Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

263 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    За МАНУ ми рекоа да испитам Faktor V Leiden, protrombin и некои други кратенки што ништо не ми значат (додуше и не сум медицинско лице, па е нормално :) ). На трансфузиологија треба хемостаза, некои антикоагуланти и протеини, а на микробиологија токсоплазмоза и некои имуноглобулини мислам.

2. Brusalica

Brusalica Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    :D zdravo jas za sve te razbiram jas 15 god se obiduvav so obicno so ensiminacii so doktori i bajacki sto se veli so sve i tocno zanam kako e toa psihickio optovaruvanje kaj mene se 3 pati povejke od kaj tebe i nedaj boze da vidis samo sega znam oti toa e volja od boga toj koga saka togas sve e drugo gjabe i nerviranje i placenje jas veruvajmi i sega duri ne veruvam am za srejka pa ce mi mrda pa ce se osvestam

3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Jas od 22ri ke pocnam so suprefact,no sakam da si kupam sprej a ne inekcii ima li nekoja iskustvo so toa? Mene mi e pologicno sprejot da ima podobro dejstvo bidejki se prska vo nos a i poblisku e do hipofizata

4. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    сакам да прашам, освен 4 неуспешни инсеминации, ХСГ, хормонски испитувања, ПАП тест и тест за сида кои други документи треба да се соберат за да се поднесат за инвитро, и за колку време се одобрува ваучерот? Јас имам 3 неуспешни инсеминации во Ремедика, па сакам да знам додека ја направам и четвртата да си ги соберам и другите документи, да не губиме време

5. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Спермограм и спермокултура од сопругот ( направен во државна) и тестовите за hiv и hepatit да бидат од двајцата. За ваучерот не сум сигурна ама мислам дека околу месец-два до одобрување (ова сто сум слушала и читала искуства на други, јас лично немам поднесено).

6. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Јас денес сум 6 по ет, одмарам, лежам, по малку шеткарам по дома...али планирам од утре да почнам да излегувам надвор, е сега проблемот ми е што живеам на 5ти спрат (без лифт) а сите викаат да не се качуваме-симнуваме по скали (а 5ти спрат не е малку за нагоре-надоле). Има некој искуство со ова? До кога е непрепорачливо качување по скали?

7. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    mene za 10dena mi go odobrija vaucerot,potrebni dokumenti hiv hepat b i c za dvajcata i so hiv rezultatot se se ispituva spermogram ako go nemas hiv nepaitot b i c ispitano ne dozvoluvat spermogram da napravi mas ti.za tebe treba ako imas nesto operacii praveno,neuspesni inseminacii, papa test, brisevi ,krvna slika,hormoni na 3 den od menstruacija, so site tie dokumenti sobrani gi fotkopiras i odis u fondot baras obrazec za invitro go potpolnuvate ti i mas ti treba i kopija od izvod na vencani kopija od licna karta tvoja i na mas tii,gi dostavuvas u fondot i ke cekas da ti se javat za vaucerot,koga ke ti odobrat odis kaj maticniot i si baras upat za vo koja bolnica sakas da go pravis invitroto.so upatot i so vaucerot odis na razgovor kaj doktor so k praves invitro ti gi razgleduvaa site isituvanja i ti kazuva od koj den ke pocnes so postapkata za invitro .se nadevam pomognav,jas praev na drzavna no za zal neuspesno invitro bevme 5 zeni trite ostana bremeni a jas i petata ne.ednata nose 2 bliznacija,ednata edno a tretata cekaa da pominat dve nedeli i da kazat kolku se zafatle.pozzz

8. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    amorce2 kolku jajce kletki ti izvadija i kolku se oplodija i kolku ti vratija i kade pravese invitro.ti drzam srekicka uste 9 dena da si gi vides dvete crti ama ako ne ti se ceka 15 dena napraj test preku krv ili 12 den ili 13 pa pisi se nadevam ke ne izraduvas

9. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    mila moja prijatelke so sreka utre za terapijata za sprej ne sum slusnala prv pat slusam ali ja bi ti preporacala so inekciite.ti drzam sreka da bide se vo red

10. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    ХСГ vo red li e proodni li se kanalite

11. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    rezultatite od ХСГ gotovi li se i kakvi se vo red li e

12. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Veli4ekate in vitroto go pravev vo Sistina kaj Dr. Lazarevski (ICSI), mi izvadija 14 jk, od niv 5 se oplodija, mi vratija 2, ostanatite 3 ne bea so dobar kvalitet za da go izdrzat procesot na zamrznuvanje i odmrznuvanje, a inace mi gi vratija na 3ti den.
    Se nadevam ke izdrzam do 16 den, za da otidam direktno na test od krv... :) i na 31.01 ke ve izraduvam so pozitivna beta :)))
    So sreka i lesno neka ni e na site ;)

На StEfAnIjA-84 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    da, каналите ми се проодни, мене снимката ми ја дадоа веднаш, не чекав

14. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    super mila jas i dvata kanali gi nemam

15. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    preku fondot si ili na privatno,inaku jas bez tubi so eden jajnik i imav 15 folikuli od koi mi izvadija 12 jajce kletki i dve se oplodija mi vratija dve no za zal invitroto bese neuspesno.a dali imas ispituvano nesto genetski imonoloski i transfizioloski mene doktorot toa mi napomena da ispitam za vtoroto invitro.pozzz se nadevam ke ne izraduvas

16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    I mene za 10 dena mi go odobrija vaucerot. Sekoja sreda zasedala komisijata za odobruvanje na vaucerite i koga ke odobrat utre denta go prakaat po posta i za dva dena stiga. Ajde so sreka da ti go odobrat .

17. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416

Jas sakav so sprej da pocnam zatoa sto sum na rabota i da ne gi vlecam so mene inekciite pa da me prasuvaat site sto pravam ovaka sprejce prs prs gotovo. Ama nema ni vo Srbija a ni vo Grcija pa taka da ke moram da se bockam :devil:

18. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Veli4ekate, na privatno sum, ne mi pobara dr nisto od tie ispituvanja....inace kaj nas problemot e slab spermogram, pravevme edna inseminacija ama ne uspesna i po sugestija i na Petanovski (inseminacijata ja pravev kaj nego) i posle i na Lazarevski otidovme odma na in vitro. Dvajcata se prekrasni doktori i toplo gi preporacuvam na site. Ti posakuvam mnogu sreka vo vtoroto invitro i za brzo da se raduvame site :)

19. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Ме израдуваа дека се проодни, па после, а не левиот не е добар има запушување и ме пратија на лапароскопија. Искуства некој со тоа?

20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Jas se bi napravila sto treba sekoe ispituvanje osven laparoskopija.I mene mi e na snimkata mi e zamaten desniot jajovod ama ne pravam laparoskopija ke si idam na in vitro a i bratucet mi e bas na laparoskopija i ne mi ja preporacuva.Ama sama odluci se