Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Leontina91

Leontina91 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    85
    Zdravo na site sakam da ja spodelam mojata sitoacija imam 30 godini i 10 godini neplodnost imam 3 insiminacii neuspesni sega se spremam za 4ta i posle zdravie boze za in vitro. Sega odam kaj organdziski vo stip site ispituvanja gi napraviv kaj nego isto i insiminaciite dali nekoj ima mislenje ili sovet ili pak iskustvo od kaj nego vi blagodaram

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Во темава има многу споделени искуства за разни доктори...., на крајот секој со своето искуство, нели.
    Најдобро горе на лупата укуцај органџиски и ќе ти ги даде сите мислења до сега за него да си прочиташ.

На kara.petra, Twins256 и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  3. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Имам некако недоумица. Од трети ден почнав со три фостимона, прво ехо на 8 ден од мензис, не е касно? Не треба порано да ме види на ехо?

4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Не ти е многу, таман имаш 5 дена боцкање и после проверка.
    Боцкај и верувај му на докторот, бидејќи овде ќе прочиташ различни мислења и ќе си создаваш стресови и недоверба кон докторот.
    Сите сме различни, некој има стимулација до 11 ден, некој до 15-ти, 16ти ден, така да боцкај се и не барај други искуства, за твое добро.

На NNA, Milititi и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  5. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.901
    Допаѓања:
    11.736
    Јас правев две ивф кај него ,но за жал не беа успешни, не го препишувам неуспехот поради него,ете едноставно не се поклопиле коцките.Знам кај други парови е имал успеси.Но и секако не е само до докторот и ембриолозите имаат мн.голема улога.
    Ти посакувам успех од прва и да те читаме во други теми мила :l::l::l::l::l:

На NNA, tina2018, Kris80 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    642
    Додека се спремаш за 4та инсеминација насочи ги мислите дека ќе биде успешна. Не мисли на следен чекор... што и да треба наредно ќе ти каже докторот што те прати. Овој циклус позитивни мисли за инсеминацијата :l:

На Stara и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  7. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    642
    И јас бев со иста терапија. Само изгледа грешка направив што ги прекинав денот кога добив циклус... од 6мг дневно на 0 и искрено си осетив на расположение, овие хормониве хаос знаат да ни напраат.

8. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Jas Bev kaj Lazarevski terapijata sto ke ti ja kazat ke ja zimas nekoja se prima vo kolk muskulno za sto ke odis na maticna da ti ja dadat nekoja vo stomak taa mozes I Sama za toa vreme ides na kontrola ti se sledat folikulite I endometrium it. Na den na punkcija ti davat anestezija kratko trajna nisto nema ni da osetis posle ti davat infuzija edno 2 sata I si odis dona. Pies nekoj antibiotik 3 Ili 5 Dena ke ti kazat obicno nema krvarenje ama se e individualno nekoi Imat malku Sakam da kazam bezbolen ti e toj del. Posle zavisi kako se oplodile ti gi vracat na 3 Ili 5 den za toa odlycuva embriologot I toj te kobtaktira tie denovi na den na transfer ides u ista sala toa e bed anestezija ne e bolno ti stavat kateter I embrilogot gi pustat brioncinjata a doktorot preku eho go pozicionira kateterot polse lezis edno sat vreme I si odis dona.Za punkcija barat oridruzba da ne ti se slosi neznae nikoj koj kako reagira na anestezija a za transfer ne barat ama pozelno e da ima nekoj so tebe zboram nemora da e nuzno partner roditel sestra brat prijatelka nekoj bilo koj toj te ceka koga ke izlezes od sala.posle transfer primas terapija I cekas test 14 dena obicno treba da miruvas barem tri dena a polse da se pazis da ne krevas tesko akali da ne koristis I taka fizicka aktivnost da nemas. E sea peed se toa napravi si proverat ana hormoni na trombofilija da linkebtintrebat kleksani na antitela na imunologija da znae doktor dali treba Dopolnitelno da ti vovede nesto I toa e toa igli ne igli toa e site pominuvame isto stom sme na ivf, srekno

На NNA, tina2018 и Фенерче им се допаѓа ова.
  9. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.963
    Девојки. Има ли некој постручен,медицинско лице, да каже став за вакцинација. Ивановски не ми е на работа, моите матични нема да се вакцинираат, скоро беа двете позитивни.
    Јас сега хистеро ке правам, па за месец два планирам пак инвитро. Слушам муабети дека влијае на способноста да забремениш. А како и што поима немам

10. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Јас сум кај Трајковски - Њу Борн, не ми препорачуваат вакцинација дури терам постапки за забременување.

На Klem4e, tina2018 и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  11. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.963
    Jasno, no jas ne teram momentalno. Planiram ponataka da teram. Inaku vo tek na postapka apsolutno ne. Mislis opsto ne, dodeka ne rodime?

12. Nikolina35

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Па како што разбрав додека не родиме беше муабетот, секако рекоа не се мешаме во вашите одлуки но не препорачуваме.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.963
    Of lele. Nisto ke izdrzam togas kako do sega, mi e strav. Fala na odgovor

14. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Јас добив препорака од инфектолог по вакцинација да почекам да поминат барем 3 месеци до следен обид.

Бидејќи трансферот сега ми е веќе договорен, зависно од исходот ќе ја планирам вакцинацијата.
    Ако е неуспешен ќе се вакцинирам во прва прилика па потоа ќе започнам со нова постапка. Ако е успешно ќе следам официјални препораки.

Последна измена: 4 април 2021
    На NNA, tina2018, Srcka28 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    И Американската и Европската асоцијација за репродуктивна медицина излегоа со официјален став и препорака ЗА вакцинирање против ковид пред започнување ин витро постапка или бременост, единствено што мора да се примат и двете дози од вакцината пред да се почне со постапката, значи треба имунизацијата да биде завршена.
    Ме интересира врз база на кои податоци и анализи докториве ви викаат воопшто да не се вакцинирате, нели се водат по меѓународни препораки и ставови? Ај што ковид не е наивен, него компликациите во бременост можат да бидат толку многу големи и живозагрозувачки, што искрено ми е чудно. Се разбира вакцините не се обавезни и секој си одлучува за себе дали ќе ја прими или не, ама сметам дека не треба да советуваат против вакцинација, кога во светот постои официјален став во однос на прашањето.

Последна измена: 4 април 2021
    На Bilka5T, Stressed Out, Kateruna и 13 други им се допаѓа ова.
  16. Nikolina35

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Ако сакаш да се вакцинираш, вакцинирај се, зошто да живееш во страв. Прави пауза едно 6 месеци за обиди и така. Не сакам да бидам погрешно сватена, не сум против вакцина, ниту пак мене ми рекоа, никако да не се вакцинирам.

На Srcka28 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DaisyDream

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.963
    Благодарам девојки, ќе се пријавам, секако оперативна хистероскопија ме чека, па два циклуса пауза. Таман за имунитет :)

На natasam, Sienna_MK и Nade-sunrise им се допаѓа ова.
  18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Гуржанова беше гостин на некоја контактна емисија (мислам на фактор здравје), нејзиниот став беше доколку пациентот има можност пожелно е да се вакцинира пред постапката за ивф.

На Bilka5T, Sienna_MK, Лаура82 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Peace Lily

Peace Lily Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    271
    Да ве прашам дали скоро сте биле на Клиничка биохемија за испитување на хормони? Колку време се чека за резултатите и дали ги праќаат на мејл доколку си од друг град или не можеш лично да си ги подигнеш?

20. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    За ден-два се готови резултатите. Ги праќаат кај матичниот гинеколог, од кај него можеш да си ги подигнеш или да ти ги препрати.

На Knizhevnik11 и Peace Lily им се допаѓа ова.