Јас потполно те разбирам. Колку што е желбата за успех голема толку е и стравот од неуспехот голем и болен. Но друго решение немаме па затоа одењето по овој трлив и болен пат едноставно мора да го минеме . Само речиси тоа е дел од нашиот живот у мора така да биде
Дали од Косово ги носат до граница? Како ги набавуваш? Мене од лани ми останаа 9 инекции клексани 0,4, прашањето ми е дали може да се мешаат фраксипарини со клексани, знам дека се исти по состав но дали би било проблем да се користат прво едните па после одма други( фраксипарин во случајот), што ти кажа доктор? Фала ти однапред
Мила пријател од Косово ми ги набави и ми ги донесе. Ама не сакаше да ми земе пари, па ми беше незгодно пак да му порачувам. Па за сега, знаејќи ја ситуацијата со клексаните кај нас, прашав само дали може фраксипарин да користам, добив потврден одговор и со нив почнав 15 дена пред трансфер. Дали може да се мешаат искрено не знам, ама девојките во темата за Д-димери имаа пишувано дека со дозвола од лекар боцкале и од двете.
Ако е после пункција тоа значи дека ти даваат и естрофем и прогестерон. Тогаш телото не произведува сопствен прогестерон зошто јајце клетките се извадени пред да пукнат фоликулите. И тогаш е убаво да се мери зошто нема од телото па да можат да се потпрат од него. Мене не ми мереле и на 2 пати згрешија што не ми мереа. Ама јас сум таков организам очигледно што потешко реагира на прогестерон, но на еден странски сајт со вебинари за ИВФ дознав дека на секој треба да му се мери. Кај мене рекоа вообичаено ова е доволна доза затоа не измеривме. Ми дадоа 1 пролутекс и 1 кринон. После пункција од што немав прогестерон прокрварев, за среќа и се одложи трансферот. Ама кога повторно ми дадоа естрофем и прогестерон почнав да крварам неколку дена после трансфер и тогаш измерија прогестерон и беше 4-5 што е ептен ниско. И така не успеаа да го подигнат на време. Затоа ако си со естрофем + прогестерон барај да ти мерат. Крварењето кај мене беше знак дека нема добволно. Така да не се секирај од ова што ти го пишувам најверојатно е се ок кај тебе. Но кога ќе мериш бета ХЦГ побарај и естрфем и прогестерон или барем прогестерон и после покажи му го резултатот на лекарот
Фала ти мила за одговорот, ќе гледам да набавам ако можам од Косово, мора да се снаоѓаме, добро што барем и има замена
На природен циклус кога чекаат да помине овулација некои лекари мерат, а други не. Тогаш телото произведува прогестерон и оној што се додава е само за поддршка. Плус телото си знае колку му треба. Ако не произведе доволно можда и да не е добар ембрионот. Но принципот е вака. После овулација се дава дабростон за пиење, а после позитивен тест плус утрогестан вагинално. Ако случајно се појави малку крв ќе додадат и прогестерон депо но вообичаено ова е доволно.
Денес баш тоа го прашував Др.Јани и гинекологот. Ако е почнато со клексан може да се продолжи со фраксипарин. Но, ако дозата со клексан ти е 0.4 со фраксипарин би требало да е 0.6. Така ми објаснија, дека еквивалент на клексане 0,4 е фраксипарин 0,6. ♀️.
Da ja namaluva no ne tolku brzo. Za godini primanje stanuva zbor. Za b12 treba da jades meso za teloto samo da ja proizvede. A ako sakas za pobrzo kje zemes b12 vo forma na methylcobalamin. Go ima na Helthaid od 1000 mcg sto se smukaat pod jazik. Jas iskreno sum da ne se zema povekje od 500 mcg t.e. pola tableta ama konsulturaj se so doktor. Nislam deka oocaztno od zosto ti e namalena e da znaes zosto teloto ne ja proizveduva. Dali slucajno imas kolit ili nekoj disbalans vo crevata?
Prviot transfer ti e besplaten zosto e pokrien so vaucerot. Ne mora da bide vo istiot ciklus t.e. moze da e od zamrznati embrioni. Od iskustvo ti kazuvam, no ona sto ne znam e dali transferot mora da bide vo skop na tie 6 meseca
Извини ама морам да те корегирам,многу е битно на кој ден е,од 19ти до 21ви ден,бидејќи се смета дека е помината овулацијата,добро се гледа матката и антралните фоликули,тоа им треба во фонд.
Здраво девојки ве молам за помош и совет бидејќи веке неколку дена сум под стрес и неспијам убаво навечер. Денеска ми е 6ти ден од трансфер и веќе неколку дена имам страшни менструални болки (не слични, не болки во долен дел на стомак) туку 100% исти. Ги познавам многу добри бидејќи најчесто се јавуваат кога станувам и е како сечење на јајниците. Многу ми е страв дека е лош знак и се осеќам прелошо а нема што да направам. Ве молам споделете ваше мислење, дали и на некоја од вас и се десило вака? Поздрав до сите
Мене ми е 180 се консултирав со доктор прво пет инекции па во метилирана форма да пијам таблетки или спреј имало некој. Кај мене е проблем генетска мутација.
uste ne znam zasto. vcera ispitav i helio, toa dobro mi bese. i methyl folatot mi e dobro. Kolit ne veruvam deka imam zasto bi imala nekoj simptom a jas nemam problem ni so crevata ni so zeludnikot. mi ostana samo genetskite mutacii da gi ispitam.. fala ti
Прерано ти е за симптоми. Тоа што го чувствуваш е од терапијата, примаш прогестерон. Не си прави непотребни стресови. Трпеливо уште некој ден и направи тест ако не можеш да чекаш.
Јас имам правено три трансфери, од кои два трансфери со замрзнати - едниот со естрофем од прв ден на циклус и сега на природен циклус. И на двата со замрзнати меревме прогестерон пред трансфер. Сега на природен циклус терапијата ми беше 2х пролутекс почнувајќи по овулација, пет дена пред трансферот. Прогестеронот сабајлето пред трансферот ми беше 19, што вака е во ред, но да не примав терапија сигурно ќе беше значително понизок. Можно е телото само не ми произведува доволно прогестерон, па не би се потпрела на претпоставка дека ќе биде во ред само од себе. Вредноста на прогестеронот на ден на трансфер не може да зависи од квалитетот на ембрионот, затоа што нели не е трансфериран, а прогестеронот е битен е за неговиот развој. За понатака е друг муабет. @Maya12 има искуство со низок прогестерон, а тоа го дозна на третиот трансфер кога прв пат и мереа. Со зголемување на терапијата, постигна бременост.
И јас имам мутација и пијам суплементи. Мерев и вредноста ми е 856 а гледам во референтни треба да е до 505. Дали некој знае дали повисока вредност може да е проблем?