Здраво на сите, јас сум нова на форумов иако долго ве читам и ми бевте секогаш поддршка. Па да си ја кажам и јас мојата мака. Пред еден месец правев ин витро со донирани јајце клетки. Од 8 се оплодиле 3 и сите три ми ги вратија за подобар резултат, но без успех. На 15 ден Бета помала од 1. Здравје, следен пат одам надвор, се разочарав од многу пропусти и односот на крај. Никој не те гледа, тоа е тоа им се зборовите. Не очекувам некој да страда со нас ама малку похуман однос можеа да покажат.
Ако прашуваш за ваучер, јас однесов од матичен два пати и два пати ми беше одобрено, нема врска каде е правено
A dobro zenksi , spemogramot , doktorov mi veli mora da e od laboratoriive na new born , sistina i, remedica ili klinika , ne priznavale za vaucher od po labarotoriite ??? stavrnooo ? ve imaat vrateno nekoja za toa ???
Како не. Ние еден имаме од Индикус медика СК, друг од приватна лаб.Струмица. Па поминавме. Тој ск 1000ден, тој ср 600 ден. Мене еднаш Лазаревски ми рече некогаш ништо не ми значат рез.додека не видам на ехо како е со антрални.
Ме интересира дали сите имате примено цетротиде. Има ли улога долг/ краток протокол? И од кој ден ги имате примено? Мене ми продолжија триптофем до 10 ден со фостимон.
Цетротид се прима ако мн брзо пораснат фоликулите и има индикации дека можат да пукнат прерано, односно пред пункцијата. Мене мн брзо ми станаа големи од стимулациите, по 25-30мм и почнав да боцкам цетротид па може од 5тиот или 6тиот ден од циклус па се до пред пункција. Јас бев со краток протокол и во краткиот повеќе се користат. Ама Не зависи толку од протоколот колку до самиот организам. Мене јајниците многу јако ми реагираа на стимулациите и имав мн фоликули. Тоа докторот гледа на ехо и проценува дали има потреба од тие инекции. Не ги примаат сите инекциите,обично пациентите со пцос имаат повќе потреба од нив. Тие што имаат намалени резерви и послабо реагираат при стимулиран циклус најчесто поминуваат без цетротид.
Јас испитував естрадиол и лх на 7-8 ми ден и лх пред да ми закажат ден за трансфер. Докторот ќе те упати кога ќе треба, без грижи.
Така, доаѓаат позитивни, проверуваат црп, д-димери и крвна слика, ги праќаат матичните, баш додека ми наплаќаа ги слушав како ги прашуваат кој е позитивен, кој прележал, дека и едни и други им доаѓале за испитувања. Сегде е иста ситуација, по сите лаборатории и по приватни и по државни, преполно е и со позитивни и со тие што прележале.