Девојки едно прашање, добив вчера после трансферот неуспешен и циклусот си ми е нормален како и секогаш е сега прашање ми е дали и некоја од вас има мн слаб циклус, секогаш ми е редовен ама количински мн слаб, и никогаш не ми рекле дека е проблем тоа ама сега умот на се ми иде после трансфериве неуспешни ❤️
Исто секогаш редовен, но по хистеро ми стана пооскуден. Хормоните во ред, ендометриум одличен, не знам што е причината.
Јас уште помала кога бев само не се сеќавам периодот кога прв пат добив како беше ама сега годиниве уназад ми е така и уште конизација кога правев пред 7 години баш со Петановски зборев вика тоа не е проблем исто и матичната вика јас не гледам дека е така по ендометриум, а јас едвај една улошка можам да наполнам што се вика само кога идам во вц повеќе течи...
Втор циклус ми е после биохемиската и решив да испитам хормони на трет ден. Фсх 5.3 Лх 5.6 (дали е добар соодносот) Кој знае да ми каже дали треба да пијам ДХЕА, 272 ми е, а реф вредности се 35 - 430 А АМХто, пред ивф беше 0.82 а сега е 0.88 Знам дека не се појачува, па ме зачуди, ама може влијаело што јадам авокадо и пијам q10 после неуспехот
Мила не е проблем воопшто што е оскуден а посебно после неуспешно инвитро. На мене исто така ми се случува, ама тоа е нормално додека да се исчистиме од терапијата што сме ја примала. И мене ми стана менстеуацијата пооскудна после 3 инвитра и 4 инсеминации, ми траеше 7 дена а сега околу 4 дена и воопшто не ги полнам влошките до крај, сега кога мерев ендометриум беше супер и имаше водечки фоликул. Промените се случуваат но сепак на крај треба да се навикнеме на нив. Консултирај си се пак со доктор за да имаш попрецизен одговор
И јас сум со мутации и пијам дополнително Б12, пред да пијам суплементи ми беше нормална вредноста, се мислам да не се покачила многу вредноста. Каде го испита? Ова мислам дека ќе треба да се консултираш со ендокринолог
Така е мила, јас исто мислам дека е така, со прво инвитро примав фраксипарини и беа 0,6 , сега примам клексани 0,4. Мислам дека ќе биде во ред иако не се снајдеме со клексани
Наде баш убаво објасни за прогестеронот,ти благодарсм што ме тагираше.Неколку пати имам пишано тука за моето искуство и се надевам дека на некој ќе му биде од корист.Јас имав два неуспешни трансфери во една клиника каде што на ден на трансфер не ми проверуваа прогестерон и терапијата првиот пат беше пролутекс и утрогестан а вториот пат само утрогестан.Имав јас бластоцисти и тоа со одличен квалитет,матката супер,ендометриум супер,а трансферите беа неуспешни,дури и докторот се чудеше како е тоа можно.Сменив клиника отидов во Плодност.Имав останато уште еден замрзнат ембрион бластоциста и таа ја префрлив во Плодност.Недела или две пред трансфер според шемата имав прогестеронска терапија ама на ден на трансфер кога ми проверија прогестерон се виде дека и покрај прогестеронската терапија кај мене прогестеронот беше низок за да може да дојде до имплантација.Ми ја зголемија терапијата и примав пролутекс секој ден,дабростон три пати на ден по две апчиња,утрогестан два пати на ден по 200, прогестерон депо на 3 дена и фала му на господ беше успешно и еве терам 33 недела.Според поновите истражувања се препорачува на ден на трансфер да се провери нивото на прогестерон.Кај мене излезе декс причината за неуспешни трансфери беше нивото на прогестерон
Точно, прогестеронот е многу битен да се измери на ден на трансфер. Тоа Плодност од лани го практикува и успешноста мислам дека баш поради тоа им е на превиско ниво. Јас ништо не прашував и не ме интересираше што прават, само се препуштив во нивни раце. Дојде ембрилогот и ми рече, еве прогестеронот е супер 54 вредност, легнувај на трансфер. Нит знаев референтна вредност, нит ништо, се додека овде не научив дека тоа е всушност многу важно. Фала богу успешна, уредна бременост.
Што се однесува до ендометриумот колкав ви беше пред транафер. Мојот на 13 ден беше 12мм, а имав транафер на 21 ден.
Devojki, imunoloskite i transfuzioloski ispituvanja zaedno so kariotip dali moze da se napravat privatno vo nekoja klinika? I dali znaete kolku bi kostelo privatno? nema sansi da najdam termin
Здраво на сите Конечно, после долга борба поднесов документи за ин витро во фондот ! Меѓутоа имам еден проблем. Јас поднесов на 15.04.2021 г со мојот претходен телефонски број оставен за контакт, но јас извршив промена на мојот телефонски број што го оставив како контакт... Како да ги контактирам да им го кажам истово, има ли некој емаил , бидејќи на телефон не креваат. Не знам како би ми кажале дали ми е готов ваучерот и како би ме известиле.. Или дали можеби после 2,3 недели треба да отидам лично и да проверам до каде е постапката? (Поднесов во фондот лично , позади спомен куќата на мајка Тереза). Фала ви
На телефон не се јавуваат да те известат. Директно по пошта ги праќаат ваучерите. За две-три недели можеш да пробаш да ги добиеш на телефоните што се на страната на фондот, да ти кажат информација дали ги разгледале документите.
5 dena pred transfer, prolutex i kleksan navecer, sabajle aspirin, 3x200 utrogestan i vitamini eden kup (selen, zinc, b6, b12, D, methyl folna, C)
Da se nadevame deka ke bide dobro. Vo princip nikogas ne sum imala problem so hormoni, samo sto sum homozigot i hashimoto, vajda tuka "lezi zajakot"
Bravo Maja, jas bidejki ne sum mnogu iskusna vo ovaa oblast, ali ponekogas imam vreme da procitam, mi bese cudno zosto vo Sistina ne merat, barem mene ne mi merea. Do dusa mene nikoj ne mi merel, ni maticnata, ni sistina. Moja bliska, isto ne i merea, pa za nekoja srekja ostana bremena, fala bogu i se porodi, se e vo red. Sekoja cest na tvojata odlucnost da transferiras eden embrion i da uspees. Taka treba. Ke vidime koj ke bide nasiot uspeh, da mislime pozitivno. Uzivaj vo bremenosta