Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

201 vote(s)
    11.6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

100 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

314 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

49 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Twins256

Twins256 Популарен член

Да не лупам глупости, еве линк кој најдобро објаснува.Станува збор за ДНК генотипизација т.е (не)компатибилност, поклопување на антигени од двата партнера.
    Ова испитување јас не го побарав,туку ми го предложија докторите од ГАК и Петличковски поради два повторувачки спонтани.
    https://hor.gurusbaby.ru/trudnoća-i...5-hla-tipizaciju-pri-planiranju-trudnoće.html

princessp, Kris80, NNA and 1 other person like this.
  2. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Fala mila, jas se rascitav sega ama slabo razbrav, ke ja prasam maticnata:)

3. Twins256

Twins256 Популарен член

Aма ова со ДНК генотипизацијата и ХЛА го даваат после два или повеќе спонтани...се зависи од која причина ИВФ-то не е успешно-ако е неимплантација еднаш или повеќе пати,ова нема да го дадат сигурно,ама ако се два или повеќе спонтани,да...

Не знам,јас ова испитав по препорака,не ни знаев дека воопшто постојат вакви испитувања,си реков ок,чим така викаат докториве, така нека биде...

4. Peace Lily

Peace Lily Активен член

А што е препораката на докторите ако случајно испадне поклопувањето да е големо? Јас не сум слушнала дека постои терапија и дека некој од нашиве доктори дава терапија пред или после трансфер доколку постои поклопување во гените. А ете го препорачуваат да се испита после два или повеќе спонтани, а каква терапија даваат, дали има терапија? Освен да се направи пгд на ембрионите како кај кариотип, што е друго решение не ми е јасно.

Nbnbnb and Twins256 like this.
  5. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Jas imam samo edno in vitro, prv transfer neuspesen i sega se spremam za transfer od zamrznati. Vajda ne treba jas da brzam so ova ispituvanje, ama fala ti za info :)

princessp, NNA and Twins256 like this.
  6. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Женски здраво, што мислите за резултативе?? Секако ке се консултирам со некој, но додека ги чекам другите резултати ако некој знае да ми пише. Фала многу

Attached Files:

Twins256 likes this.
  7. Twins256

Twins256 Популарен член

Е ни мене не ми е јасно драга,и јас истото прашање го поставив и добив одговор дека допрва се истражува оваа проблематика...
    Но поклопувањата биле мнооогу ретки од 5000 парови ,1 дал ке биде "фаличен" и ,но ако постои поклопување терапија нема сега за сега кај нас,најверојатно се праќа материјал на испитување,спојување и што ти јас знам негде во странство,а ако и таму нема да успеат лекот е донор...Не добив одговор дали кај нас се соочиле со ваков проблем.

Како и да е,јас не се разбирам баш во овие работи,само пренесувам како мене ми кажале и искрено ако почнеме да копкаме подлабоко,само повеќе ке си направиме конфузија во мозокот и стресови.

Ајде да се фокусираме само на она што специјалист ке ни даде насоки за испитување,да не правиме ништо на своја рака.Свашта се изначитавме по нетов....Што ке ни каже стручно лице,тоа ке правиме.

Тука сме да си дадеме совети,но не и по секоја цена да испитуваме све што ке прочитаме.Секоја од нас е индивидуална приказна сама за себе ,со свој проблем со свои насоки за понатаму.

Јас навистина премногу научив од вас и фала ви од срце што сте тука за мене во секое време,но сепак зелено светло за понатамошен тек на мојот случај барам само од специјалист...

Ве гушкам ❤❤

8. Twins256

Twins256 Популарен член

Ma јок...
    И јас се спремам за крио во мај,па немам ни кариотип испитано а ми рече др.Трајковски (ако не дај боже ова е пак неуспешно) ама нема термини,што да правам...

9. Twins256

Twins256 Популарен член

Се ти е во граница на нормалата,убаво си напишале доле во заклучокот.Топ си.

spasovskam likes this.
  10. Grateful

Grateful Истакнат член

Здраво,
    Докторот ми предложи да направам во институт за хемофилија "Коагулопатии и тромбоцитни дефекти". Бев и кај матичниот гинеколог и кај матичниот општ лекар ама 2 места не можат да ми дават упат,системот дава само за пациенти што се со хемофилија.
    Дали некоја од вас има направено скоро време,или дали знае каде можам на друго место да ги направам овие анализи или на приватно бидејки ми треба побрзо да ги направам,ако не останувам овој месец природмжно др ми рече следен месец почнуваме пак со ивф.

11. Grateful

Grateful Истакнат член

Да нема шанци за термини.Јас ги направив на приватно во Nev Born, мислев дека 6000 е цената така ги слушав ама не кога отидов плативме 16.000 за двајцата.Ова недела треба да се готови резултатите чекам да ми се јават.

12. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Nie pravevme kariotip vo Sistina, ubavo si plativme, toa bese 2019, moze po 8000 den posebno za mene i za maz mi, ama ne se sekavam tocno za cenata dali bese taa. I toa e okey i pak nisto. Na kraj ke ispadne se e do psihata, jas panicam mnogu pred transfer, eve i sega sum ispanicena

marijamarkoska likes this.
  13. OlivijaS

OlivijaS Истакнат член

Здраво....јас сум нова тука, ми треба подршка....денес добивме резултати од Систина од спермограм азооспеемија...многу сме разочарани...дали може некој да сподели искуство...дали некој има позитивен исход со ваква дијагноза...не сакам да губам надеж но многу е тешко. Исто да наведам дека во декември на друга клиника имавме резз дека дел од сперматозоидите се слабоподвижни но не и дека нема сперматозоиди...дали е можно за 4 месеци да добиеме ваков резз или има простор за грешка ....

Bori likes this.
  14. DTN

DTN Популарен член

Дечки, да не бил некој сега брзо на Клиника за Трансфузиологија? Треба да земам резултати, па не знам кое време најдобро да се оди, да избегнам гужви во хаосов..

15. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Mazot mi gi odnese. Kje go orasam sto se mu dale. Inace na telefonite nikoj ne se javuva

16. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Jas denes bas se raspisav ama ovoj tekst vecerva epten me iziritira. Neka ne mi se lutat pacientkite na Plodnost. Isto taka se nadevam deka Plodnost kje procitaat a mozda i kje odgovorat.
    Znaci Plodnost preporacuvaat da se primi vakcina pred ivf ili transfer. Demek nema problem. Ama jas imam 2 podprasanja.
    1. Lekovite za stimulacija ja zgolemuvaat moznosta za trombovi. Plus skoro site pacientki sme na aspirini i kleksani i merime ddimerite dali se ok. Zarem vekcinata nema da e eden rizik faktor plus deka moze da se zgolemi koagulacijata i so toa moze se nasteti i transferot i bremenosta.
    2. Vakcinata kje go vozbudi imunitetot. Mozda kje gi podigne NK kletkite koi bas se kacuvaat koga treba odbrana. Mnogu lekari davaat Dekortin H - trebalo ne trebalo samo za da go podnamalat imunitetot za da ne napravi problem t.e. embrionot da ne bide napadnat i polesno da se implantira. Plus dekortin H kje ja ponisti vakcinata. Na vakcinite pisiva deka kortikosteroidi gi ponistuvaat antitelata. Jas imam licen primer zosto mi dadoa bas dekortin H za da se namali dejstvo na vakcina. Samo 2-3 dena sto zemav bese dovolno a ne ko sto se tera podolgo vo bremenost.

http://plodnost.com.mk/неколку-клучни-прашања-и-одговори-за-в/?fbclid=IwAR1vKirXfsIl22Y_InfG5vxYadmJjTbG3VH3fXVCv1GD3GErM0ipGlVEvT4

ZvezdicaLea, Kris80, Nbnbnb and 4 others like this.
  17. princess5

princess5 Форумски идол

А да провериш матичниот да ти ги испринта? Ако ги ставиле на мој термин кај матичниот...

Sienna_MK, DTN and Knizhevnik11 like this.
  18. Njanje

Njanje Истакнат член

Точно! Одлична е!

19. Maya12

Maya12 Популарен член

Јас сум во Плодност и нема зошто да се лутиме секој си има свое мислење.Тимот од Плодност е професионален и убаво е пишано дека одговорите се базирани врз основа на сознанија од британското друштво за неплодност и тие се официјално објавени пред неколку месеци а не е пишано дека Плодност истрсжувале па дека они дошле до тие сознанија.Лично јас сум бремена со ивф и нема шанси да се вакцинирам ама не дај боже да требаше да правам инвитро сега ќе се вакцинирав бидејќи имам ризична професија ама ќе почекав месец два па ќе започнев со постапка.Тоа е моето мислење.

NNA, BlackHole, Bislimska and 5 others like this.
  20. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Jas ziveam i rabotam vo Svajcarija. Znaci ako planirate bremenost naredni 3 meseci, a posebno so in vitro postapka ili criotransfer ne e preporacana vakcinacija. E sega za tie sto sakaat da se vakciniraat, se vakciniraat i pravat pauza 3 meseci, pa pocnuvaat postapki za bremenost. Ne e preporacano vo tek na stimulacija ili bremenost, da se vakcinirate.

NNA, Kris80, tina2018 and 5 others like this.