Форумџика на годината

Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 vote(s)
    14.9%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

205 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

62 vote(s)
    3.5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

106 vote(s)
    6.0%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

86 vote(s)
    4.8%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

114 vote(s)
    6.4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

114 vote(s)
    6.4%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

323 vote(s)
    18.1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

288 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

59 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

50 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. zverkica

zverkica Популарен член

Сменете ги матичните нема друго чаре

princess5 and kara.petra like this.
  2. kara.petra

kara.petra Истакнат член

Јас пред претходниот трансфер, отидов на ГАК, и тогаш немаше термини на трансфузиологија, и ми напишаа извешај за клексани врз основа на извештајот од Траксфузиологија и со тој ми рефундираа средства...
    Во фонд ми кажаа нека тој извештај од трансфузиологија ми бил стар...мислиш мене ќе ми се смени MTHFR и за следниот трансфер нема да имам потреба за клексани...па пред секој треба да одам нови извештаи да вадам

3. Blondie715

Blondie715 Популарен член

Devojki posle histeroskopija ima li period na pauza za planiranje na sleden transfer? Bev na pregled tuka vo Swiss, taa opcija mi ja predlagaat i obavezno skrecing pred transfer. Pretpostavuvam treba vreme posle ovie proceduri za transfer?

4. kara.petra

kara.petra Истакнат член

јас правев дијагностичка Хистероскопија со скречинг минатиот месец и се препорачува следен циклус трансфер, така што овој месец ќе правам здравје. За оперативна хистероскопија немам инфо какви се препораките

KonstantinaM and Blondie715 like this.
  5. zverkica

zverkica Популарен член

Јас така пробав пред трансфер, со упат за гак, таму докторката бледо ме изгледа и ми рече, пред трансфер ноштонеможеме да ти дадеме извештај за клексани, дај боже да се фати е тогаш можеме да излеземе во пресрет, пробав така пошо немаше термини на трансфузиологија тогаш, и јбг, од џеб се си платив ама ако, нежалам ништо, само нека биде добро и со успех

6. kara.petra

kara.petra Истакнат член

А дали со стар извештај од трансфузиолог можам да рефундирам?Извештајот ми е од 2019г...

KonstantinaM likes this.
  7. Blondie715

E ne mi kaza dali ke treba dijagnosticka ili operativna, samo rece posle 2 neuspesni transferi, na dobri hormoni kako tvoite, zadolzitelno skrecing, a dobro e i histeroskopija. I ne mu se svigjase endometriumot, mi rece nareden tramsfer bez poddrska za nego, tesko ke imas uspeh. Spored nego d-dimerite ne se tolku bitni vo podgotovkata, kolku sto e biten endometriumot i normalno dobriot embrion.

8. kara.petra

kara.petra Истакнат член

пиеше ли естрофем од прв ден на циклус за ендометриумот?

9. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

За рефундирање треба да се поклопува датумот на извештајот со фискалната сметка и потврда од матичен дека си примала во тој период.

JanaDarling, princess5 and kara.petra like this.
  10. princess5

princess5 Форумски идол

Не... извештајот треба да ти е од сега

kara.petra likes this.
  11. Blondie715

Ne, ne mi dadoa. Niti progesteron mi merea, iako dobra poddrska imav progesteronska. Primav i kleksani 5 dena pred transfer i baska hormonite mi bea super na 3 den od ciklus. Ali mislam endetriumot ke da e kaj mene klucot, a baska imam jas morula stadium embrioni, tie malku potesko idat so implantacija. Daj boze sledniot transfer dobro da se podgotvam, posto zakluciv dekaza mnogu raboti sam treba da si baras i da inssitiras da ti gi ispitaat. Momentalno se cuvstvuvam kako da specijaliziram za in vitro, posto nekako izgubiv verba vo doktorive

Alex*, BelataMasai, DTN and 2 others like this.
  12. kara.petra

kara.petra Истакнат член

Фала ти на инфо...

princess5 likes this.
  13. kara.petra

kara.petra Истакнат член

што да ти кажам...иста приказна...да не беше форумов ќе талкавме.
    Инаку и јас дознав еден куп работи тука и сама доиспитував...важно тука сме си поддршка и ќе си помагаме во сите сфери.
    Види има и доста природни работи кои можеш да ги зимаш за ендометриум, како ананас, цвекло, Витамин Е

14. princess5

princess5 Форумски идол

Нема на што само што ѕирнав кај јани на 28.07 дури иМа термин аама има и други во јуни пробај да си земрш упат од општ матичен , фино ќе му кажеш дека со шифра за верикозни вени да ти пише имаш стар извештај од лани само ќе ти треба да го обновиш да ти издаде упат ако не навистина смени си го матичниот... тие се за твои потреби матични не за да си само пациент ...

Sienna_MK, tina2018 and kara.petra like this.
  15. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

А, да не знае некој , пример, ако машкото се вакцинира, а женското не, дали е потребно да се прави пауза со обиди? Знам дека на прашањево нема еден точен одговор, ама муабетот ми е дали тоа што важи за женското, важи и за машкото или нема толку удел тоа дали тој ќе прими вакцина или не. Како што се создава спермогенезата пред 2, 3 месеци, да не треба па 2, 3 месеци после вакцина пауза....хахаххахаха..... ова е шала, ама па кој да знае веќе :)

16. kara.petra

kara.petra Истакнат член

Фала ти на инфо, само што касно ми е јули,јас затоа и пробав со приоритетен упат преку матичниот но ми кажа дека системот не им дозволувал...
    јас месецов ќе правам трансфер. ќе пробам со извештај од ГАК ако успеам, ако не ќе си ги купам клексаните без извештај, што да правам... Во извештајот од Јани од 2019 убаво си пишува дека во случај на ИВФ треба да зимам 14дена пред трансфер клексани од 0,4, а во случај на природно забременување од моментот на позитивен тест, до срцева акција и потоа на контрола кај него за да се види како да се продолжи понатака... и според мене тоа е препорака која што важи за секој следен обид, зошто не малтретираат секојпат да ни треба нов извештај, не знам

17. kara.petra

kara.petra Истакнат член

Ако ти е шубе можете да се распрашате за да замрзнете материјал од сопругот...ако сте пред процес на пункции...

Blondie715 and MarijaMi90 like this.
  18. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Популарен член

Имаат. Мене матичен гинеколог ми даде упат кај транафузиолог. Е сега не зборувам конкретно за кај Јани, плус со N95 ми пишуваше ддимери и хемостаза. Но транафузиологот ме прати во лабораторија. Значи лудило од здравство сме. Кој како му текне си прави.

princess5, tina2018, Meckicja and 2 others like this.
  19. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Популарен член

Да додадам бразилски ореви, авокадо, сок од калинка, многу цвекло...

Blondie715, tina2018 and kara.petra like this.
  20. Lara2

Lara2 Истакнат член

Добро е што го постави ова прашање, јас одамна сакав да отворам тема во врска со гласањето. Релно за некој што прв пат започнува со процедура инвитро може табелата да му помигне пру одлуката кај кој доктор. Јас имам предлог до админите доколку е можно да е направи ажурирање на оваа табела? Предлогот е да има 3 колони
    Добро е што го постави ова прашање, јас одамна сакав да отворам тема во врска со анкетата. Релно за некој што прв пат започнува со процедура инвитро може анкетата да му помигне пру одлуката кај кој доктор да го прави инвитрото. Јас имам предлог до админите, доколку е можно да се направи ажурирање на оваа анкета?

Предлогот е да има 3 колони со гласови изразени и во проценти. Секоја членка да гласа кај кој доктор прави инвитро, а потоа повторно да гласа дали инвитрото е било успешно или не? Значи да има дополнителни 2 колони со процент на успешност/неуспешност.

На пример водечки доктор од листата е Димитров со околу 200 гласа (20%) но дали успешни биле сите тие 200 гласа/инвитра? Или пак успешни биле само 50 гласа/инвитра а останатите 150 биле неуспешни?
    Доктор Трајковски е подолу од анкетата со околу 150 гласа (15%) но можеби 140 гласа/инвитра се успешни а само 10 инвитреа биле неуспешни?
    На овој начин со гласањето мислам ќе има многу поголема реална слика, создадена од наш самите членки кои поминуваме низ ова. Мислам дека воопшто нема да ни биде тешко, секоја од нас да ја направи анкетата со секое наше направено инвитро?
    Поздрав

NNA, Dea**, Spiritus and 15 others like this.