1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Здраво,
    За 2 дена ке направам хистероскопија.Дали е болно,дали после тоа ке имам крварење и кога можам да имам односи? И дали после хистероскопија одма другиот месец може да се почне со стимулации за ивф?

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. NIKA@

NIKA@ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2020
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    808
    Не мила, во плодност правевме

3. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.250
    Допаѓања:
    88.286
    Женички само да ве известам, бидна и моето лапароскопско вадење на миоми. Толку се плашев, за ништо :) Се помина во најдобар ред, ги остранив сите пречки за трансферот :muscle:
    Сега ќе одмарам некој месец па здравје после ќе си одам по моето ескимче :hug:
    Не сум ве читала баш, овој период сум на боледување па ќе ве пратам секојдневно :l: :*

Едит : Заборавив да пишам, ви благодарам на сите за подршката во лп. :*

На Мишел*, Stressed Out, kara.petra и 36 други им се допаѓа ова.
  4. Moonstar_love

Moonstar_love Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    67
    Нема потреба да се плашиш од самиот процес на хормонската терапија ти кажувам од искуство сум поминала безброј вакви терапии па фала богу жива и здрава. Самиот процес на боцкање не трае долго се зависи од докторот каква шема ќе ви направи е сеа исто нема потреба да се плашиш ни од пункција тоа е зафат кој трае 15 минути се прави со тотална анестезија и после тоа се будиш и за саат, два си дома никакви страшни болки онака како за циклус коа добиваме, самата пункција ти ја прави самиот доктор во присуство на анестезиолог и неколко сестри,исто и трансферот ти го прави истиот доктор тоа е скроз безболна процедура после тоа лежиш во болница 3 саати или повеќе не знам тоа зависи од болница до болница и после тоа си одиш дома и ќе ги слушаш препораките на докторот како да се понашаш дали да движиш да лежиш дали да одиш на работа или не тоа ќе се консултираш со докторот се надевам кажав нешто корисно

На tina2018 и Kris80 им се допаѓа ова.
  5. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    2.800
    Истата дилема и јас ја имам , незнам што да правам , планирам следно ин витро да правам во мај здравје , па ќе почекам до тогаш :/ имаше др. Гуржанова интервјј на оваа тема и она препорачува задолжителна вакцинација пред постапка ама никој не кажува колку да се чека после вакцина за да се почне , дали и какви последици ќе има , јас секако ќе почекам до мај па после тоа ќе видиме

На kara.petra и DaisyDream им се допаѓа ова.
  6. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    2.800
    Гуржанова имаше интервју пред некој ден она препорачува вакцинација пред да се почне со постапка тешко нас

И јас така планирам здравје

Последна измена од модератор: 8 април 2021
    На Nade-sunrise му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Damjana5

Damjana5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    898
    Јас бев некаде пред 3 недели , резултатите ми ги пратија за неколку часа на мејл

На Peace Lily, kara.petra и tina2018 им се допаѓа ова.
  8. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Незнам и јас веќе, јас сум на хормонски терапии, хсг треба да правам, стимулации после а не ми се чека т. е паузира. Возраста не ми е во прилог, да чекам... како ќе не советуваат така ќе правиме.

На Bum и DaisyDream им се допаѓа ова.
  9. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    5.098
    @Zaklina7 прво да те поздравам и да ти кажам секоја чест за подвигот, само храбро и ќе биде се во ред.
    За инјекциите, постапката веќе ти кажаа другите супер објаснувања и совети, јас сакам да пишам мислење од страна на некој што исто како тебе е сам во процедурата.
    Претпоставувам живееш сама како мене?
    Пред некој месец правев лапароскопија што испадна доста тешка, после тоа пункција и сега пак уште една пункција.
    Значи пред да отидам во болница купувам се што ми треба за дома, го чистам станот, сите тие работи за во случај да ми иде потешко опоравувањето да не морам да излегувам и чистам. Поради ситуацијава не сакам да ги терам блиските да патуваат, а и страв им е да не ме заразат така да најголем дел од работите ги завршувам сама. После зафатот се штедам максимално за готвење, чистење, средување низ дома дури ми помине болката.
    Некои имаат болка после пункција, некои немаат. Јас сум од тие што имаат, но не значи дека ќе биде така и кај тебе. Сепак, биди си спремна и покриена со намирници.

За инјекциите што ќе се боцкаш ќе ти објаснат убаво сестрите, ако сакаш отиди првиот пат да те боцнат. Ама после тоа не се изложувај кај матичен на ризик во ова време. Полека, дома, стварно е лесно да ја завршиш таа работа сама. Освен за тие стоп инјекции што се боцкаат мускулно, за тие одев да ми ги стават.
    Негативности по здравјето не сум приметила, освен што имаа малце влијание на расположение и на апетит кај мене, кај некои жени нема.
    Мило ми е што имаш позитивен став за ова, ќе ја истуркаш до крај работава и ќе си имаш бебенце.

За пункција дека е со кратка интравенска анестезија јас не бев со придружник оти не ми се лоши, ниту имам гадење. Но, за секој случај јави се на некој и кажи да дојде по тебе во случај да ти се врти. Таму ќе те прашаат дали ќе те чека некој.

2 саати откога ќе се разбудам ме пуштаат. Пред да ме пуштат иде ембриологот и ми кажува колку успеале јајце клетки да извадат.
    Штом си била на вадење миом и полип знаеш како е операција, ама ова е мнооогу полесно во споредба со тоа.

Знам дека си нестрплива, ама во меѓувреме можеш да се фокусираш на здрава исхрана, може да прочиташ совети за испитувања пред трансфер што ги пишаат другите тука.
    Знам исто така дека си во неизвесност што/како/кога, и тоа е можеби најтешкиот дел. Кога ќе се боцкаш наспиј се, одмори се, прошетај, поминувај си го убаво времето, без нервози и стресови за било што. Сега дошло ред да мислиш на твојата желба да имаш бебе и фактори како работа, притисок, ништо нека не те допира.
    Ти посакувам многу среќа. :)

Последна измена: 4 април 2021
    На Bilka5T, ☆Ceceto☆, Мишел* и 27 други им се допаѓа ова.
  10. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.119
    Допаѓања:
    4.585
    @Zaklina7 и @WarriorAngel ви се восхитувам!!
    Браво храбри жени. :inlove::inlove::inlove:
    Од срце ви посакувам следните постапки да ви бидат успешни. :hug:

На Vivien Vivien, kukla21, ☆Ceceto☆ и 20 други им се допаѓа ова.
  11. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    642
    Ако ти се за поднесување ваучер треба лично да ги земеш (со потпис од др), мене така ми рекоа на ГАК. Не знам дали е исто и на биохемија ама прашај за да не се враќаш пак.
    Иначе ги праќаат на маил кај матичниот.

12. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    5.098
    @Mimmi39 мислам дека незаслужено си добив честитка. Не сум стигнала јас до трансфер, секогаш пишувам мислење каде што завршувам со пункција оти после тоа не знам што ќе се случува. Најверојатно ќе биде со донор и кај мене ама имам време да одлучам понатаму за тоа. :)

На Sienna_MK, NNA, Twins256 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.119
    Допаѓања:
    4.585
    Ќе стигнеш!
    Секоја членка од овде заслужува честитка, секако и ти. :*

На kukla21, Sienna_MK, Milititi и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Leontina91

Leontina91 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    85
    Fal
    Kaj nas spermogramot e so dijagnoza asthenoteratozoospermija

15. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    2.800
    Исто и кај мене , неможам баш да одложувам со годините , договорен трансфер за мај имам , па зависно од исходот ќе видиме кога ќе се вакцинирам

На NNA, DaisyDream, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Кога го кажале ова, бидејќи Тања беше на емисија и цело време збореше дека е најдобро прво вакцина па ин витро, тоа беше пред 2-3 дена на телевизија, не верувам дека двајцата доктори од иста клиника имаат толку различно мислење, она кажа подобро одложете инвитро за некој месец и вакцинирајте се, тоа го препорачуваме на сите наши пациенти

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nikolina35

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Докторот кажуваше за мене во моментот, бидејќи сум на хормонски терапии и испитувања. Ке се оди кај мене прво со стимулации. Не се спремам за инвитро сеуште. Можеби пред инвитро ако дојде до него и мене исто ќе ми препорачаат.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Ама сите сме цело време под некакви терапии и испитувања. Сега за сега, ниту една вакцина не е контраиндицирана со ниту една терапија. Кај Спутник само читав дека треба да постои претпазливост кај пациенти кои имаат автоимуни болести, ама претпазливост, не дека не смее да се дава. Членката не те праша тебе што те советувале, праша генерално што препорачуваат докторите, дали да се прими вакцина доколку не си во постапка или не се планира во најскоро време да се почне, ти и рече дека докторите препорачувале додека не родиме, вакцината да не се прима. Што нема врска, зашто еве и докторката кажала на тв, што значи дека сепак докториве се водат по меѓународни препораки. Јас со двајца специјалисти периодов правев муабет, истото ми го рекоа, доколку имам можност и сакам да се вакцинирам, можам да се вакцинирам. Погрешно е да се сугерира некому нешто што е контра меѓународни препораки, зашто пак ќе кажам, ризикот од заболување и не дај боже компликации од ковид особено во бременост за илјадници, илјадници пати го надминува ризикот од примањето вакцина. Добро е да ги имаме правите информации пред нас, па сами да се одлучиме дали ќе се вакцинираме или не.

На LaTama, Bilka5T, Sienna_MK и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Nikolina35

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.046
    Точно, можеби погрешно се изразив, се извинувам но и погоре веќе пишав дека не ми рече никој да не се вакцинирам ако сакам.

На Kris80 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  20. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Моите од клиничка биохемија беа испринтани откај матичниот, дека не сум од Скопје, и во фондот поминаа без проблем. Не ми бараа печат.

На Damjana5 и Kejt362 им се допаѓа ова.