Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Не испитав антитела сега ама се ми било во ред... Не пијам лекарства осве витамини

2. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Стимулациите го качуваат ТСХ ама ти си била со добар старт од 0.9. плус еутироксот треба да те пази. Иначе мислам во понеделник да отидеш на ендокринологија со приоритетен. Ќе те примат и ќе ти премерат. Сите лекари таму се фини. Ако нема лекар во ендокринологија значи во бараката од карши на дијабетес ќе има лекар за приоритетни. Истите се тие Само не мери тој ден кога трчаш по лекари туку другиот ден гладна жедна и до 9 часот.
    Тоа што си примила триптофем не е страшно тоа ги смирува јајниците. Зборувај со лекарот каде што правиш ИВФ и ако е високо ТСХ нема да почнете со стимулации. Можеби ќе ти даде триптофем уште еднаш следниот месец и после ќе почнете. Како и да е на време си видела зошто високо ТСХ не дава квалитетни јајце клетки т.е. ако е стварно високо нема да е толку успешна стимулацијата.

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Во биохемиска лаб правев денес, и јас се зачудив како на двете 9 ни е. Инаку немам некои симптоми, немам покачена килажа, незнам што да речам, ќе видам докторот што ќе каже. Јас секако нема класично инвитро да правам туку со замрзнати, па колку ќе влијае на имплантација тоа незнам.

4. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    @babybubu кажа дека е на клиника за патофиза. Ама се заредивте двете со 9 една после друга па и имињата слични на Б. Двете на ендокринологија со приоритетен најдобро. И баш ви напишаа горе да направите антитела. Нека ви проверат се комплет ТСХ, т4, т3, антитела и може и други нешта да ви дадат. Имаат широк спектар на испитувања.

5. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    @bebaa влијае на имплантација ТСХ. Треба да е под 2.5 а најдобро под 1.5
    Ако тие помеѓу 2-2.5 ќе треба да ти ја зголемат малку дозата на Еутирокс после трансфер или после позитивен тест ќе ти каже лекарот што ти прави инвитро. Тогаш трошиш и за тебе у за ембрионот.

6. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Иначе дојдов тука за да прашам на толку разместување на кадар каде има добри ембриолози сега?
    1. Валентина од Ремедика е во Њу Борн. Дали ќе работи со Трајковски или само со Хаџи Лега? Дали се добри и другите ембриолози во Њу Борн?
    2. Во Ремедика сега има 4. Главна е Даниела Христов. Дали имате информација за неа?
    3. Во Систина какви се ембриолозите? Тие се единствени што вреќаат на 2-3 ден. Знаете зошто толку кратко и дали по барање на пациентот би оделе до 5 ден.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Не сум пиела еутирокс никогаш дека секогаш ми било во нормала, а и антитела на тироида нормални. Денес само ова испитав, незнам зошто само тоа сакаше да провери докторот, пред една година се ми беше супер кога испитував. IMG_20210521_161753~2.jpg

8. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Му пишав на доктор Лазаревски маил за ситуацијава којзнае кога ќе врати. Инаку немам можност да одам на Ендокринологија дека не сум од Скопје, незнам дали е паметно тука во мојот град да проверам ако работат утре на приватно?
    До сега во овие 4 години сум пациент на Патофиза и тој резултат од 0.9 ми е исто од таму. Тој резултат е од Фебруари пред да почнам со првото ивф па се мислам дали е можно стимулациите од првото ивф ( со краток протокол бев) е можно да придонесат за волку да ми се кали тсх, или пак стресот што го имав со првото ивф дека беше невидено фијаско ( премала стимулација, не се оплодија јајце клетки, не стигнав до трансфер итн). Навистина не ми е јасно... Инаку целосен резултат ми е направен ама докторката од Патофиза на вибер ми пиша само за ТСХ со цел да ми даде поголема терапија да не ги чекам резултатите наредна недела и ми беше незгодно да ја прашам и за Фт4 и антителата..

9. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    9 е доста високо. Повтори и ако е над 2.5 секако ќе мора да почнеш со терапија. За секојдневен живот до 4 ништо не даваат ама за ИВФ и за трансфер бараат да е под 2.5.

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Ништо без мислење на Лазаревски. Не само на маил во по Едел ик барај ја и сестрата. Ако си далеку од Скопје измери во најквалитетната лабораторија во твојот град или евентуално во соседниот. А од стрес и од се точно се качува но и се симнува самото после 3 месеца. Новиот резултат ќе ти каже најдобро. Иако е друга лабораторија не може да е повеќе од 1 разлика.

На Knizhevnik11 и babybubu им се допаѓа ова.
  11. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    Честитки!

12. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Се слушнав со Анита ми рече докторот како што ќе каже така. И сега ќе си чекам одговор.
    А за ТСХ ми рече докторката за 2 недели да одам на проверка пак.. а до тогаш да ја пијам новата зголемена терапија. Па ќе видиме..

13. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Со две раце потпишувам за Даниела. Девојката е топ ембриолог, плус е љубезна, пристапна и подготвена сите дилеми да ти ги разреши и да ти даде одговор доколку имаш прашања. Повеќе години е во Ремедика, а е МАНУ школа, таму е обучувана (а таму маста им ја вадат, ова можам да тврдам од блиски извори :))

На NNA, MonaLee, WarriorAngel и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Во Систина ни се погоди Снежана ембриолог, многу коректна, фина, објаснува. Нејзина препорака и на Лазаревски беше ембрионот да се врати на 5ден. Мислам дека кога ќе проценат дека ембрионот може да издржи до 5ден тогаш го враќаат на 5. Се според проценката за квалитетот на ембрионот. Мене уште 1 ден ми рече на 5 ден ЕТ, па потоа се слушнавме дури на 4ден за да ср договориме за саат за ЕТ на 5 ден.

На tina2018, Дани.СС и Bubce38 им се допаѓа ова.
  15. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Mene mi se sluci istoto, od nigde nikade pred transfer na 4.5 mi se kaci tsh, a sum bez terapija, ali so pokaceni antitela, hashimoto sum. Mi go otkazaa transferot, sakaa na eutiroks da me stavat odma na 25mg, ama rekov daj ova od stres e, nareden mesec 2.5 mi bese i posle mi padna na 2. Taka da moze da e momoentalno, sepak kaj tebe e 9, sto e baagi poveke od mene, ama ako ti se potvrdi rezultatot ne bi ti preporacala da prodolzis so postapkata

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Ми врати докторот, да прекинам со терапија ( Микрогинон и Триптофем) додека не го спуштам ТСХ не правиме ништо.
    Така да моето ИВФ се одложува..

На Kris80, Bilka5T и Дани.СС им се допаѓа ова.
  17. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Ти благодарам. Точно,МАНУ е супер школа сум се уверила како работат кога одев на консултации за мутации

На NoraMK му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Ти благодарам

19. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Da si ziva i zdrava. Ova e daleku pomal problem otkolku so visoko tsh da go pravis.

На babybubu му/ѝ се допаѓа ова.
  20. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Да да подобро вака одколку ризик со високо ТСХ па на крај пак ништо.

На fana, Дани.СС и Bubce38 им се допаѓа ова.