Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas pa resiv da ne odlagam, ke pravam kaj Kuzeska, terapijata e taa sto e, samo transfer e, vaka top sum hormonalno, posle guzvi ke bide, a i so koronava nema kraj.

На Marija 84, NNA, Bilka5T и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    589
    I ne treba, ova kujznae do koga ke trae. So lesno :) p.s.Jas uste ne sum stignala do tamu zatoa odloziv, samo konsultacija mi bese :)

На Knizhevnik11, tina2018 и Blondie715 им се допаѓа ова.
  3. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711

На Klem4e, elanor, Мишел* и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Мила јас мислам според мене дњка си имала биохемиска бременост а тоа се случува најчесто поради потреба од клексан имаш ли проверено генетски мутации јас секогаш кога имав толку бледа линија ми се случуваа биохемиски, е сега кај тебе незнам што се случува консултирај се со докторот...

Мила јас
    Мила исто и јас бев 10 дена пред трансфер со клексани но се договорив во аптеката како ке земам извештај од доктор трансфузиолог така да отидам да ми куцнат сметка и истиот ден се јвувам кај матичната да ми издаде рецепта така да договори се со некој од аптека за да можеш да ги рефундираш.. Среќно

ниска ти е вредноста на едниметриумот јас пиев естрофем 3 *3 на почеток па потоа постепено намалувавме....

Еве јас ке ти кажам јас имам мутации извештајот како извештај дека имаш потреба од клексани е ок но тебе ти треба ивештај колку си примала тие пишуваат пример од 04 клексан за тој и тој месец имаш потреба од 30 парчиња и тие парчиња ти ги рефундираат а не ти даваат извештај дека имаш потреба од клексан тој еднаш го даваат еве пример и после секоја контрола на трансфузиологија ти даваат извештај колку клексани си примала.. Незнам колку ме свати се надевам помогнав. И нормално со секој извештај вадиш рецепта од матичен со иста бројка колку што ти препишале и ги купувашш истиот ден мора датата со фискалната и извештајот да се поклопат исто и со рецептата...

Прикачени фајлови:

Последна измена од модератор: 7 април 2021
    На zverkica, Blondie715, elanor и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. elanor

elanor Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.048

Благодарам драга. Но, не ми е јасно како да се земе извештај за терапијата пред и по трансфер да можеме да ја рефундираме.
    Дека термин на трансфузиологија се закажува бар месец дена однапред, дури и да се обиде човек да закаже термин штом почне со постапка терминот за кај трансфузиолог може да му биде закажан после трансфер. А ако добро разбрав, пред постапка не можеш да закажеш затоа што во извештајот нема да има дата за трансфер.
    Ништо не ми е јасно од вратоломииве :drunk::drunk:
    Дај Боже позитивен тест и после еден термин да фатиш и потоа самиот трансфузиолог ќе може да те закаже за следни контроли и извештаи.
    Овака ми излегува дека бар дел од терапијата на почеток ги частиме.

Значи какви се ова лавиринти, само човек раце да крене да не рефундира.

На NNA, tina2018, Sienna_MK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Јас на 23 .02 се боцнав,а резз ми биле готови на 19.03...ги земав на 29.03
    Значи 10 дена во вода..и да не отидев директно таму,можда во мај ке ми пишеа дека ми се готови...

А за ХЛА типизацијата,се боцнав 26.12.2020 а резз готови 25.01.2021 а јас си ги земав 25.02.2021 и тоа последната недела и пол немав никаков одговор на моите 10 пораки што им ги пратив..затоа сега и отидов директ таму

На spasovskam му/ѝ се допаѓа ова.
  7. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.788
    Терминот го закажуваш околу датумот на добивање...не ти треба точен датум за трансфер за да земеш извештај од трансфузиолог...

На tina2018 и elanor им се допаѓа ова.
  8. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Имам проверено имам мутиран ген... хомозиготност на MTHFR C677T. Му пишав на докторот ми рече тест за 7 дена ако не добијам... Ама ја си добив..

9. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Тука претпоставувам дека станува збор за трансфер со одмрзнат ембрион на природен циклус. И кога е така, не се дава терапија за ендометриум, се чека тој природно да ја постигне оптималната големина. За да дојде до трансфер во природен циклус два главни услови мора да се исполнети: ендометриумот да постигне посакувана дебелина и структура и во циклусот да има водечки фоликул, односно да дојде до овулација. Доколку еден од овие не се постигне, трансферот се откажува. Јас следен трансфер ќе правам на природен циклус и за ваквиот ризик ме предупреди уште од сега докторот, да не бидам изненадена ако случајно треба да го откажеме трансферот поради некоја од споменатите причини. Затоа и докториве најчесто одбираат да прават трансфер на стимулиран циклус кога естрофем се прима од самиот почеток со што се супресира организмот да не дојде до овулација и со тоа да се „избере“ денот на кој ќе се прави трансфер. Природен циклус е посебно tricky, зашто се потребни чести ехо прегледи и прецизно и точно одредување на денот на трансфер. Нема простор за маневрирање.

Последна измена: 3 април 2021
    На Фенерче, JanaDarling, Sienna_MK и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Jas pravev Lani vo mart mi bidnaa duri vo maj taka da ti solidno si pominala. :D

На Twins256 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Tocno taka mi kaza i doktorkava deka ke odime na priroden ciklus prvo. Pa da vidime ponedelnik, ako ne raste, ke se otkaze i nareden ciklus se stomuliral endometriumot. Zdravje boze, samo da bide uspesno, ako treba i ke pocekame. Fala ti ❤️

Da pretpostaviv, ali doktorkava mi rece kasno e veke za estrofem, ako ne porasne do ponedelnik ke se otkaze transferot i nareden ciklus ke se stimulira, ako dobro razbrav stimulacija pocnuva od 3 den od ciklus. A sto mi e krivo, vo dekemvri kako dobar endometrium imav, ali bakterija mi izleze na mikroto i se otkaza transferot

Последна измена од модератор: 7 април 2021
  12. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Можда и порано ти биднале ама во мај им текнало да ти пишат дека се готови резз... ;) ;)

13. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Мила Луни, правев димери и хемостаза, па сеа во понеделник матичната да ми даде упат и на гак да одам за извештај, се надевам дека ќе биде брзо за да можам да земам клексани од аптека, уште не ми е јасна оваа работа, колку клексани да купам, колку време трае извештајот, дали 30 клексани само за еден месец па после тоа се од почеток треба со извештаиве? Како правите?

14. kara.petra

kara.petra Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2020
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    564
    Со лесно и брзо опоравување :hug:
    Кај кој доктор ги правеше операцииве? И јас изгледа ќе треба да правам месецов...

На LunaGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Tocno e taka, datumite mora da se poklopuvaat, izvestaj, fiskalna i recepta. Jas zemav kleksani pred nekoj den, zosto znam deka tesko se naogjaat sega i mi rekoa vo apteka fiskalna ne ti davam sega, ke ti dadam so izvestaj koga ke imas i recepta. E sega prednost e kaj mene sto gazdava na aptekive mi e drugarka, pa moze zatoa mi dade bez fiskalna i ke me ceka koga ke zemam izvestaj. Ali kleksanite pred transfer sto treba da gi primame jas barem prviot transfer si gi plativ i nemav povrat, povrat imav samo za tie posle transfer. E sega dali ako transfuziolog mi pise pet dena pred transfer deka mi trebaat da gi primam, taka mozebi ke moze da ima povrat, ama jas na tolku pati frleni, za 5 kleksani ne mozam na koronava sega da se akam i na transfuzija.

На tina2018 и Luni им се допаѓа ова.
  16. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas kupiv 30 kleksani, si gi plativ fino lepo, e sega koga ke mi kazat za transfer so toj izvestaj ke ti pisat kolku i od koga i toj go davas. So toj izvestaj istiot den odis kaj maticen ti dava recepta i odis vo apteka za fiskalna. Mislam ubavo objasniv. Mene minatiot pat mi pisaa vo izvestaj 20 kleksani, a jas zemav 30 i povrat imav samo za 20. Muabetot mi e kolku ti se pisani vo izvestaj tolku povrat ke imas.

На NNA, zverkica и Luni им се допаѓа ова.
  17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Јас имав крио трансфер, со естрофем почнав од 7-8 ден.

На Blondie715 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    20.128
    Девојки а колку е задоволителна дебелина на ендометриумот? Знам дека варира, ама порано кога и да одев на гинеколог ми бил над 10,11 а во последно време 8,9 максимум 10. Не знам дали така се погодило или има некоја причина што ми е потенок сега кога и да го мерам. Читав дека може и понизок естроген да е причина за тоа, ама секако не мора да значи.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Исто и јас пред трансфер си ги купив клексаните и излезе да имам термин на трансфузиологија за 5 дена од трансфер фактички платив 5 само на приватно и потоа никогаш не закажувам преку матичен самиот трансфузиолог ми дава упат со термин и ме снабдува со клексани додека да дојдам до контрола така да до сега немам проблем со термини и со рефундација

На NNA, princess5, Sienna_MK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    На ден на трансфер минимум 8, 8.5 мм, а колку е подебел уште подобро.

На MarijaMi90 му/ѝ се допаѓа ова.