Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Тие што се електронски валидирани, не треба печат. Матичен општ/гинеколог/стоматолог може да ти ги испечати ако се прикачени на мојтермин. Кој ти е најблиску и најфин :)

Knizhevnik11 likes this.
  2. Dea**

Dea** Истакнат член

Женски некоја со ниска бета на 14ден после трансфер, а успешна бременост? Кај мене на 14ден бета беше 50 и ми рекоа најверојатно е спонтан абортус. На 17 ден проверив пак бета беше 197,3. Стварно не знам што да мислам :x

Stressed Out and CvetCvet like this.
  3. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Oficijalno pfizer ja davaat i na trudnici se smeta za bezbedna e sega kaj nas koga ke ja donesat toa e prasanje, za drugite vakcini ruskata, kineskata nema oficijalno stav za trufnici, a sepak i doktorite se so razlicni razmisluvanja a isto i poedinci edni se za drugi protiv.... , pred ivf sigurno deka moze da se valcinirsme kako sto kaza, pa sigurno mnogu od veke vakciniranite zatrudnele pritodno, a i nemoze da gi odlage ivf celo vreme ksko sto trgnslo so nasata drzava kuznaj koga i ke ne vakciniraat. Daj boze da uspeeme so ivf koj ke pravime sega pa ke se pazime kolku mozeme, moze ke gi donesat pfizer pa ke moze da se vakcinirame.....

4. Puslica

Puslica Активен член

Нова сум на форумв, иако ве читам скоро пола година и се восхитувам на секоја од вас. Ме интересира дали знае некоја од вас, замрзнати ембриони во земјава, дали можеме да ги префрлиме конкретно во болница во Софија и таму да правиме трансфер?

Мене ми бараа од фондот на електронски валидирани резултати да ми стават печат и потпис, а инаку не ми ги признаваа.

Last edited by a moderator: Apr 8, 2021
  5. biba818

biba818 Истакнат член

Јас многу доктори прашав меѓу кои и Трајковски, генерално доколку се вакцинираме барем 6 месеци да се почека со постапка но немаат некој дефинитивен став

Kris80, DaisyDream and tina2018 like this.
  6. princess5

princess5 Форумски идол

Штом се дуплира одличноо...
    Јас бев со ниска ама 17ден веќе почна да опаѓа....што значи бремена си мила ама пак провери ја бетата и гали меше...

Srcka28, Sienna_MK, Milititi and 4 others like this.
  7. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Другарка ми и дечко и се вакцинираа во Србија со Астра Зенека. На дечко и ништо не му спомнале, можеби за машките не важи тоа, а на другарка ми ја прашале дали планира бременост и и кажале дека не и препорачуваат во наредните 6 месеци. А и не знам кои наредни 6 месеци, после ревакцинација веројатно, а таа е за 2 месеци :?:.
    А и сега со новите муабети јас сфатив дека не им препорачуваат на помладите од 55 години кои веќе се вакцинирале да се ревакцинираат, барем во Мкд. Ако добро сум сфатила. Колку нефер е тоа. Да си се одлучил да си совесен за себеси и за опшеството, да те охрабруваат да се вакцинираш, да ти кажуваат дека најдобра вакцина е таа што ти е достапна и накрај да ти речат нема ревакцинација. И сега што? Со друга ќе се ревакцинираат, ќе одат пак Србија на сопствен ризик или?

Од друга страна, Англија па се непречено се одвива. Се вакцинираат млади, стари, мажи, жени, сите.
    Не знам што да мислам, колку и да сакам да заземам цврст став и да донесам одлука за себеси, не е баш лесно зошто после тоа треба да се изолираме од сите надворешни лоши влијанија. Толку еден ден кажуваат едно, а следниот друго што мислам дека на луѓето им е страв од неизвесноста што следно ќе кажат за нивната вакцина. Вака невакцинирани, тие што не сме сеуште, полесно ни е да дискутираме.
    Јас ги поддржувам сите коишто имаат донесено цврста одлука за тоа како ќе постапат. Без разлика дали некој ќе одлучи да се или не се вакцинира пред трансфер, најважно е секој да си е мирен со својата одлука колку се може.
    Медиумите премногу успеваат да играат со нашите мозоци, како ни сервираат вести, така ние си создаваме мислење, честопати во сосема погрешна насока. Како сега што има како некоја пропаганда против АЗ, утре може против Спутник, задутре Фајзер. Којзнае веќе.
    Само за жал имам забележано дека сега трудниците минуваат потешко отколку со претходните два брана. Затоа треба или да се вакцинираме или после успешен трансфер баш да се пазиме, барем додека не се потсмири ситуацијава. Кога ќе биде тоа Господ знае, а јас се надевам дека од јуни малку ќе не огрее :sun:.

Last edited: Apr 4, 2021
    Мишел*, Coco31, Srcka28 and 12 others like this.
  8. simplegirll

So astrata e taka bidejki revakcinacijata e za 3 meseci, sepak zavisi i za koja vakcina stanuva zbor, zatoa i pogore pisav pfizer e oficijalno dozvolena za trudnici a sekako i dokolku se planira bremenost. Prijatelka doktorka i toa ginokolog vo usa ja primi pfizer vo 1 mesec od bremenost sekako otkako cdc objavi i oficijalno, tamu se vakciniraat pred transfer isto taka ali sepak zboruvam za pfizer, astrata e druga prica, ruskata imase objava trudnici da ne ja primaat dali je se promeni stavot kojznae, ali pred ivf moze da se prima, kaj nas tesko ke se dojde do vakcini, sepak se zavisi od individualniot stav , sekoj doktor razlicno ke kaze ,,, problem e sto nemame vakcini za zal pa i ke mora da se pazeme mnogu i da vidime koj vakcini ke gi nosat i dali ke moze pred ivf ili trudni da gu primame, sepak sekoja vakcina e razlicen sostav ne moze vo eden kos da se stavat site

Kris80, DaisyDream and MarijaMi90 like this.
  9. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Еве нас од работа денес не бараа да се изјасниме за ваквинација. Во образование сум. Кажав не дека веќе почнавме со постапката, инаку ќе се пријавев. Секој индивидуално, но околу мене луѓе блиски загинаа, загазија по болници, и воопшто не би се мислела да не правевме ивф. Сопругот ќе се пријави, таман да завршиме со пункција, ако е се во ред. Јас секако работам од дома. Меѓутоа секој сам си ја носи одлуката.

10. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Јас добив зелено светло за вакцинација од мојот ивф доктор

11. simplegirll

za koja?

12. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Еве што препорачуваат во Чешка:
    Preporuke u vezi sa lečenjem putem IVFa i planiranog vakcinisanja protiv COVID 19.

• Preporučujemo da sve doze vakcine primite tako da poslednja bude najkasnije u menstrualnom ciklusu mesec dana pre lečenja.
    • Ukoliko pacijentkinja posle vakcinisanja nema tegobe ( temperaturu, bolove mišića i slično)… u narednom ciklusu može početi terapiju za postupak IVF i transfer embriona.
    • Ne preporučujemo vakcinisanje tokom stimulacije jajnika, pre punkcije i aspiracije jajnih ćelija, transfera embriona niti u toku terapie i pripreme za krio embrio transfer ili ubrzo posle embriotrasnfera.
    • U slučaju pozitivnog testa trudnoće i perspektivne trudnoće preporučujemo da rizike u vezi sa eventualnim vakcinisanjem konsultujete direktno sa centrom ili medicinskom ustanovom zaduženom za vakcinisanje protiv COVIDa. Trenutno vakcinisanje trudnica i dece nije preporučljivo.

Мишел*, JanaDarling, DTN and 8 others like this.
  13. Damjana5

Damjana5 Истакнат член

Јас ги испратив за ваучер испринтани од мејл , таман работа ако и за тоа сега прават проблеми ...на нив си пишува резултаот е електронски валиден

Knizhevnik11 and KonstantinaM like this.
  14. simplegirll

Читам за мислењата на докторите во однос на вакцините, во мк луѓето паѓаат ко птици, смртоноснист голема, сите сме преплашени бидејќи немаме вакцини и да се дава совет да се вакцинираме па да чекаме 6 месеци за ивф ( ајде 3 месеци во однос на астрата бидејќи ревакцинација е за 3 месеци)е малку и чудно и панично, бидејќи и да сакаме нема вакцини. Така да покрај целиот стрес што го имаме со целиот процес се ставаме во поголем, дали е подобро да чекаме, колку долго, што ако затруднам и ме фати ковид???? Значи вакцините се нови секоја недела имаат производителите нови ставови. Руската може да се прими пред ивф ако се стигнее до неа, кинеската незнам, физер може и трудници итн. Неможе да се има еден став да се чека кога сите вакцини се разчични во зависност што ќе донесат. Има жени со неуспешни ивф,во процедура , во поодминати години за кој одлагање 7 месеци многу им значи и само се крева дополнителна паника. Мислам дека докториве треба да седнат заедно да се види кои вакцини се на располагање во мк и да даваат точна информација за тие вакцини’Може уште два месеци нема да можеме да се вакцинираме, па да чекаме месеци и да поминеме со уште поголеми стресово од челање и чекање. Едно е да има веќе одредена вакцина достапна за сите па да не информираат за неа, а деуго е да се каже прво чекај вакцина дури да дочекаш, па чекај и 6 месеци, а за која вакцина?? Пр ако ја донесат фајзер не треба да се чека веќе милиони трудници се вакцинираа ...Состојбата ионака е лоша со ковидот и со вакцините, усте докториве не се довакцинирани тек ние до јуни дали ќе стигнеме.
    Еве од американската праќам фајл дека може трудници да се вакцинираат во тој случај и пред ивф посрапка , али сепак не е исто зс сите вакцини, за жал ние сме оставени на чекање . Да се надеваме дека ќе успееме во борбата со ифв и дека ќе донесат можеви вакцини кои ќе можеме да ги примаме, и дека докториве повеќе ќе се информираат зс и ние да бидеме добро информирани а не да се зборува само напразно и да се одложува се и да се стресираме бидејќи гледаме дека труднициве се со полоши клинички слики па ионака се плашиме што е нормално.

Attached Files:

15. simplegirll

За која вакцина?

16. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Шлакнати се тие во фонд, мене снимките од ХСГ ми ги земаа за ваучер :D

17. Adams

Adams Популарен член

Исто и мене :D

DaisyDream likes this.
  18. ladystardust

ladystardust Популарен член

@simplegirll Истите препораки погоре за Чешка важат и во Словенија и претпоставувам секаде во ЕУ. И важат за сите вакцини кои се моментално одобрени од СЗО и се во употреба. А за да бидат одобрени за употреба (што значи и употреба пред планирана бременост), сите вакцини мора да ги исполнуваат највисоките стандардни за безбедност и ефикасност, а и самите системи за тестирање, проценка на резултатите и одобрување на вакцината се многу ригорозни. Без разлика дали станува збор за вакцини со деактивирани или ослабени вируси, векторски вакцини со протеин од корона вирус, или вакцини со нуклеинска киселина (мРНК) како Фајзер каде се гористи генетски модифицирана РНК. Крајниот резултат на сите е предизвикување имунолошка реакција. И како такви се безбедни да се користат пред бременост под горенаведените препораки и по примањето на двете дози. И тие се тие светски и европски препораки до кои треба да се држат и нашите доктори.

Дали и колку се безбедни во бременост и период на доење е друго прашање. Досега со официјален став во однос на ова по направени клинички студии излегоа Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson. Меѓутоа ние овде правиме муабет за имунизација ПРЕД започнување постапка, односно пред бременост.

Јас лично знам дека овој постојан страв, неизвесност и изолација во кои живеам повеќе од една година откако започнав со ИВФ процедури (што се поклопи со почетокот на пандемијата), не можам до бескрај да ги живеам. Десет месеци одложував трансфер од страв. Секое патување на релација место на живеење - МК го поминувам во страв и грижа случајно да не дојдам во контакт со заразено лице и се разболам. Секое одење во амбуланта дали по упат, дали на преглед кај гинеколог, на клиника или лабораторија за испитувања, сум максимално претпазлива, но нема ден да не помислам дали двете маски што ги носам на лице се доволни да ме заштитат ако дојдам во контакт со вирусот. Настрана фактот што живеам во комплетна изолација и оттуѓеност од светот, од блиските, од пријателите и секојдневно наоѓам милион причини и изговори за тоа. За моето неродено дете! И преморена сум од сето тоа. Еве, баш периодов сме сведоци како еден куп од нашиве доктори преболеа или се моментално болни од ковид. Што значи дека вирусот циркулира во истите тие болници во кои одиме на фоликулометрии, на пункции и трансфери. Верувам дека одлуката дали да се вакцинираме или не, не е лесна, ама гледајќи дека ситуацијата е тотално излезена од контрола, изборот паѓа на една од две опции - или ќе се вакцинирам или ќе се заразам. Јас знам дека ќе ја одберам првата.

19. tari

tari Популарен член

Jass na 12 den beta 33 na 17 den beta 727 i eve go sega spie do mene
    Ne se sekiraj se ke bide dobro bitno e deka pravilno raste betata po 2 dena napravi pak ama sigurna sum deka si bremena Cestitkiii

kara.petra, Stara, Coco31 and 9 others like this.
  20. simplegirll

Тотално се согласувам со тебе, стравот е голем, јас претходното ивф кога го правев докторит ми се јави по 5 дена да ми каже дека има ковид за среќа немав јас.
    До пред некоја недела руската вакцина не беше одобрена официјално од сзо , затоа и нагласив во зависност која вакцина ќе ни биди достапна докторите да не информираат за неа, a не да кажуваат вакцина па 6 месеци одлагање после вакцина кога таа информација не е официјална, и немаме вакцини за нас во мк со исклучок на одредени категории.
    Знам дека станува збор за имунизација пред ивф но pfizer, moderna i johnson веќе излегоа со став дека може да ги примаат трудници значи може и жени кои планираат бременост, затоа споменав бремени. Да имам шанса одма би се вакцинирала но еве немам шанса...Неможеме цело време да одлагаме бидејќи оваа траа и трае, има жени во поодминати години на кои една година мн им значи.Целта на муабетот ми беше дека сме доволно под стрес да ставаме уште повеќе, верувај родителите си ги немам видено 6 месеци, сите живееме со страв, слушаме родилки починати, бремени со лоши клинички слики итн.и уште да мислеме дека доколку успее ивф ќе треба уште месеци да се пазиме и изолирваме,,, затоа и велам доколку стигнат вакцини пред ивф би можеле да се примат и да се следи протоколот од тој производител, доколку успее ивф да се надеваме дека ќе донесат од американскиве па ќе имаме шанса дс ја примиме. Вакцините се нови и безбедни какви последици би дале тоа ќе видеме после многу години. Јас сум за вакцина во секој случај, само ми беше чудно што горе споменатите доктори советувале да чекаме ( а вакцини нема)да се вакцинираме па тек по 6 месеци да се прави ивф тоа не ми беше малку јасно.

Мишел*, zverkica, Kris80 and 4 others like this.