Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

201 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

100 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

112 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

314 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

49 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    mene dimitrov vo prvata sredba mi rece da napravam amh. Vrednostata mi bese 3 i imam 29 godini. No toj mi rece deka spored toa sto gleda vo eho, e uste po golema. Jas ne znam stvarno kako se meri, i do kade e limitot na rezervite i od koga pocnuva da se racuna kako pcos. Bas bi sakala mislenje

На tina2018 и LunaGrey им се допаѓа ова.
  2. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Јас сум денес дежурна на форумов со одговарања, ама тоа ти е, кога е човек на боледување и мора да си најде занимација :) Ќе ти објаснам колку можам подетално. Резервите не се гледаат само преку вредноста на АМХ, битна е и состојбата со антралните фоликули. АМХ може да е низок, ама на ехо состојбата со фоликулите и да не е толку алармантна. Ако те гледале на ехо и при тоа не обрнале многу внимание на вредноста на АМХ, тогаш тоа е охрабрувачки. АМХ упатува на тоа со каков ИВФ протокол да се оди, но не е и единствен индикатор, бидејќи конечната одлука за протоколот не зависи само од резервите, туку многу фактори се во игра - дали само намалените резерви се причина за инфертилитетот, дали можеби се присутни и други дијагнози покрај нискиот АМХ и слично. Јас погоре не пишав дека резервите не се трошат со стимулации, туку пишав дека резервите природно СЕ трошат секој месец, без разлика дали е циклусот стимулиран или не, единствено со стимулации се добиваат повеќе фоликули со зрели јајце клетки со потенцијал за оплодување, кои пак во природен циклус природно би се истрошиле, односно деградирале, бидејќи најчесто само еден фоликул ја достигнува потребната големина за да дојде до овулација и зачнување.
    Колку ти е ФСХ и колку е тој низок АМХ? Колку години имаш? Ако ФСХ ти е во рамки на нормала, искуството на членките овде вика дека не треба да го испраќаш и резултатот АМХ во фонд, бидејќи така само ќе си ја искомплицираш ситуацијата. Апсолутно не е неопходен, освен ако од фонд сами не ти го побараат.

Последна измена: 29 март 2021
    На L*G, Kris80, Alex* и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Leontina91

Leontina91 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    85
    Zdravo,nova sum na forumot.dali ima nekoja iskustvo kaj doktor organdziski za in vitro

4. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Супер ти е резултатот. Имаш убави резерви. Пцос е над 3. Ама и малку да е над 3 не мора да значи пцос. Мојот амх е 6,7 па ми велат дека не е нешто страшно.
    Се додека андрогените хормони,тсх и пролактинот ти се во границата на реф.вредности, не треба да се грижиш и да мислиш на пцос. Треба повеќе параметри да исполнуваш за да ја добиеш таа дијагноза.

На Kris80 и tina2018 им се допаѓа ова.
  5. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    Јас му испратив порака на докторот да споделам убава вест :angel:,а утредента направив бета....му ја кажав вредноста и ми закажа прво ехо за 2 недели :inlove:.Имаш позитивен тест? (fingers)

На Alex*, CvetCvet, Meckicja и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    На докторот ке му кажеш дека имаш позитивен тест а нс 14 ден преку крв ке му потврдиш бета.. Честитки сепак си во рана бременост...

На NNA и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  7. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Стимулациите ги трошат резервите грешка се изразил тој што пишал дека не се трошат, зависи сепак со каков протокол се оди јас имав 6 обиди од кој си долг и краток и модифициран протокол и имам низок амх едвај една вадев јк последниот пат уапешно со една и еве ја во меше сега е бебе ете терам 5 ти месец така да знај дека секоја стимулација троши али не нагло затоа последниот пат одеше докторот кај мене со летеозол таблети докажано дека не ги троши резервите како што е кломифенот.. Инаку гледај ако е под еден не го праќај амх за документи зашто ке ти одобрат само со донирани ако ти е фсх понизок од 11 не бараат амх од фонд...

На Kris80, JanaDarling, Stara и 8 други им се допаѓа ова.
  8. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Девојчиња едно прашање, гледам претходно на темава имаат пишувано за акупунктура пред ивф или после неуспешно ивф и подобрување на циркулација итн. Е сега мене ме интересира дали наместо акупунктура може да се примени релакс масажа? Секако не е исто ама барем опушта малку од малку...

9. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    646
    Ти благодарам за одговорот. Иако истото ми го потенцираа неколку доктори никако да се помирам. Останатите испитувања се добри, фсх 8.7, антрални 5-7 еден јајник, 2-3 другиот. Не дошло времето да се случи бременост. Сега веќе спремам документи за ивф. Регуларно 4 инсеминации поминав.

На biba818, Kris80, Sienna_MK и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    646
    Честитки! Даваат сила вакви случаи :) Ќе пробам се што треба, додека не капне последната јк. Само се молам да ми дадат шанса со мои јк. Се надевам нема да ми бараат амх, иако имам еден резултат од 1.3 јануари (ако бараат да пробам со него), вториот резултат е 0.4 во окромври. Се плашам да направам трет тест.

На Kris80, Luni и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  11. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Не е лоша состојбата ама ич и не треба само една бројка толку да те секира. На форумов има еден куп девојки што успеале со многу, многу полоши резултати на АМХ од твојот. И нема потреба пак да испитуваш АМХ, не си прави дополнителни стресови. Ќе успееш сигурно, една јајце клетка е доволна. И ќе ти дадат без проблем ваучер со тој ФСХ. Со среќа.

На Kris80, Luni, Sienna_MK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    646
    Ти благодарам! :l:

На Luni му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.831
    Допаѓања:
    5.147
    @ladystardust со ист протокол сум, долг со јака стимулација.
    Претходниот пат извадивме солидно, сега не се надева док на повише од 2-3. Знам, знам дека жени се борат за една, а јас као тука кукам за можни 2-3, ама после некое време ќе следи операција на јајници кај мене и друго е.
    После ова се мислам да му речам на природен циклус да извадиме по една наредните два месеци за да се подсоберат.
    На ехо претходниот пат имав околу 10 антрални фоликули вкупно од двата јајника, сега не ме ни виде на ехо пред да почнеме, така да не знам со колку почнав.

На NNA, Luni и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  14. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Мила пиј дхеа јас на своја рака пиев ако ти е шубе испитај дхеа и разговарај со докторот дали смееш да пиеш и во која доза мене ми помогна за подобар квалитет на јајце клетка јас мислам дека имав успех од неа а пиев и многу витамини инаку јас бев амх 03 по 1година имав успех од испитаниот амх сигурно и понизок ми бил зашто измеѓу имав 4 обиди плус...

На L*G, Kris80, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Ехх супер си ти јас антрални фолекули имав 1 до 2 на јајник... Ке биди мила биди упорна.. Среќно

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Passionfruit

Passionfruit Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2018
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    73
    Јас поднесов некаде првата недела од март а веќе ми стигна дома ваучерот.

На Blessed*, Luni и tina2018 им се допаѓа ова.
  17. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    646
    Ти благодарам. Да, следно ќе испитам дхеа, него секако ќе ми го дадат. Ми доцни од естрофемот и утрогестанот (последната инсеминација ми беше пред 2 недели, негативен тест (b-hcg) имав во петокот ) па сега ги прекинав и чим почне циклус веднаш одам да испитам хормони.

На NNA и Luni им се допаѓа ова.
  18. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Јас да се пријавам дека добив. После 80 дена. Бев на преглед и Др ми рече - си имала овулација пред неколку дена ќе добиеш кај и да е, и после три дена оп:) живи радости бев.
    иначе причината е непозната зошто толку ми доцнеше, се изгледаше во ред на ехото. Дури ни од провокација не добив, Др ми рече дека имам мн инаетливи јајници:Dне ме чуди, таа сум:hai:
    Иначе на последново ехо имав по 10 фоликули на јајник. Не знам дали е тоа ок, можеби не е добро толку да има...ама тоа е.

На Puding od jagoda, Bilka5T, kara.petra и 27 други им се допаѓа ова.
  19. Malecka@

Malecka@ Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    119
    Јас ги пијам од NOW ,др како најдобри ми ги препорача.

Прикачени фајлови:

На Bejb15, Knizhevnik11, Kateruna и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Andemona

Andemona Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    2.500
    Уф срека:( ,те измачи у пм:worried:
    Ајде сеа со лесно на хистероскопијата па со нови сили одиме летово(fingers)

На kara.petra, NNA, Sienna_MK и 2 други им се допаѓа ова.