Ова е чиста вистина, јас сум на приватно, имам една пункција и еден трансфер зад себе и замрзнување и до сега имам дадено повеќе од 3500€. Нешто повеќе е ин витро во Прага комплет со имунолошки испитувања. А со потегов, тек допрва ќе видат Ремедика колку ќе им се намали број на пациенти.
Позитивно изненадена од односот, на Вибер е секогаш достапен, ако е на операција, ќе ти одговори малку подоцна. На состаноците е смирен и охрабрува. Од документи- ковид тест на денот кога започнуваш со стимулација, крвни групи од двајцата, инфективен скрининг (хепатит Б, Ц, ХИВ), ако си со ваучер копија од книшка и упат од матичен гинеколог. Јас имам полицистични јајници и одев со краток протокол. Терапијата што ми ја даде беше Бемфола од 150 УИ, со тоа што закажавме прво гледање и мерење естрадиол после 5 дена од стимулација. На 5ти ден вредностите покажуваа хипероваријален синдром ( место естрадиол 700-800, јас имав 3000 и огромни јајници од премногу јајце клетки со големина од 13мм ). Ми ја намали терапијата која ја продолжив само уште 3 дена и одма правевме пункција. Излегоа 26 јајце клетки, дел замрзнав, дел оплодивме (од јк што ги оплодивме, 70 % успешно продолжија да се развиваат во ембриони наредните денови). Вративме еден ембрион по негова сугестија, другите ги замрзнавме. Цената во Ремедика за замрзнување по ембрион/јк е 9500, а ако се над 5 тогаш е 47000 денари ( 770 ЕУР).
Кој знае што им даваат...некоја екстремно јака хемија..не знам...дрога можда,а!!??? И замислете како иззгледаат тие јајници со 85 ј.клетки... Дињи не им се равни...па ова не ниту нормално,ниту природно сппред мене...како ли таа жена се носела 2,3 недели со вакви јајници. Јас извадив 8 ј.к , не можев на газот да си седнам од болка,а да ми простите не можев ни да прднам ко човек..ненормални болки имав,да кивнам не можев,да се смеам не можев...све едвај,едвај пополека... Аааууу...
Ме изнасмеја, жива да си Мене ми извадија 17 прв пат, па мислев џак со камења носам, офкав како луда Страшно нешто е ова.
Ваљда индивидуално е мене 15 ми извадија никаков симптом немав ништо не чуствував, па се секирав што е работа хахахаха никако не ја бива
И јас слушнав дека сестра Данче и некој од ембриолозите исто дека отишле во Њу Борн...не ја знаев причината
Vrvot vo Remedika se Dimitrov i Petanovski. Dimitrov e medicinski direktor, a Petanovski nacalnik na in vitro, nema sansa oni da zaminat od tamu, veruvam deka namaluvanjata na plati ne vazat za niv. Taka da mislam da bides spokojna za Dimitrov. E sega mnogu se bitni embriolozite, tuka moze mnogu da padnat oni, ako im zaminat embriolozi
Neli Arsovski bese med direktor? Ne sum vo tek deka ima promena. Da vo pravo si vo cel proces i te kako e biten embriologot. Da ne kazam najbiten. Shteta sto kaj nas se deficitarni
Да ве прашам мили мои, дали може да се рефундира комбинација клексан со фраксипарин? Др.Јани ми пиша 60 клексани или 60 фраксипарини, па незнам дали може да биде комбинација во зависност што сум нашла по аптекиве, сега за сега 10 клексани и 5 фраксипарина најдов и купив
Да ..така е..на пример во Бугарија за 5000 евра имаш пакет со донација на ј.клетки и тоа гарантирани пет бластоцисти..а цените за се друго се исти или поевтини од кај нас
Да, Арсовски е медицински директор, Димитров е шеф на гинекологија и акушерство, Петановски е шеф на ифв. Колку што слушнав месецов треба да почне, ама конкретно не знам.