Дечки да расчистиме една дилема Клексаните ги боцкате под 45 или 90 степени? Јас боцкам под 90, али некако два три дена ептен болно ми се гледа и ми искачаат модрици...па викам да не грешам негде... А за прошлиот трансфер боцкав под 90 и не ми искачаа...
Devojki,najprvo cestitki na site novi trudniciiii Lesna bremenost i najubavi pilenca da si imate za 9 meseci. Na tie vo postapka mnogu uspeh im posakuvam i da ne izraduvaat najskoro. Jas edno prasanje imam, maz mi treba da se vakcinira. Razbrav deka so Pfizer vakciniraat momentalno. Drugarka mi vika nikako so Pfizer, pravi problem so sterilitet kaj mazhi (opst doktor e,ama infovo ne znam od kaj i e) Googlav, ne naogjam nisto po netov. Pa malce sum na dva uma. I taka tapa spermogram, so ova da ne zezneme beter. Jas se vakcinirav so sinofarm inace, super sum,cekam vtora doza i ideme jako
Ако сака да се вакцинира а сте со лош спермограм, мислам дека не е лошо да замрзнете примерок за секој случај, дај Боже да не ви треба но ете за некоја сигурност да си имате на страна
Не знам од каде и е информацијава, можеби мисли на моменталниот ефект по примената доза, во случај тие денови ако сте во постапка а сопругот да добие температура, или некои други симптоми па тоа малку да влијае но минливо е
https://twitter.com/VikiLovesFACS/status/1370436691736027136?s=19 Одамна сакам да ви го пратам линков. Докторката е репродуктивен имунолог, значи постручен за имунитет, вакцини и плодност здравје Има направено документ со одговор на многу прашања, со линкови до истражувања и слично. За mRNA вакцините има најмногу информации. Не постојат индикации дека вакцината влијае на јајце клетки/сперма/ плод/ мајчино млеко. Кај животинските испитувања не се забележани никакви проблеми. Мислам дека нема никаква причина да се грижиш. Ако некој најде интересни информации на линков нека сподели. https://twitter.com/VikiLovesFACS/status/1370436691736027136?s=19 (погледнето го документот на drive кој го споделува)
Znaci vaka i nie do skoro vreme so maz mi ni bese vo dilema ova tema on trebase da ja primi vo rabota a ja nikako ne prifativ za nego zosto i nie i kako vas slusnavme razni spekulaci deka vlijae na sperma a Bogami uste toa ni treba, i toj si zema odmor od rabota i nie vednas zapocnavme so postapka taman go dade materialot posle 2 dena go vikna deka mora da dojde da se vakcinira i toa bidna, no materialot veke bese daden i mame 3 embrioni so visok kfalitet, spored nasata maticna inekcijata moze da predizvika sterilitet od 6 meseci do godina taka da postapivme brzo, izborot e vas, mozebi i ne e vistina no sekogas postoi toj strav ako navistina e taka,? Pozz
Dobro utro devojki. Drugarka mi ima praveno punkcija sega, i nema dobieno ni e edna jajce kletka doktorot. Sve bile prazni flolikuli. Dali e mozno da bide od nesoodvetna terapija? Mnogu e voznemirena ne znam kako da mu pomognam.. dali nekoja od vas imala takvo iskustvo?
Здраво.. Малце не ми е јасно прашањево. 1. Ако мислиш инсеминации под 4мил.семен материјал-сперма тоа нема апсолутно никаква врска со фондот.Количината на спермата за инјектирање ја одредуваат биолозите ,а не фондот. 2. И со 1 неуспешна инсеминација одобруваат ваучер доколку се работи за тежок машки и/или женски фактор Или пак прашуваш ако спермата при давањето воопшто е 4 мил???? И во овој случај тоа не е пресудно за во фонд , пресуден е квалитетот и морфологијата на спермата. Пиши малце појасно што сакаш да прашаш да можеме да ти помогнеме
Јас се пријавувам . Со стимулација, класично ивф, тогаш трето по ред не добивме ниту една јајце клетка, сите фоликули беа празни. Дел од поголемите фоликули беа прснати, а тие што беа извадени беа недоволно големи. Докторот нема да признае грешка, дека имало грешка во терапија или лошо темпирана стоп инекција. Од тогаш почнав со q10 од 200мг и витамин Е од 800 ие. Ги пиев подолг период,за подобрување на квалитетот на ј.к. И од тогаш не собрав храброст да одам пак со стимулации, туку на природен циклус. Така што може се погодило и кај вас сплет на околности со терапијата и квалитетот.
Јас вакво искуство немам, но еве ќе пишам од тоа што сум читала искуства.Можат да пишат членките кои имаат вакво искуство.Зависи од повеќе фактори: *ако НЕ НАВРЕМЕ и не правилно ја ставила стоп инекцијата,(пукнале фоликулите и толку,нема,празни се) *зависи од стимулациите што ги примала во текот на постапката,можда не и реагирале јајниците доволно на тие сримулации што ги одредил докторот. *зависи од животните навики(здрава исхрана,алкохол,цигари...) *зависи можда и пред постапка кои витамини и суплементи ги консумирала,има такви кои се баш за подобрување на квалитетот на ј.клетките Ако грешам нека ме исправи некоја членка. Поздрав.
Во врска со вакцините за нашите мажи и нас што сме во постапка.. Ве молам не пишувајте ,не цитирајте матични доктори што ви кажале,не шпекулирајте. Секоја овде пишана, НЕПОДДРЖАНА со факти и аргументи информација и те како сериозно влијае на сите нас и нормално ни го збудалува мозокот од мислења. Малку ни чури мозокот од исчекување "ќе биде или нема да биде овојпат" сега и за вакциниве да мислиме.Многупати се дебатираше на оваа тема овде и мислам дека многупати е пишано дека НЕМА ИСТРАЖУВАЊЕ КОЕ ПОТВРДИЛО ДЕКА ВАКЦИНИТЕ ВЛИЈААТ НА МАШКИОТ И ЖЕНСКИОТ РЕПОДУКТИВЕН МАТЕРИЈАЛ. Ке ја тагнам @ladystardust која толку убаво објасни во врска со оваа тема праќајки ни линкови да се информираме,пренесувајќи/цитирајќи точни податоци дадени од СЗО....мене доволно ми беше тоа да сфатам дека нема никакви последици по здравјето воопшто. Вакцината е личен избор,ако не сте сигурни-немојте да се вакцинирате. Коса ми се крева кога ке прочитам(а погоре некаде,не запамтив која членка пиша) дека МАТИЧНАТА и рекла дека вакцината предизвикува стерилитеткај мажот??!! Мајко мила,матичната што не знае што да ми даде кога имам тепмература ке кажува за влијанието на вакцините. Јас,ако се сложуваат со мене и другите членки,ги молам администраторите или ако некој друг може да се отвори посебна тема еве нека се вика ИВФ И ВАКЦИНИ КОВИД19 па нека се споделуваат разно разни мислења и искуства таму. Овде верувам дека 80% сме со ставот дека вакцината не е штетна по здравјето воопшто, или пак нема да се вакцинирам..ке почекам,нели? Ајде да не ја гасиме радоста која почна од пред скоро со 2 цртки и високи бети,ајде да трае оваа ефорија уште долго,ајде СИТЕ ние што сме овде да одиме во труднички што поскоро...АЈДЕ ДРУШКИ ДА СЕ РАДУВАМЕ,ДА СЕ СМЕЕМЕ....а не да си ги смараме мозоците со ковид вакцините. Извинете на долгиов пост,ама ова одамна сакав да го пиишам.Таман се смири дебатава и еве гледам пак почна. Убав ден на сите,ве гушкам!!!
фала ти на одговорот да на тоа мислев ако материјалот за давање е под 4 и неможе да се направи морфологија, бидејки на фонд пишува вака - Тешко нарушување на машки фактор, со помалку од 4% сперматозоиди со хормална морфологија, дали тоа значи дека може да се одобри ваучер за ваков случај
Da sosema sum so tebe, jas sum ta sto napisala za maticnata, nema da spomnam ime na nasata dr no taa ni go znae slucajot i tokmu zatoa ni rece iako sega mojot m e vakciniran i nie sekako deka ke veruvame na postrucno lice, jas go kazav mojot slucaj i ne kazav deka ne treba da ja zemete toa e odluka na sekoja od nas da postapi kako sto misli deka e najdobro, i na clenkata pogore i kazala opsht lekar i se dvoumese ... pozz do site.
Fala ti mnogu. Kako moze da se vidi kvalitetot na jajce kletkata pred postapkata. Dali preku amh i fsh se diagnosticira kolku kvalitetni jajce kletki ima pacientot? Ne go razbiram ova
Така е душо,но таа информација ти кажа ли матичната од каде и е? Од каде таа го дознала тоа? Стручно е лице,но не ИНФЕКТОЛОГ,ИМУНОЛОГ,БИОЛОГ,ГЕНЕТИЧАР...таа е само општ лекар,по општо здравје на луѓето.Може само да МИСЛИ,но не и да тврди,нели? Веќе 6 месеци по медиумиве следам(сакала,нејкела-морам,тоа има на сите телевизии и други медиуми,) и никогаш не слушнав вакво нешто. Ако сте со машки фактор и се плашите од последици-едноставно не се вакцинирајте...почекајте.Ова ти е мој добронамерен совет. Со среќа душо!!
Не може да се утврди пред постапката. После пункција ако извадат јајце клетки тогаш се гледа квалитетот. Вака превентивно може со витамини да проба. А амх ако испита ќе се види само бројот но не и квалитетот. Прва пункција е?