Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

201 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

100 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

314 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

49 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Скапичко е да :)
    За Систина само за трансфер знам околу 27.500 дека е.

На Bislimska му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Elioska

Elioska Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2021
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    7

3. princessp

princessp Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    1.429
    Демек ти ја губиш бременоста пред да расте плодот пред срцфва реакција сакаше да кажит немаш здрави ембриони то му беше целиот муабет,а толку не знае дека организам се менува??? Па и да не успеам со мои недај боже има и донор така ама то е за да му се памти и уште повеќе да ме мотивира да успеам!

На Мишел*, biba818, Bilka5T и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Elioska

Elioska Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2021
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    7
    Sakam da prasam za dok slobodan lazaereski so preporaki mi davate za invitro ili za inseminacija

5. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    627
    И уште едно прашање . Од ваучерот не ми е искористен трансферот во Ремедика. Ако правам трансфер пример во Плодност си плаќам приватно, не ми важи ваучерот таму...така?

6. Elioska

Elioska Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2021
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    7
    Oti vo plodnost ne moze da se koristi vaucer ?

7. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    627
    За мојот случај прашувам. Дека стимулациите и пункцијата со ваучер ги направив во Ремедика, но не и трансфер.

8. Elioska

Elioska Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2021
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    7
    Za plodnost so mislenje imate kako klinika zadovolnise lugeto ?

9. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.831
    Ве читам за клексаниве, во последно време не се вклучувам често на темава, ама едно нешто сакам да споделам. Живеам во странство (ЕУ), тука (сеуште) не сум правела ин витро, меѓутоа секојдневно ги следам овдешните форуми за ин витро и искуствата на паровите што поминуваат низ процедури. Ако верувате, ниедна клиника за репродукција, ниту еден единствен доктор специјалист во оваа земја антикоагулантна терапија, особено клексан „превентивно“ не препишува. Мутации се за сите пациентки овде непозната именка, за која никоја не слушнала, па камоли да ги испитувала (не можат и да сакаат, освен ако не ги упати специјалист кога за тоа има индикација), хемостаза и д-димери се прават како контролни прегледи во бременост и кога и за тоа има индикација (на пример со постелката). Кај жени со нормални овулации одат исклучиво на трансфери на природен циклус, од терапијата даваат или само дабростон или само утрогестан или само кринон, аспирин ретко, некогаш на некои им даваат превентивно, на повеќето не. Значи прогестеронска поддршка, фолна и врати се по 14 дена за тест. Е сега, сакате да ви кажам за статистиките? Според она што можам да забележам, процентот на успешни ин витра им е одличен, можеби и поголем од нашите клиники, ги следам и објавите на самите клиники и форумите, ако верувате секоја девојка со чии искуства се среќавам останува трудна, ако не од прв пат, од втор, од трет пат сигурно! Токму една од клиниките по успешноста е позната и во европски рамки, докторите се исклучителни стручњаци, па од истите тие доктори учеле и нашиве специјалисти за ин витро. А што мислите, тие девојки таму немаат мутации, само ние овде, на нашево поднебје сме мутанти? Као да е мутација нешто шокантно и невидено, а гледаме сме дека секоја, буквално секоја жена ги има, да не збориме за илјадниците такви што останале трудни и износеле здрави бебиња без ни да се свесни дека ги имаат, ниту пак некогаш имале било какви проблеми со неплодност.

За успешен трансфер единствено се потребни се ДВЕ нешта: добар ембрион и рецептивен ендометриум, се останато е шминка, поддршка ама ни оддалеку во најголемиот број случаи не е нешто што е клучно. Ако тие два услови не се исполнети, џабе се и клексани 2 месеца пред трансфер, и 5000 грама пролутекс дневно и декортини и интралипиди, ништо нема да помогне ако ембрионот е лош или ако ендометриумот тој циклус не е оптимален, апсолутно ништо!

Не се замарајте со тоа кој, што и колку примал, дали му дал докторот или не, хетерозигот си, хомозигот си, 5 дена пред трансфер, 15 дена пред трансфер. На кој ген ако си хетерозигот и хомозигот?? Па не е само еден ген па така да се генерализира, повеќе гени за тромбофилија се во прашање и нивната комбинација и резултатите од хемостазата даваат насоки за одредување антикоагулантна терапија, не мутациите на МТХФР генот. Па баш за него терапијата не е клексан, туку е метил фолат и метилкобаламин, клексаните се повеќе за други полиморфизми како фактор 2, фактор 5 и ПАИ. Толку се прави притисок со клексаниве на темава, што некоја девојка што чита редовно, а клексани нема во шемата ќе помисли од старт дека е осудена на неуспех пошто клексаниве се продаваат како магична состојка за успешно ин витро. А и самите специјалисти (лични искуство имам со тројца различни трансфузиолози) околу терапиите никогаш не се согласни. Лично сум добила три различни и спротиставени мислења за иста работа од три различни трансфузиолози што уште повеќе ме убедува во тоа дека е слободна интерпретација на докторот и дека права индикација за конкретна терапија едноставно не постои.
    Слушајте си ги докторите и не се споредувајте со други, стотици не' има овде, нема ни две од нас што сме со буквално истата дијагноза и исти резултати, кај некого една терапија успева, кај друга не. The bottom line is - добар ембрион и рецептивен ендометриум.

На Alex*, ZvezdicaLea, Peace Lily и 37 други им се допаѓа ова.
  10. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Па не би требало да важи ваучерот во друга клиника, затоа што е веќе активен во Ремедика, па они со него ќе си повлечат средства за услугите.

На Bislimska и tina2018 им се допаѓа ова.
  11. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Апсолутно се согласувам со се што кажа. Посебно за овој дел, ќе пишам за мене конкретно.
    Испитано се што може да се испита во државава, направена дијагостичка хистеро и скречинг, хормони супер, прогестеронска поддршка буквално 5 кг, клексани 15 дена пред трансфер, интралипиди, нивестим и не знам уште што. Услови за трансфер "идеални", резултатот биохемиска х2 и еден трансфер без имплантација.

Ако ендометриумот не е рецептивен или ембрионот не е хромозомски добар, џабе е се.

Кај мене убедена сум дека ембрионите се проблемот.
    Матката може да се исфорсира да прифати ембрион, но ако ембрионот не е добар, во најголем дел од случаите, тој нема да се развива и матката ќе го отфрли.
    И тоа е тоа.

На Alex*, Мишел*, NNA и 10 други им се допаѓа ова.
  12. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    34.790
    (y)

Баш ради ситуавијава со клексани не се одлучувам за Ет :?:сеуште и незнам до кога
    Но ко што кажа не поради мтхрф туку сум со предиспозииции за тромбоза :nod: а клексани ни за лек...но сума сумарум некои не ни знаат за мутации па си имаат бремености уредни ...

@Nade-sunrise same me... се идеално и бластоцисти и се па пак бетата не продолжува да расте...
    Но ќе усмееме да знаеш :)

На Мишел*, NNA, kara.petra и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Ќе успеме секако, не се ни сомневам во тоа:hug::l:

П. С денес стигнаа клексани во аптекиве. Си имам јас лична аптекарка па ме известува. Ама ја "израдував" дека нема да ми требаат за брзо.

Последна измена: 8 мај 2021
    На Мишел*, Nbnbnb, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    34.790
    "Блазе" тебе, јас баш денививе прашував за како стојат со клексани за да се решам кога да почнам но сеуште ја немам таа "среќа" ...па решив да одложам бидејки неможам и да се нервирам дали и каде ќе наоѓам... (последно примав 2-на ден)

15. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Договори се со некоја од помаливе аптеки да ти кажат кога ќе имаат набавка и да ти чуваат. Кажи им зашто ти се, нема да те одбијат. Јас така завршив работа, па другарки станавме со аптекарката хехее. Вика плата вадам од тебе, како да не ти јавам.

На NNA, Bilka5T, Nbnbnb и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    2.608
    Во целост се согласувам!

На Мишел*, NNA, kara.petra и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Devojki aj help, denes mi e 6 den od ciklus posle biohemiska od cryotransfer, ama samo prviot den ubavo krvarev, drugive denovi slabo. Vcera bev od rabota kako sistematski na internist i me poglednaso eho i vika endometriumov uste ti e zdebelen, ne si iskrvarila mnogu. Ne ti e dobar na izgled isto, da si odis kaj ginekolog. Zakazav tuka vo swiss. Ali da prasam nekoj iskustvo slicno?
    I da si nadovrzam na muabetot pogore @ladystardust istoto mi go kazaa mene vcera tuka, vika embrionot ili endometriumot ne ti bile dobri za transfer, zatoa si imala biohemiska. Drugo zanemari vika :doh:
    A jas imam uste zamrznati, si vikam mozno li e nedobri da mi zamrznale :envy: btw internistkava sto me gledase, vika jas pravev in vitro na priroden ciklus, ne znam tebe hormoni sto te truele, koga ti se top hormonive. Idi vika so maz ti na odmor, nekolku meseci ako ne biva, probaj na priroden ciklus tuka:wasntme: vo Svajcarija pretezno na priroden ciklus odat so ivf ako ti se dobri hormonite

На NNA, Kris80, Sienna_MK и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Nade-sunrise

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Да не настане забуна, кога викаме дека не бил добар ембрионот, се мисли на хромозомски/генетски неисправен. Тоа на микроскоп не се гледа. Само со PGD/PGS може да се открие ова.

Моите ембриони сите беа бластоцисти со одличен квалитет, затоа што ги задоволувале критериумите за да добијат ваква оценка. Ова оценување за квалитет се одредува само со нивно набљудување под микроскоп.
    Но дали се хромозомски правилни, тоа ембриологот не може да го одреди на овој начин и не може да гарантира.

На NNA, Kris80, Nbnbnb и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    627
    Фала за одговорите

На Nade-sunrise му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Tocno, toa e preporaclivo vo Swiss pred zamrznuvanje. Mene me buni sto kaj mene se morula i pisuva na izvestajot so dobar kvalitet, drugo nisto. Ali toa e sto e, sum gi zamrznala, nema vrakjanje nazad. Ne mi objasnija dobro embriolozite pred zamrznuvanje, a jas mnogu ne se zamarav zosto prvo ivf i im veruvav. Ke odlucam ponatamu dali ke odam so niv pak ili so priroden ciklus tuka vo swiss. Fala ti i ti posakuvam uspeh i tebe :hug:

На Meckicja, Sienna_MK и Nade-sunrise им се допаѓа ова.