Да, така е, Арсовски е медицински директор. Димитров е шеф на гинекологија и акушерство и главен хирург на тој оддел, Петановски е директор на ИВФ оддел, така што нив овие промени и политики на болницата сигурно не ги тангираат. За Хаџи Лега таквиот трансфер со оглед на ситуацијата ми е сосема логичен. Тина, која се префрлува во Њуборн беше шеф на ИВФ лабораторија во Ремедика, жената е доктор на науки и е дефинитивно еден од најдобрите ембриолози во државава. Како дозволија неа да ја изгубат не ми е јасно, јас лично сум ептен разочарана. А и каква замена ќе најдат е прашање зашто знаеме дека ембриолозите кај нас, особено добрите се бројат на прсти. А не е прв пат, последниве две години неколку одлични ембриолози им отидоа и во странство и во други клиники. И Данче исто е една од поискусните и поупатени сестри. Њуборн ќе добие многу со новиов персонал.
Maticniov moj taka mi kaza, moze gresam za funkciite, jas ne sum tamu pacient, ali sepak se soglasuvam, embriolozite se klucni, a kaj nas na prsti se brojat. New Born ke dobie mnogu so ova
Eve jas da vi kazam prilicno sum vo sok koga gi vidov cenite za ivf vo Swiss i gi sporediv so nasite. Znaci vo Zurich kade sto sme nie vo toj kanton, minimalna plata e 3800fr, a in vitro e okolu 5.700fr so se stimulacii, plus nesto ima za zamrnuvanje okolu 700fr i aj se plakja ubavo gledam za pgd. Ali kako i da e, suma sumarun neka e najskapoto 10.000fr so se site proceduri, pa toa ne e problem svajcarcive da si go dozvolat. Aj sega sporedi nasiov standard da pravis ivf so toj vo swiss. Pa kaj nas sto li ni davaat tolku da gi duvaat cenive, go utepaa so pari narodov, da ne bea vaucerive, mi se cini 70% nemase da se osudat da pravat kaj nas ivf. Sramota. Se isprovocirav i morav da pisam. https://www.chuv.ch/en/fertilite/umr-home/medically-assisted-reproduction/cost
Za zal cenite mk se strasni visoki za nash standard bez era test i bez pgd testiranje. Segde na strana cenata na ivf e kako kaj nas a standardite se povisoki. Mn od nas se osvestuvaat na vreme i chare si baraat nadvor od ovaa nasha drzavichka
Да,можеш....штом во извештај ти пишува или/или купувај што ќе најдеш,и јас така имам миксано ,што да правиме борби е со наоѓање ,башка за фраксипарине мн.малку рефундираат.
Стварно? Е не ми се верува, абе со тие пари чоек саглам количка,креветче, облека за бебе ќе си купи! А колку е повратот за двата посебно?
Девојки да ве прашам нешто... Кога одите на трансфузиологија кај Др.Јани во понеделник или среда со приоритетен упат, во кој временски интервал е најпогодно да се отиде? Дали ги примаат прво тие со редовни термини па на крај приоритетните?
Мене на трансфузија последен пат кога бев ми кажаа дека не примаат со приоритетни упати туку само со редовен термин а мислам дека не ни можат матичните да издадат
Moze li da mi objasnuvate ne razbrav bas dobro, mi se javuvat od klinika od 12 j.kletki 9 bile zreli a 5 se oplodeni pa cekame da vidime kako ke se delat, sto znaci ova dobro e ili?
Еве за споредба ние извадивме 8, 5 се оплодија, на 5 ден имавме 3 бластоцисти. Една ставивме, две замезнавме. Утре сме на 1 ехо по позитивен тест.
Не мора да значи. Тоа ќе се знае најдобро на 5 ден. Кај нас на 5 ден 3 беа со супер квалитет, а 2 не, па затоа тие 2 и не ги замрзнавме. Уживај овие денови и со среќа.
Добро е , 5ти ден ќе имаш трансфер од кои ќе бидат одбрани најдобрите .. Јас на пример имам 9јк од кои 6 се оплодија , две вративме ... И те молам од срце уживај го периодот од тие две недели и направи си тест точно на 14ти ден , знам по себе дека фаќа криза посебно 5-6 ден бараш симптоми , ова ме боле тоа ме боле а всушност се е во глава , уживај си (филмче, книгичка) и чекам на крај позитивен тест. Те праќам среќичка и чекаме да не израдуваш