Форумџика на годината

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 глас(а)
    15,0%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

203 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

61 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

106 глас(а)
    6,0%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

85 глас(а)
    4,8%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

113 глас(а)
    6,4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

114 глас(а)
    6,4%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

321 глас(а)
    18,1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

285 глас(а)
    16,1%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

59 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

49 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2020
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    845
    Јас потполно те разбирам. Колку што е желбата за успех голема толку е и стравот од неуспехот голем и болен. Но друго решение немаме па затоа одењето по овој трлив и болен пат едноставно мора да го минеме . Само речиси тоа е дел од нашиот живот у мора така да биде

На marijamarkoska, Stara, NoraMK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    :*:
    Дали од Косово ги носат до граница? Како ги набавуваш? Мене од лани ми останаа 9 инекции клексани 0,4, прашањето ми е дали може да се мешаат фраксипарини со клексани, знам дека се исти по состав но дали би било проблем да се користат прво едните па после одма други( фраксипарин во случајот), што ти кажа доктор? Фала ти однапред:*

3. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Секако набави си, си имаат они рок и ќе ти користат секако, кога ќе ти кажат да ги користиш

На Kateruna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    544
    Здраво
    Дали 4 д ехо за ваучер се прави само 21 ден од циклусот или може било кој ден?

На NoraMK му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.695
    Мила пријател од Косово ми ги набави и ми ги донесе. Ама не сакаше да ми земе пари, па ми беше незгодно пак да му порачувам.
    Па за сега, знаејќи ја ситуацијата со клексаните кај нас, прашав само дали може фраксипарин да користам, добив потврден одговор и со нив почнав 15 дена пред трансфер.

Дали може да се мешаат искрено не знам, ама девојките во темата за Д-димери имаа пишувано дека со дозвола од лекар боцкале и од двете.

На tina2018 и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  6. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Ако е после пункција тоа значи дека ти даваат и естрофем и прогестерон. Тогаш телото не произведува сопствен прогестерон зошто јајце клетките се извадени пред да пукнат фоликулите. И тогаш е убаво да се мери зошто нема од телото па да можат да се потпрат од него. Мене не ми мереле и на 2 пати згрешија што не ми мереа. Ама јас сум таков организам очигледно што потешко реагира на прогестерон, но на еден странски сајт со вебинари за ИВФ дознав дека на секој треба да му се мери. Кај мене рекоа вообичаено ова е доволна доза затоа не измеривме. Ми дадоа 1 пролутекс и 1 кринон.
    После пункција од што немав прогестерон прокрварев, за среќа и се одложи трансферот. Ама кога повторно ми дадоа естрофем и прогестерон почнав да крварам неколку дена после трансфер и тогаш измерија прогестерон и беше 4-5 што е ептен ниско. И така не успеаа да го подигнат на време. Затоа ако си со естрофем + прогестерон барај да ти мерат. Крварењето кај мене беше знак дека нема добволно. Така да не се секирај од ова што ти го пишувам најверојатно е се ок кај тебе. Но кога ќе мериш бета ХЦГ побарај и естрфем и прогестерон или барем прогестерон и после покажи му го резултатот на лекарот

На JanaDarling, tina2018 и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  7. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Фала ти мила за одговорот, ќе гледам да набавам ако можам од Косово, мора да се снаоѓаме, добро што барем и има замена:*

На Nade-sunrise му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    На природен циклус кога чекаат да помине овулација некои лекари мерат, а други не. Тогаш телото произведува прогестерон и оној што се додава е само за поддршка. Плус телото си знае колку му треба. Ако не произведе доволно можда и да не е добар ембрионот.
    Но принципот е вака. После овулација се дава дабростон за пиење, а после позитивен тест плус утрогестан вагинално. Ако случајно се појави малку крв ќе додадат и прогестерон депо но вообичаено ова е доволно.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    632
    Денес баш тоа го прашував Др.Јани и гинекологот. Ако е почнато со клексан може да се продолжи со фраксипарин. Но, ако дозата со клексан ти е 0.4 со фраксипарин би требало да е 0.6. Така ми објаснија, дека еквивалент на клексане 0,4 е фраксипарин 0,6. ‍♀️.

На Bilka5T, JanaDarling, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. NoraMK

NoraMK Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2020
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    2.649
    Може било кој ден.

11. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Da ja namaluva no ne tolku brzo. Za godini primanje stanuva zbor. Za b12 treba da jades meso za teloto samo da ja proizvede. A ako sakas za pobrzo kje zemes b12 vo forma na methylcobalamin. Go ima na Helthaid od 1000 mcg sto se smukaat pod jazik. Jas iskreno sum da ne se zema povekje od 500 mcg t.e. pola tableta ama konsulturaj se so doktor.
    Nislam deka oocaztno od zosto ti e namalena e da znaes zosto teloto ne ja proizveduva. Dali slucajno imas kolit ili nekoj disbalans vo crevata?

На tina2018 и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  12. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Prviot transfer ti e besplaten zosto e pokrien so vaucerot. Ne mora da bide vo istiot ciklus t.e. moze da e od zamrznati embrioni. Od iskustvo ti kazuvam, no ona sto ne znam e dali transferot mora da bide vo skop na tie 6 meseca

13. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    14.881
    Извини ама морам да те корегирам,многу е битно на кој ден е,од 19ти до 21ви ден,бидејќи се смета дека е помината овулацијата,добро се гледа матката и антралните фоликули,тоа им треба во фонд.

На NoraMK и Sienna_MK им се допаѓа ова.
  14. Miha_love

Miha_love Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    17
    Здраво девојки ве молам за помош и совет бидејќи веке неколку дена сум под стрес и неспијам убаво навечер. Денеска ми е 6ти ден од трансфер и веќе неколку дена имам страшни менструални болки (не слични, не болки во долен дел на стомак) туку 100% исти. Ги познавам многу добри бидејќи најчесто се јавуваат кога станувам и е како сечење на јајниците. Многу ми е страв дека е лош знак и се осеќам прелошо а нема што да направам. Ве молам споделете ваше мислење, дали и на некоја од вас и се десило вака? Поздрав до сите :l:

15. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Мене ми е 180 се консултирав со доктор прво пет инекции па во метилирана форма да пијам таблетки или спреј имало некој. Кај мене е проблем генетска мутација.

16. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    2.801
    И мене ми помина таа идеја ама мислев нема да одговара
    Благодарам на инфо , да си знам ❤

На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    uste ne znam zasto. vcera ispitav i helio, toa dobro mi bese. i methyl folatot mi e dobro. Kolit ne veruvam deka imam zasto bi imala nekoj simptom a jas nemam problem ni so crevata ni so zeludnikot. mi ostana samo genetskite mutacii da gi ispitam.. fala ti :)

18. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.377
    Допаѓања:
    4.849
    Прерано ти е за симптоми. Тоа што го чувствуваш е од терапијата, примаш прогестерон.
    Не си прави непотребни стресови. Трпеливо уште некој ден и направи тест ако не можеш да чекаш.

На kara.petra, NoraMK, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.695
    Јас имам правено три трансфери, од кои два трансфери со замрзнати - едниот со естрофем од прв ден на циклус и сега на природен циклус.
    И на двата со замрзнати меревме прогестерон пред трансфер.
    Сега на природен циклус терапијата ми беше 2х пролутекс почнувајќи по овулација, пет дена пред трансферот. Прогестеронот сабајлето пред трансферот ми беше 19, што вака е во ред, но да не примав терапија сигурно ќе беше значително понизок.
    Можно е телото само не ми произведува доволно прогестерон, па не би се потпрела на претпоставка дека ќе биде во ред само од себе.

Вредноста на прогестеронот на ден на трансфер не може да зависи од квалитетот на ембрионот, затоа што нели не е трансфериран, а прогестеронот е битен е за неговиот развој.
    За понатака е друг муабет.

@Maya12 има искуство со низок прогестерон, а тоа го дозна на третиот трансфер кога прв пат и мереа. Со зголемување на терапијата, постигна бременост.

На tina2018, Дани.СС, Maya12 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    И јас имам мутација и пијам суплементи. Мерев и вредноста ми е 856 а гледам во референтни треба да е до 505. Дали некој знае дали повисока вредност може да е проблем?

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.