Отворено веќе беше прашањево и имаше дискусија околу вакцините. Еве јас на пример живеам и работам во Словенија. Препораките во поглед на вакцинацијата на клиниките за репродукција во оваа држава се во согласност со ставот на Европското здружение за хумана репродукција и ембриологија (ESHRE) кој вели дека веќе неколку дена по примањето на втората доза, може да се почне со терапија за неплодност, односно ИВФ постапка. И во други европски земји е така, а и во текстот на страната на Плодност се повикуваат на препораките на Британското здружение кои повторно се во согласност со ставот на ESHRE. Еве, баш би сакала да споделиш и официјален линк како чекањето три месеци е оправдано во Швајцарија. Ама дека е генерална препорака да се чека три месеци, како што кажуваш, не е, бидејќи официјалниот став е друг. Во Америка и некои други држави вакцинираат и трудници и доилки, имајќи предвид дека некои од производителиве на вакцини излегоа со клинички студии направени и врз бремени жени. Е сега, дали некоја ќе одлучи да се вакцинира или не, е прашање на нејзин личен избор, ама не, апсолутно ниту една вакцина не е контраиндицирана со ин витро постапка и нема совети дека треба да се чека одреден период пред да се започне со истата. Единствената препорака е имунизацијата претходно да биде завршена, односно да се примат и двете дози на вакцината.
Ne sum se zamarala so istrazuvanja vo Svajcarija, toa mi go kaza mojot maticen doktor vo Svajcarija. Kontraindikacii ima i zatoa pozelno e da se poceka odreden period. Prvo, sekoja vakcina kacuva d-dimeri, ne samo astra zeneca. Mazot mi se vakcinirase tuka so Moderna i kaci d-dimeri 1700. Drugarka moja doktorka se vakcinirase so Pfizer isto kaci d-diemri. Vtoro, kako sto bese i pogore napisano pred vakcina i posle vakcina ne smees da primas kortikoterapija zaradi stvaranje na imunitet, a del od in vitrata pieme. Ova mi se primeri licni i sakam samo da pomognam, a e i moj stav. Ne se zamaram so istrazuvanja iako gi razbiram zosto po profesija sum bliska do medicinata i toa rabotam vo Svajcarija, sepak ova e seuste novo i vrvni naucnici ne go razbiraat, a ne pa nie. Sepak neka ostane sopstvena odluka.
Жените што имаат ризични професии секогаш биле најмалку заштитени кога планирале бременост. Како на никој да не му е гајле дали е цел ден на нога или со еден куп луѓе или на машина или остануваат прекувремено... Иначе за оваа и за секоја вакцинација мислам дека другите околу бремената / идната бремена треба да се вакцинирани за да ја штитат со тој имунитет.
Да, фала ти што ме потсети. Од некоја причина само дел од резултатите се пратени кај матичната, останатите ќе морам оттаму да ги земам. Ќе одам накај 12, би требало помалку гужва да има тогаш, во споредба со сабајле кога е гужва за боцкање.
Во моментов не постои ниту една клиничка студија што ја докажува твојава теза со д-димерите после примањето на вакцината и следствено на тоа, не постои забележана ниту една контраиндикација, ниту препорака да не се прима вакцината пред постапка или да се чека 3 месеци пред да се започне со истата. Исто и пред природно зачнување. Ова го тврдиш само ти и твојот матичен, јас ти изнесувам официјален став на европски и светски здруженија за репродукција кои гледаме дека ги следат центрите и во Европа и кај нас. Затоа и побарав да ми пратиш информација зашто ме интересира зашто тоа е така, бидејќи и јас сум директно засегната од прашањето и „се замарам“ да читам и истражувам, а и веќе разговарав со тројца различни специјалисти и ниту еден не ми го кажа ова што ти го пишуваш. Второ, ако веќе одиме со лични примери, и мојот партнер и братучед ми се вакцинираа со АстраЗенека, и двајцата испитуваа д-димери и крвна слика после примањето на вакцината, на двајцата им се во граници на нормала, дури кон долна граница. Покачување не д-димери не е нешто од што треба да ни се крева коса, особено знаејќи дека ваквата состојба во бременост најчесто се смета за нормална појава. Трето, еве бременост на страна, дали вакцината е контраиндицирана кај луѓе што примаат редовни терапии, вклучително и терапии со кортикостероиди или антикоагулантни терапии и слични терапии за други, хронични болести? Не е! Знаеш колку милиони во светот има такви луѓе и колкав процент од нив се веќе вакцинирани? Па мајка ми е само еден пример на хроничен пациент со доживотна антикоагулантна терапија и вакцина секако ќе прими, бидејќи препораките викаат дека ТРЕБА да ја прими. Исто и моменталните препораки за пред почнување бременост и постапка, бидејќи ризиците да се заболи од ковид во бременост што би можело да придонесе до тешка клиничка слика се неверојатно, немерливо поголеми од било каков ризик од било која вакцина. Секаде во светот единствена контраиндикација во однос на вакцината е претходен доживеан анафилактички шок, апсолутно ништо друго. И четврто, токму врвните научници што ги споменуваш погоре ги донесле овие препораки и ставови врз база на детални претходни испитувања и истражувања и треба тие препораки да се следат, а не тезите што некој ги поставува на форум. Ова што вие го пишувате ниту е докажано, ниту поткрепено со научни факти и единствено што може да направи, е да создава забуни и непотребно да шири паника. И кажав и претходно, секој има загарантирано право да си донесе одлука во однос на тоа дали ќе се вакцинира или не, ама убаво е да ги има научните факти и официјални ставови пред себе кога тоа ќе го прави.
Aj oladi malku, nemam namera da se dokazuvam, se spremam za transfer. Pred dva dena ja prasav licno doktorkata vo Sistina, mi kaza pauza treba 2 meseci. Jas slusam doktori vo koi sto veruvam. Btw se e uste na nivo na istrazuvanje, za nisto nema konecna odluka i stav. Jas ke cekam, ti kako mislis taka. Pozdrav!
Сосема се согласувам со тебе баш за се што пиша.Затоа јас погоре на членките им пишав дека плодност споделиле сознанија кои се официјално објавени од страна на друштва кои сериозно се занимаваат со истражување на тоа поле и имаат заземено официјален став за тоа прашањеа не да се потпираме на мислење на нашата тетка,стрина,на вујна ми братичедка.А на крај секој ќе си донесе своја одлука.
Јас сум супер искулирана, фала ти за грижата. Но, ти ако веќе иницираш или влегуваш во некаква дискусија, основите на бон-тонот викаат дека треба да си спремна, како што сама велиш „да се докажуваш“, односно да застанеш во одбрана на својот став и мислење, а не притоа истата да ја завршиш со личен напад или навреда кон соговорникот. Толку од мене на темава.
Izvini ako si se pocuvstvuvala navredena, nemav takva namera samo spodeliv licno iskustvo ama sega ti me motivirase da se rascitam, ali posle transferot, zosto i onaka sum panicar. Izvini uste ednas
Девојчиња на 26 Март имав пункција, добив на 07.04 (1-2 дена порано) и обично ми трае 5 дена. Денес ми е 7 ден од циклус и на бришење уште имам кафеаво. Може да е нешто пореметување од ИВФ, од пункцијата? Да напоменам дека после пункција немав никаков проблем, не крварев воопшто и имав ептен минимална болка, повеќе ме боли стомак кога добивам. Има ли место за паника?
Здраво вчера имав пункција ми извадија 15ј.к од кои денеск само 5почнале да се развиваат ембриологот ми рече дека и утре ке ги погледнат останатите . Дали некој има слично искуство од 2 ор ден да почнат со развој?
Ќе ти се јавуваат на првиот,вториот и третиот ден да ти кажат како се развиваат ембрионите, во зависност од квалитетот, ќе замрзнат на трети ден или ако се добри ги оставаат до петтиот ден. Само четвртиот ден не ги проверуваат и не се јавуваат и на петтиот ден конечно ќе те известат колку станале бластоцисти и колку ќе се замрзнуваат. Со среќа
Можеш и после 2 да идеш. Тогаш не верувам да има гужва. Последниот пат кога бев така и они ми рекоа, или од кај матичната да ги земам резултатите или после 2 кај нив.
Имам едно прашање сите што сте правеле инвитро дали до крај се прима целата терапија што ја препишуваат при инвитро аспирин , пролутех ампули, прогестерон депо , крион гел и клексани.
Zakazi prvo na transfuziologija termin kai doktor pa koga ke otides na pregled ke mu kazes sto ti barat da ispitas vaka direktno opstite lekari nemozam da ti zakazat
Ako ti se za trombofilija ne stasuvat istovremeno site pocekaj nekoj den I ke izlezat komolet. kaj mene bese taka ednas otidov Imase za del za steceni trombofilii a vrodenite gi dobiv posle edna nedela od ovie prvite