Ne mi teknuva tocno sto bese problem, toa bese dekemvri 2019, znam deka maticnata mi kaza samo 15 kleksani ke ti priznaat kollu do test. E moze jas zgresiv togas sto ne zemav i izvestaj od transfuziolog deka ima potrebai pred tranafer zosto sum homozigot. Aj za ovoj transfer ke zemam i od transfuzija. Fala vi na site ❤️
Ksj mojot matični e 500 пап ti da go nosat a brisevite jas si gi nosam i se site 4 250den ova kaj nas vo Bitola
Jas odev kaj nego za inseminacii, super odnos, mnogu neposreden i spored mene e megu podobrite. Ti posakuvam srekja
Нов извештај... тој ти важи само месец дена... Јас обично сум земала извештај неколку дена пред боцкање ... и ист извештај ќе ти дадат ко претходниот но ќе гледаш да тие е терминот недела две максимум пред почнување со боцкање
А може и од специјалист од ГАК? Затоа што побргу еднорог ќе фати човек отколку термин на трансфузиологија. На ГАК се закажува преку мој термин? Никогаш не сум била на ГАК, па не знам.
Хмм никогаш од таму не сум земала извештаи незнам точно како иде ама матичната може да те прати на гак со термин да им кажеш за трансфер и клексаните па веројатно ќе ти пишат (а ако имаш и генетски мутации на пр. Ќе им ги покажеш и нив) ... а може мат.општа да те прати со приоритетен на трансфузиологија 7дневен што е ,ама само малку повеќе ќе чекаш додека влезеш...
Фала мила моја, дај Боже да бидне се како што треба, сите да си дочекаме по ред! Утре ќе звонам кај матичната да видам што ќе каже, па што и да биде нека биде штом до овде стигнавме, ти благодарам на поддршката, ми значи ❤️
Женски , денес ги однесов документите за ин витро .Бидејќи не сум од Скопје ги оставив во подрачната единица на ФЗО кај нас ,нооо сега гледам дека место извод од матична книга на венчани , сум си доставила свидетелство од венчани ( тоа во црква што го даваат). На кој начин сега да го доставам овој извод , што мислите ?
Ова испитување го правев по шо имам позади себе 2 спонтани и ми го препорача др Ивановски од Систина а заедно со ова испитување ме прати да испитам и АНА, АФА, хормони, витамин Д, пролактин и анти-тпо е сеа за ова натурал килер ми кажа дека се многу битен фактор за да се износи цела бременост. Клетки убијци кои го гледаат плодот како страно тело и го напаѓаат, е сеа по шо имам 2 спонтани а нема некој друг причинител за тоа ми кажа дека можно е да е од тоа е сеа ќе видиме како ќе излезат резултатите, сакав да правам кај нив трансфер со замрзнати ембриони кои што моментално ми се замрзнати во Ремедика и ќе ги префрлам кај нив и ми кажа дека без тоа испитување не ти правам трансфер зошто може пак исто да ти се случи недај боже. И да највеќе за тоа да примам интралипидна инфузија пред трансфер и после трансфер мислам дека ми кажа 6 или 7 ден
Ништо страшно. Тоа по секако треба да си го обезбедат по службена должност. Можеш само да им го побараш да ти го вратат документот
Појди утре пак кај нив и кажи им за грешката . Сигурно ги собираат од цела недела и ги праќаат заедно.
Ај бидејќи ретко сме пишувале за ова да те прашам дали добро те разбрав значи ако недај боже кај некој испадне дека ги има тие Nk решение и помош има а тоа е интралипидна инфузија?Така?
Мила преку земање крв се прави испитувањето? И ти треба нешто претходно закажување или како ? И за колку време резултат? (Може си пишала ама пак да препрашам)
Да преку крв ми правеа, ми кажаа да одам гладна не мора жедна е сеа јас се јавив на сестрата и таа ми кажа само да одам од сабајле и толку ми кажаа резултати за месец дена е сеа порано покасно ама битно ќе чекам месец дена сигурно. Имам читано дека во Србија прават испитување и преку крв и зимаат примерок од матката ама кај нас ми кажаа само преку крв
Да за среќа се има и за тоа решение така ми објасни докторот вика ако недај боже ги има ќе примаш инфузија
НК клетките се всушност тип на лимфоцити и се есенцијален дел од имуниот систем. Периферните НК клетки што циркулираат низ крвта имаат задача да ги уништуваат клетките кои се инфицирани со вирус на пример, или туморозни клетки. НК клетките во матката се борат против инфекции, имаат улога во подготовката на ендометриумот за имплантација, во создавањето на плацентата, го штитат фетусот од инфекции итн. Некои од медицинските експерти за фертилитет имаат теорија според која кажуваат дека ако количината на овие клетки е многу висока, го идентификуваат ембрионот како страно тело и го напаѓаат. Но мислењата на докторите се поделени и многу не ја поддржуваат оваа теорија. Се испитува на два начини, преку крв за периферни НК клетки, а за утерини НК клетки преку биопсија на ендометриум.