Мила те сваќам потполно.И нас ни дигаат раменици и мм е во право што ме кара што инсистирам пак да се обидам.Не се замарај со плодни денови,од денот кога ќе ти заврши преку еден ден схс и уживај.
Nekogas od nerazirlivi pricini za nas, nemoze da dojde do bremenost. A I samite dokolku se zavrtime okolu nas ke vidime mnogu primeri kade eden par na primer se macel poveke vreme da ostvari prinova, no bezuspesno. Duri, i ke se odlucat za posvojuvanje, ke si zemat detence, i potoa zenata ke ostane bremena so svoja rozba. Ili pak, ke odat na in vitro so godini, ke se izmacuvaat dur da stignat do bebence, a potoa ke ostane zenickata po priroden pat. Zosto e toa taka... samo eden odgovor. Site zboruvame za nego, no nekako potesko ni uspeva da go primenuvame. MORA DA SE OPUSTIME I PSIHICKI I FIZICKI. Ne smeeme da bideme optereteni so taa zelba, ne smeeme da se tupime so plodn-neplodni, ne smeeme samite sebe da se stavame vo crna dupka i vo iscekuvanje. Tokmu zatoa, recisi redovno, sto se gleda i preku ovie primeri sto gi spomnav pogore, otkako zenata ke dobie edno dete, se opusta, i veke go nema toj pritisok koj i gi okupira mislite, pa ostanuva bremena i po priroden pat bez voopsto da bide svesna za toa. Bez avokada, bez hormoni, bez praskovi od koreni od andite. Prostete, no kakov e toj sex po kalendar? Zarem ne e tolku vestacki, namenski, bez nikakov erotski element i lavina od emocii? A bre vodete ljubov so sakaniot kako gladni divi macki, frlete toa stapcinja i penkalata kolku pati vlegol, kolku izlegol, kako bil namesten... pa dali spricnal napravo ili zamainalo troa na kos.
Vo pravo si @Natasa. P ovde kaj nas ima ziv primer, bracen pat koj nemale 15godini deca odat kojznae kolku pati na ivf( a imaat pari) i ostanuva bremena so prvoto, potoa se resavaat za vtoro i ostana so bliznaci( kako mojot slusaj) i po edna ili dve godini za cudo ostanuva bremena po tret pat so cetvrtoto dete, ama prirodno. Znaci kaj e Gospod nikoj ne e, neka e zabaeno da ne e zaboraeno(so bi rekle starite)
Jas znam ziv primer, bracen par 10 godini se obiduvaa da imaat detence i ne uspevaa vo toa. Potoa si posvoija. Narednaata godina zenickata ostana bremena po priroden pat. Jas objasnuvanjeto go gledam samo vo psihickiot moment. Tie se opustija, poveke ne ni razmisluvaa za svoja rozba. Veke bea presrekni roditeli. Site misli im bea svrteni kon detenceto. Tokmu togas zenata psiholoski se rastereti, i narednata godina si ostana bremena. Sega si imaat dve sincinja. Ima uste eden primer vo blizina sedat. Mlad bracen par, 5 godini se obiduvaa so in vitro. Posle 4 neuspesni, 5to bese uspesno. Zenickata si rodi bebence. Nekolku meseci po poragaj, taa bez da znae, prirodno si ostana. I toa go rodi. Tamam go rodi vtoroto, vednas ostana za treto. Od zdravstveni pricini, iako mnogu go sakase i toa, morase da se odluci da go abortira, bidejki prvite dve carski rez i bea. Doktorot i rekol deka matkata nemoze da izdrzi tolku operacii edna po druga. Sakam da kazam, koga ke se opustime i ke iscezne taa blokada i grc vo psihata koj si go sozdavame samite, nestata se dvizat vo druga nasoka.
Ne sum nekoj strucnjak no mislam deka vo New bor klinika imaat nov metod koj go primenuvaat koga ima poveke neuspesni invitra i ja kazuvaat pricinata za neuspeh.Ovie informacii mi se od intervjua na embrologot .pozdrav
Имаме и тука на форумов една феминка (само сега не ни е активна) после инвитрото успешно, остана бремена со второ по природен пат Рецептот е тој како што вели Наташка, опуштање, и водење љубов, а не правење дете. Меѓутоа лесно е да се каже, тешко е да се реализира ама мора да се работи на психата. Уште еден рецепт успешен на мои пријатели...отидоа на викенд негде и цел викенд беа пијани се вратија она беше бремена ако нече милом, силом (за опуштањево викам)
Storii ima 1001i napred i nazad, jas znam sigurno edno 10 srekni, koja od koja posimbolicni. No znam I sigurno uste 10 od tazni, potazni..... Da, vistina psihologijata kolku pomaga tolku I odmaga, nikogas netreba da si vsaduvame idei, rokovi, pravila, propisi.... no posilno e od nas. Ako bese se tolku lesno nemase ovde da se kotime za inf, ke go cekavme gromot vo koprivi, pa ako udri sreklii ke sme, posebni, i pokraj se bidnalo, ako ne sto baksuzi, obelezani li... Pa zosto togas site odime po doktori, ispituvanja, eha.... zosto neostavime sami po sebe da se odvivaat rabotite... Odgovorot e, ne e se taka ednostavno, godinite vrvat, pritisokot se zgolemuva, ocajot raste, a kade e pak srekata I ispolnetosta.... Mozam da tvrdam deka od psiholoska priroda nemam neuspesno inf, ednostavno se poznavam sebesi, a I drugite me procenuvaat. Na proletnoto inf mozam da mu najdam milion zabeleski, ne bev poslusna.... No esenskovo kazi mi, pa da kazam.... Sovetot go dobiv za da si probame prirodno, nadevajki se deka na mm spermogramot ke se podobri, mojot reproduktiven sistem da se ostavi sam da funkcionira kako saka, sansite ni se mozebi minimalni, no sto da kazam veke cuda postojat pa mozda I nie ke bideme del od nekoe... A ako za dve godini nebidne nisto da pravam novo hsg, 4D, ta mozda togas ke pokazelo kakva e vsusnost sostojbata na matkata, pretpostavki samo, edna na druga se redat....
Emce duso, ako ima potreba od doktor ke odime na doktor. No jas vo slucajov zboruvav za slucai slicni na tvojot. Nema utvrdena pricina zosto ne se slucila bremenost! Uslovno rece...poveke ili polace se vo red...a bee nema?! drug e slucajotkade stanuva zbor za utvrdena apsolutna sterilnost, kako mene (izvadeni jajcevodi). Tuka nema sto da cekam cudo, znaci ili nekoj ke mi vmetne napraveno bebe ili ke nema bebe. a baska, nemoj da mi se nerviras...ama lugeto pravat po 3-4-5 in vitra koi zavrsuvaat neuspesno, i toa ne im e pricina da otstapat. Edno e da se odmori covek, psihicki, fizicki, ekonomski da zakrapne. No slednot sto se ocekuva e da prodolzi. a ti mila, od vtorata sprepka nekako za moment ni propadna. Nemoze taka, i ne smee taka. Eve me, so 8 000 estadriol, cekam da se normaliziram pa potoa transfer. Ili ke bide ili ne. I uste od sega sum spremna i na najlosoto i na ubavoto. Si pravam trista planovi, ako bide, super, ako ne, vo februari pak ke odam. Ako bide, super....ako ne april pak ke odam. I se taka. Znaes do koga? Dodeka ne go dobijam toa po sto sum trgnala. a za placenje...eheeee, sekako ke vi placam na site, ama neli za toa sme tuka? Neli za vo teskoto da ni olesni. Za vo ubavoto sekako odlicno ke ni bidi, sekoja ke si zivee svojot son sto go cekala, no za vo teskoto mila moja, za teskoto e forumov i temava. I nemoj da mi se zatvoras sama i da si kukas nad ona sto te snaslo, tuku tuka ima da si kukame zaedno, zasto taka e polesno. sun:
Jas...nema da komentiram nisto osven toa deka OPUSTETE Se I KE BIDE za mene e ziva glupost.Dobro be koj ne misli,koj ne saka dete?Pa ako e taka nema da se rodi nitu edno.Toa so ne snaslo site nas koi so minuvame niz ovie bolki,iscekuvanja,I stradanja e so nekoja pricina ili ima nekoj problem.Ete samo ova ke kazam oti od toa ne mislete,opustete se,vodi ljubov a ne pravi dete,nervozi ste,ke bide mladi ste...veruvajte preku glava mi e.Ova moze da ti go kazat tie koi nemat oseteno ni gram od ova nasevo.I vo sebe si velam so znaete vIe,ne ste go proziveale ova.Ne spiele cela nok preku glava I'm bilo od decata,mir nemale.Bezmilosni edni.Nie ne spieme od bolka I taga. ..
Nate milicka jas I ti ne se bas razbravme, no seedno.. Bitno dvete najposle da dobieme eden kup bebusi pa vaka ili onaka sme gi dobile, porano, podocna....
I zatoa nema da cimolime ko nekoi pticki I da se zalime.Tuku ke se borime kako pravi borci.Glavite gore I nema otkazuvanje.Jas imav 4to in vitro daj boze da e uspesno.No ako Bog resil poinaku,nemozam nisto drugo tuku da prifatam I da prodolzam so borbata.Ve guskam site...inace skapav veke doma
@stevemila i jas epten se zdrviv,mu se smeskam na sonceto sekoj den,utre moze da odam na edno kafence na otvoreno,da soberam vitamin D.
Здраво девојчиња мои храбри.Да ви кажам и јас решив да ја напуштам темава,баш сега почнав од почеток да ја читам темава и се запрепастив колку брзо поминало времето од кога се зачленив па до сега, и што е многу многу е.Што биде нека биде јас кревам нозе не само раце од се .На сите ви посакувам само среќа и успех во борбата за тие II најпосакувани цртки.Останете ми поздравени.Ве гушкам сите *
Мониторот е купен од Германија. Јас го зедов од аптека, малку поскап, но еве ги актуеланите цени на амазон. Втората слика е со паковање на стапчиња потребни за мониторот кои се прилично скапи. Мониторот би бил еднократна инвестиција, но стапчињата(20 овулациони и 4 за бременост) ќе треба секој месец да се купуваат.