Не не, не се разбравме не прашувам тоа но од разговори наназад си донесов некои свои заклучоци. Не сакав никого да навредам, се извинувам. Се најдобро ви посакувам!
Здраво знам дека има пишувано на оваа тема дали некоја од вас која не е во постапка на инвитро би се вакцинирала или се ваккцинира со вакцина против ковид, дали прашала доктор и сл. Благодарам
Да не правевме ивф одма ќе се вакцинирав без размислување. Ни починаа двајца колеги од работа, на колешка татко. Бидејќи завршивме со процедурата сопругот ќе се вакцинира, јас сега не!
Да, јас го доставив. Всушност ги доставив извештаите за трите трансфери, и тој што ми беше под ваучер и другите два крио трансфери на приватно. Мислам не би било проблем и да не се достави, пошо имаат увид која била избраната клиника и може лесно да се провери се'. Во упатството на ФЗО не пишува конкретно за извештај од трансфер, но пишува за 'друга медиц. документација за извршени инвитро фертилизации'..
Да не планираме инвитро сигурно сите ќе сакаме да се вакцинираме. Ама прашањето е дали пред постапката да се вакцинираме. @Snaata мене докторот ме советуваше да не се вакцинирам.или ако се вакцинирам да чекам барем 3м па да почнам со ивф или трансфер.
Јас се вакцинирав по препорака на ивф доктор ..ми рече дека после два месеци можам да планирам трансфер
Kaj istiot doktor sum i jas i licno on mi preporaca deka se dobri embrionite i dobro e da gi zamrznat. Kaj mene pisuva transfer na morula. Na internet citav deka ima transferi na 4 dnevni moruli od 2001 god so uspeh i deka mnogu poveke se uspesni ako e cryotransfer, duri procentualno kako blastocista procenti na implantacija imaat. E sega toa mene sto me buni e sto ne znam kvalitet, gradacija ne mi pisuva i toa me interesira. Kaj blastocista ima gradacija, na vtori den ima gradacija, za morula kaj mene ne pisuva kvalitet. I zatoa ke si baram razgovor so embriolog. Zosto jas nemam nikakvi horminalni problemi, rezervite mi se super, d vit super, b12 super, folna super i ne mi e jasno zosto se dojdeni do morula, a ne do blastocista. Mozebi uste nesto treba da se ispita ili ne znam veke sto, barem kaj mene se e ispitano. Edino sto ovoj pat Kuzeska mi go pravese transferot i ne mi merese progesteron niti estradiol, moze i tuka se utna
Не се измачувај со мислите кај мене се случи истото со тоа што тсх и останати хормони се беа идеални па бетата престана да расте...едноставно може да е до ембриончето или нешто друго ... Не
Jas pisav pred nekoe vreme mislenje sto mi dade doktorot moj od Svajcarija, deka treba da ima pauza posle vakcina 2 meseca i bev pogresno razbrana od nekoi clenki, kao ima istrazuvanja deka nema potreba od pauza. Eve pak da vi povtoram, se konsultirav i so Sistina, istoto mi go rekoa, pauza od 2 meseca posle primena vtora doza. Jas sum sega vo Swiss, ke se vakciniram prvo, pa ke pravam transfer. Barem taka planiram
Isto i mene duso mi se sluci. Tsh i mene mi bese kaceno, ama mi rekoa od dekortinot se kacuva i od progesteronot isto. Mene istiti maki me macat. Sumjam i na progesteronot, ne mi go merea ored transfer. Ke treba ispituvanje nekoe plus i poveke verba
Јас треба да правам трансвер на замрзнати ембриони, матичниот гинеколог ми препорача вакцинација па потоа трансвер, но сепак ке почекам додека да отидам наредната недела кај ИВФ докторот да видам какво ќе биде неговото мислење, што ќе каже тој тоа ќе правам. По се изгледа докториве имаат различни ставови за вакцината.