Гинеколозите во овој случај може само да упатат кон испитувања..ама детално да се објасни и барем малце да се доближи до проблемот од типот мутации,автоантитела,тромбофилии,витамини и сл. за тоа може специјалист имунолог,трансфузиолог кој и ке ја одреди терапијата(ако има потреба од терапија,нели?) ...гинекологот не...тој само ке дејствува соодветно на заклучокот кој ке го даде специјлистот.Затоа и сите вакви специфични испитувања ги правиме на институти кои се соодветни за секое испитување. Инаку..се би испитувале на клиниката каде го правиме ивф-то и гинеколозите не би биле само гинеколози и специјалисти по ивф.туку би биле и имунолози,трансфузиолози, генетичари, ембриолози...а тоа е НЕВОЗМОЖНО. Имаат тие блиски знаења во тие области,но не е тоа нивна специјалност. Затоа,обично после неуспешни ивф-а ние очекуваме од нашиот доктор чуда да направи,и виновен е тој за нашиот неуспех. НЕ...нашата природа е таква,сложена, на која и треба дополнителни испитувања во посебни гранки на медицината... И еве одговор на твоето прашање "што ке каже докторот после неуспешно ивф"....запамти..секој гинеколог ивф спец.,после вакви неуспеси,ке те прати на имунологија и хумана генетика, трансфузиологија,транф.медицина, кај стручно лице-специјалисти за испитување на генетски мутаци за тромбофилија,АФА,АНА,Д димери и хемостаза,Вит Д и Б12..и уште нешто ако смета ( пошто од овие испитувања се почнува и ги сметаат како под "default" ) па ке дејствува соодветно на она што специјалистот ке го даде како заклучок. Затоа ние се расчепивме од трчање по институти, чекаме термини како мислиш чекаме уште едно бројче до 7-ца на лото да добиеме...затоа што целокупниот наш репродукивен систем не зависи само од гинекологот туку од цел тим доктори специјалисти.. Мислам дека баш детално објаснив како стојат работите во врска со оваа проблематика и верувам дека ке ти биде од корист... Убав ден П.с И ти и @Peace Lily плиззз не го расипувајте денот со нетрпение и нетолеранција...❤❤
Два пати истото прашање во рок од 5 минути, не ти се чини дека е ту мач?? веќе кажа девојчето дека треба допрва да оди на консулатација. Она побара совет што да испита, не е на распис.
Ве молам не се препишувајте вака... кај и е тешко на девојчето па уште ова да го чита место наши совети/насоки. Жал ми е за целата ситуација, жално и тажно е што сами бараме одговори по нет/форуми место во тоа да не упатуваат стручни лица. Тука треба матичните да се уклучуваат, барем за објаснување на термините на дел од испитувањата. Ние ќе предложиме се што знаеме дека може да помогне/насочи кон нешто, но треба да имаме на ум дека морето на потенцијални испитувања е огромно и ние никогаш нема да го разбереме. Ти посакувам среќа во следните чекори, ако нешто научив од тука е дека никогаш ама никогаш не се губи надеж!
Драга,без нервози,ете се потрудив јас да одговорам на тоа прашање пошто знам дека ке следат уште 100 исти прашања од различни членки кои ке прочитаат за ваков случај а се соочуваат и тие со истиот..Тука сме да споделуваме знаење(колку што го имаме),искуства, совети и ПОЗИТИВНА ЕНЕРГИЈА И ПОДДРШКА❤❤... Без препиркање плизззз... Така да ,Chill out и уживај во денот❤❤
Ti blagodaram za podgotvenostata da mi gi objasnis ovie raboti. Navistina mi znaci toa. IVF e procedura kade sto prvata licnost kade se potpirame nie za problemot e ginekologot. Zatoa i me interesira negoviot pristap, osobeno Dimitrov. Za drugi detalji, svesna sum deka imame uloga i nie sami i nasata posvetenost. Devojce, dve komentari za dve razlicni clenki so sto,.Vtoroto e objasnuvanje, smiri se malku
Bi sakala da se nadovrzam so ova sto si go pisala ti, i da obasnuvam mojata poenta na toa zasto me interesira nacinot i pristapot na doktorot, posle neuspesen obid za invitro. Za eden prosek covek kako mene, sto ne e na oblastata na medicina involvirana, i nema prvo pretstav kakvi ispituvanja na teloto treba da se napravat, mnogu e znacitelno razgovorot i sovetite na doktorot sto sum go izbrala da mi pomogne. Prvo: Jas imam potpolno doverba vo nego Vtoro: Nemam nikakov druga izvor na informacii po siguren od strucen covek sto e dostapen za objasnuvanja kako doktorot. Treto: Sekoj covek ima razlicni problemi i razlicen pristap na problemot, taka sto sekoj ima pravo da bara informacija tamu kade sto misli deka ke dobie soodveten odgovor. Trombofilija, imunologija i drugi razlicni cudi, za mene sto sum ekonomist po profesia, e science fiction. Veruvvajte me. Kolku i da sakam da procitam vo internet i da gugliram za info, ne mozam da najdam ednostaven opis. I ne sakam. Jas mislam deka ginekologot e edinstven kanal za nasoki, informacii i instrukcii za resenieto sto go barame nie. Zatoa i, potvrdim, mnogu e bitno (barem za mene) osven doverbata, da se sozdade zdrava komunikacija megu doktorot i pacientot, i vo slucai kako devojceto gore, ispituvanjata da se napravat vrz osnov na baranjeto od doktorot. Ne sami po sebe. Nemam mnogu iskustvo so infertilitet, se nadevam deka ke nemam uste dolgo, sekoj vas neuspesen obid sto go podelite ovde, mene mi se krshi srceto prvo za vas, pa posle i za mene licno. @cloverr ti pratim golema virtualna pregratka. Izvini ako ti pravim nekoj pritisok so prasanjata. <3
Nisto posebno ne bilo strasno Nisto posebno kao se bilo ok .... Vise ma se baram problem zaso spontani :/
Kaj nekoj e povekje a kaj nekoj pomalku. Se zavisi koga se implantiralo. Najvazno e da prodolzi da raste. Ima pravilo za dupliranne ama prirodata si ima svoja matematika. Taka da ne brzaj na 2 dena da meris. Ako e 70% ili skoro dupo na 3 dena toa e dobro. Duri i 33% rast na 2 dena velat deka e dobro zosto nekogas znae da bide taka pa slednoto merenje epten da se kaci. Sega prodolzi so site lekovi sto gi zemas ili se bockas. Najdobar znak ti e da se vidi na eho na 6ta nedela t.e. 4 nedeli posle transfer i da ima srceva akcija do 8 nedela. Se ostanato se samo brojki.
Колку што разбрав имаш затворено канали, а да ги извадиш? Јас тој со хидросалпингс го извадив, едниот остана, ама ако дојде ред да имам два неуспешни транафера би го извадила и тој. Чисто како сугестија, без притисок. Ти посакувам следно успешно.
Ne, nemam zatvoreni kanali. Go prasav cisto da znam kakov pristap ima doktorot posle neuspesen obid. Jas sum kaj Dimitrov so inseminacii, nemam diagnoza, trcam po inseminacii da pocnam so invitro postapkata so vaucher. Fala ti
Колку време трае процедура од добивање на ваучерот до почеток на протоколот за ivf? Јас допрва ќе поднесувам документи, но да знам отприлика да планирам колку трае тој процес?
Секако консултација со лекар, но комбинацијата од фолна, б6 и б12 (метилирани) се препорачува кај повеќето што пробуваме да забремениме и сме тргнале по патот на ин витро, и ако, убаво е да се има став дека и витамини ако се, не треба да се примаат многу, нам ни даваат, глава да те заболи колку... Како и да е, овие б витамини или како б комплекс се добри при забременување (за дозата рековме со следење на состојба и подесување на доза ако сакаш), но како најважно, б витамините не се земаат со ц витамин. Нека има разлика меѓу двата (тоа важи и за цитрусни овошја). Се надевам помогнав. Гледај на тоа дека појачуваш овој период (додека не забремениш) и прво тромесечје..а секако подобра опција е преку исхрана само, но ете веќе ако има недостаток, треба да се помогне, па да се продолжи понатаму само со балансирана исхрана. Ама се распишував, се извинувам..
Еве ме и мене. Од 13 фоликули вчера пунктирани 8 ј.клетки. Денес 5 оплодени. Ембриологот рече дека се со одличен квалитет. 2 да ставиме, 3 да замрзнеме. Е.трансфер вторник.