Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 vote(s)
    14.9%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

206 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

62 vote(s)
    3.5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

21 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

106 vote(s)
    5.9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

87 vote(s)
    4.9%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

114 vote(s)
    6.4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

114 vote(s)
    6.4%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

325 vote(s)
    18.1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

291 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

35 vote(s)
    2.0%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

60 vote(s)
    3.4%
  15. ГАК (Сите доктори)

50 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Популарен член

Исто и јас. Почнав со Лазаревски, ме презеде Адамоска додека отсуствуваше, сега се врати и си продолжив кај него, четврток пункција. Но, како што разбрав не се чувствува добро постковид, така што веројатно ќе оди на одмор.

Kris80 and tina2018 like this.
  2. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

24000 денари и плус зависи што терапија ќе ти дадат :)

Aleks33 and tina2018 like this.
  3. Mateas

Mateas Истакнат член

Здраво
    Девојки, конечно ги собравме сите потребни документи за ин витро и сакаме да поднесеме за ваучер. Имам прашање бидејќи сме од Скопје може ли директно да ги однесеме во фондот и дали треба двајцата или можам да поднесам и сама?
    Притоа, дали е потребно покрај медицинската документација да носиме и извод за венчани или некој друг документ?
    Ви благодарам ♥️

4. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Можеш дирекно кај мајка тереза јас таму поднесував и сама немора двајцата, а за извод од венчани копија им доставив :)

Mateas likes this.
  5. Reallove1996

Reallove1996 Активен член

Девојки, уште едно прашање
    дали некои од вас има прoблем со слаба подвижност на сперматозоиди-ashenozoospermia. Какви ви се искустви?

Meckicja and princessp like this.
  6. zverkica

zverkica Популарен член

Срцки да ве прашам, Пролутекс вчера боцнав во стомак и местото ми отече,денес има модрица и ме боли на допир, ја сравив ептен подкожно и малку подоле од папокот, дали вака болат или нешто згрешив, цел ден ме боли местото на допир

Cloverrrr and Damjana5 like this.
  7. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

И мене ме боли пролутексот :)
    После боцкање масирај го малце местото, ама секако си боли.

zverkica likes this.
  8. Twins256

Twins256 Популарен член

Моите резултати се добри...причина за спонтаните не е ова...само тоа ме интересираше..доторот ми објасни накратко што значат овие испитувања,читнав нешто на нет и се изгубив искрено во сите тие стручни генетски термини и баталив подлабоко истражување,ми се запали мозокот од тумачења,што значи ова,што занчи она...
    Пратив линк негде поназад за ова,што значи зошто сигурно ке треснам некоја глупост ако јас почнам да објаснувам...

Пошто нема термини за спец.имунолог и генетичар, најубаво консултирајте се со вашиот ивф доктор,тој сигурно најубаво ке ви објасни и ке ви каже дали треба ова испитување или не.

Нема потреба од стрес и грижа на совест зашто не сум го направила ова или она испитување.Пак ке кажам,сите сме индивидуална приказна за себе и се нешто што ке прочитаме овде може да ни послужи како предлог прашање до нашиот ивф доктор ,што мисли во врска со тоа ,дали треба ли нетреба да се испитува и слично.
    Џабе само стресови си правиме....
    Значи,овде сме да дадеме предлог,да споделиме сопствени искуства,да си помогнеме меѓусебе. Но не и дека ПО СЕКОЈА ЦЕНА ТРЕБА све живо да се испита се што ќе прочитаме.

Затоа дрга,воопшто не се замарај со ова...ако беше толку многу битно како што се мутациите,ана,афа и сл. кои 99% од жениве овде ги имаме испитано,исто толкава важност ке имаше и ова испитување...ке беше задолжително да се испита.Повеќе важност му даваат на Кариотипот(кој јас сеуште го немам испитано,а ми предложи Трајковски 3 пати) него на овие ХЛА типизации..

И на крајот на краиштата,пак нема да ни биде мирна совеста иако и за ова испитување добиеме супер резултат..повторно и повторно ке копаме,ќе рошкаме по темиве да бараме нешто ново и да се испита...и ..до кога? Додека не скренеме со мозокот...

Затоа,да тераме само со она што специјалист ке ни каже..секое искуство од овде (барем на мене ми е завршен факултет) ни е повеќе од добредојдено,но само како насока за понатаму во конс.со ивф докторот,а не на своја рака да бараме упати и да се трошиме и психички и физички и финансиски и време да трошиме за само да се направи тоа испитување за кое никој не ни кажал туку самите ние така сме си решиле.
    Јас го направив но само затоа што ивф доктор ми го предложи,само затоа...а иначе го имам тука прочитано,ама не сум обрнала внимание,да не ми речеше др.немаше воопшто да го правам...

Колку друшки ги има овде кои останале бремени,со уредна бременост до крај,па не ги направиле сите можни испитувања...
    Кај ке ни биде крајот ако испитуваме све што бара медицината воопшто-имунологија,трансфузиолигија,генетика,ендокринологија,....ехехеххеееее... на крај ке завршиме на психијатрија во Бардовци

Кулирајте драги друшки,не се оптоварувајте со тие испитувања,психата е страшна работа која ако не ја насочиме кон позитива,не носи кон неуспех...
    Само ПОЗИТИВНО дека се ке биде во ред и без ниедно испитување да направам!!❤❤✊✊
    Можеме ние ...ајде!!!

Sorry на долгиов пост,ама душава ми збори,не јас...

Last edited: Apr 14, 2021
    Ano, Puding od jagoda, IRBBB and 29 others like this.
  9. Marie86

Marie86 Истакнат член

Moze kaj kukata na majka tereza pozadi ... da gi odnesish , ubavo e da im stavish kopija od izvod za venchani , e sega nemora partenrot ako veke imate baranje i izjava popolneto , ako nemash tamu ke ti dadat ama treba davjcata da se potpishiteee .... Ajdeeee :l:

tina2018 and Mateas like this.
  10. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Не да боли пече и недај боже следниот ден па и наредниот близу тоа да се боцнеш ау и јас не сум прочитала до сега дека мн болат од коа пробав и си викам кој знае како ја ставам :D ама такви се нажалост, а дали имате нус појави од нив јас од кринон и пролутех освен подуеност и гасови др ништо

Sienna_MK and Nade-sunrise like this.
  11. Nade-sunrise

Јас два пати на ден дури ги боцкам и плус фраксипаринот:drunk:. Кога ме тепал некој на стомак имам чувство хахах

Ја па немам нуспојави никакви, дури ни подуеност.

Last edited: Apr 14, 2021
    Cloverrrr likes this.
  12. zverkica

zverkica Популарен член

Аууу, значи боли, јас клексам во рака боцнав и не боли ич, а ова пролутексов како ќе се издржи, леле сатар стомакот ќе ни биде значи,ама ај само за убаво нека е

Kris80, Klem4e, Sienna_MK and 2 others like this.
  13. Nade-sunrise

Јас предходно два пати пробав клексан во рака, ама па многу ме болеше и ми се направија одма модрици. И не пробувам веќе во рака. Може дека немам салце, што знам.
    Во стомак досега не ми направила модрица.

Нека е за убаво, па да се жалиме следно на немирни бебушки во меше:sun:

Kris80, NNA, zverkica and 3 others like this.
  14. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Мислење од вас? Добар е резултатов имам 28 години

Attached Files:

Kris80, tina2018 and Sienna_MK like this.
  15. Marie86

Marie86 Истакнат член

Eheeee ... Odlichen ...

16. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Девојки, да ве прашам каде да купам витамин Д од 2000 единици на Солгар, во Зегин веќе подолго време го нема:wasntme: , дали го има во некои други аптеки?

17. zverkica

zverkica Популарен член

Сестрата ми покажа како, ептен подкожно ама буквално, и не боли, а претходно ги ставав под агол45 степени и болеше, пробај така да ја навалиш скроз инекцијата и под кожа да се боцнеш, да не биде повисоко за да не буши во месо, ваљда добро објаснив

18. ladystardust

ladystardust Популарен член

Ова е резултат кој упатува на дијагноза на ПЦОС. Ама ти веќе си ја знаеш, ти правеле и дрилинг :)
    П.С. Кај мене АМХ е 6.

Kris80 and tina2018 like this.
  19. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Што ти вика Стамболиев за резултатот? Знам дека си му лута ама сигурно нешто ти искоментирал?

20. princessp

princessp Популарен член

Ма
    Многу ти благодарам го читав линкот што го имавтр споделено за афа ана испитувања....баш е да се скрене од мозок јас кариотип имам испитано пред 3 години и се е окк,спонтаните по сето мислење од др се од септумот,го пташав дали септум се гледа при киретажа рече не мила...јас му верувам на др трајковски тој е сигуррн дека нареден трансврр ке биде здрава бременост дај боже....посакувам ппсакувам и јас едвај чекам да фатиме сите да фатимедете враце...