Еве јас би сакала да го споделам моето искуство од мојава втора успешна проказна. Знам дека тоа одмарање после трансфер е вечна тема. Јас живеам во странство. Дојдов во Македонија да направам трансфер со замрзнати ембриони. После трансферот си продолжив со најнормални дневни рутини. Си правев за јадење, со син ми излагав надвор на прошетки, се туширав, но кратки тушеви. Си функционирав баш нормално. Работев, но онлајн од дома. Меѓутоа внимавав да не правам нагли потези, не кревав ништо тешко и најважно од се психички бев растеретена. На 9ти ден имав висока бета. На 12ти ден од трансфер морав да летам назад. Поради тоа што немаше директен лет, патував 5 часа со кола до Софија, чекав 3 часа на аеродром со 3ипол годишно дете и со куфери скроз сама (на сопругот не му дадоа одмор и сама отидов за Скопје) Кога стигнавме на овој аеродром тука чекав уште саат време на нозе со дете за рака и куфери за да поминат COVID процедурите. И фала му на бога, утре влагам во 11 недела и се е во одличен ред со бебе. Искрено воопшто не мислам дека со лежење го помагаме процесот. Се надевам дека ќе ве мотивирам со моево искуство.
Da si ziva I zdrava I bebceto isto, da se raduvate site zaedno I Samo ubavini, za nas sto sme vo proces nagli potezi mislis odednas stanuvanje Ili taka nesto?
Мене не ми рече ништо во врска ао неработен ден,понеделник трансфер.И кога го прашав пред 5 дена кога би бил трансферот,да знам да се организирам на работа и со боледување, Влатко рече баш на празникот,во понеделник
Оф бе ...нема одговор на вечното прашање ЗАШТО? И никогаш нема ни да има.Едноставно така требало да биде,ова бебенце не било твое,но следното твое ќе е. Тагувај,но само еден ден...од утре врти нов лист,ново поглавје во животот твој,НОВА ТИ !!! Зашто запамти,СÉ СЕ СЛУЧУВА СО ПРИЧИНА, ништо не е случајно. Севишниот горе знае што прави...!! Пуштам најпозитивна енергија,пуштам насмевка и силна прегратка како поддршка за понатаму.❤❤❤
Еве уште еден доказ дека ако се "закачи" и сака да остане,и да копаш по 2 ниви секој ден,ќе биде се како што треба. Од друга страна,да лежиш 30 дена и не знам што да јадеш и пиеш,и да не трепкаш-џабе е сé...не сака да се "закачи" и да остане во матката и крај. Само напред храбрице,со лесно до крај!!!✊✊✊
Честитки до новопечените трудници и со лесно . Јас почнав да се спремам за трансфер од последните замрзнати ембриони и шок. Никогаш сум немала проблем со тироида , а сега тсх 9??? Тоа значи намалена работа на тироида. Имал ли некој оваков проблем да сподели искуство?
Девојчиња дали има некоја од вас што правела ИФВ со високо ТСХ? Само што добив резултати од Патофиза каде што сум пациент 4 години и ТСХ од 0,945 (пред првото ивф во Март) ми рипнало на 9... шокирана сум!!! А почната сум со Микрогинон и од вчера почнав и со Триптофем и незнам што ќе се прави сега... ако има некој вакво искуство или знае некоја опција би била благодарна да споделите
Ми се чини дека има некоја грешка. Или во првото или во второто мерење. Или нешто му се случило на телото во овие 2 месеца. Прво дали веќе земаш терапија за хипотироидност? Еутирокс и од колку милиграма? Ако земаш треба тогаш вториот резултат можеби е грешен. Ако не земаш а во меѓувреме си имала неко лекување, нешто си била болна, некој стрес, опера ија, стимулација било што. Може привремено да го качи ТСХ иако не толку многу. За 2-3 месеца ќе биде спуштено. Исто така дали е мерено во иста лабораторија. Мене ми се има случено од 1.5 на 7 да отиде ТСХ за 1 месец ама во тој месец имав биохемиска што си е стрес, па после неа ми ја намалија дозата на Еутирокс т.е. ми ја вратија по старо, за што можеби било рано,плус во различна лабораторија беше мерено. Докторката на клиника ми рече да оставам некој период само ќе се среди кога ќе ми помине стресот не само психолошки туку и физички од биохемиска.
Уф немам вакво искуство.. но еве моево да го споделам.. јас никогаш сум немала проблем со тероидата.. се спремав за крио и на редовна контрола на хормони тсх скоро 4, закажав на ендокринолог и ме советуваше да не почнувам со такви хормони.. (јас имав и покачен андростендион) сега сум на тарапија веќе 3 месеци.. секако мислам нема правила има членки успеале со хаос хормони.. има членки кои со топ хормони не успеале.. сама ќе мораш да решиш дали ќе продолжиш.. во оваа работа нема правила.. ти посакувам среќа и само смирено.. неможеме да смениме некој работи
@babybubu @bebaa бидејќи вашите резултати ептен се чудни, ТСХ на 9 би требало да даде многу симптоми, ако сте правеле двете на патофиза проверете на ендокринологија или во биохемиска лабораторија. И во Идадија имаат добра лабораторија
Ft4 како е? Антитела испита? Во секој случај, ако досега си немала проблем со тсх повтори го испитувањето уште еднаш. Убаво одморена, рано наутро и без никакви испиени лекарства ( доколку пиеш нешто).
Примам терапија 4 години веќе. Е сега се мислам дали е можно да ми ги измешале резултатите дека вчера ептен имаше гужва на Патофиза или пак стварно ми е толку покачено. Не сум прекинала терапија во овие 4 години, но во Март имав неуспешно ИВФ во кое што не ни ни стигнавме до трансфер бидејќи не дојде до оплодување на јајце клетките. Незнам дали е можно од стимулациите од првото инвитро да ми се покачи волку ТСХ. Симптоми изразени немам, освен што сум поправена баеги ама така ми беше и кога го открив првиот пат проблемот (немав изразени симптоми само нагло дебелеење). Инаку во иста лабораторија се правени и 2те испитувања...
Убаво ти напишале погоре. Ќе мораш уште еднаш да испиташ. Со такво тсх би те советувала да се консултираш и со ендокринолог кој верувам дека ќе ти каже да ја стопираш постапката. Да се надеваме дека е грешен резз
Jas slicno nesto peed kriotransfer vo labaratorija bolnicka ne vo skopje na vtor den od ciklus proveriv I tsh mi bese 3.6 otidov na endokrinologija imav pred toa zakazano sakav konsultacija cisto za vit d antitela hormoni da gi vidi rezultati I endokrinolog I Kate endokrinolog mi kaZa aj vo nasa labaratorija da proverime tsh T4 parahormon vit D I antitela I rezultati za tsh izlegoa 2.3 drugive.vo referentni vrednosti.Taka da pravec endokrinolog Ili na privatno Ili so prioritet.