Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Мишел*

Мишел* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    536
    Јас имав само хистероскопија и лапароскопија направено и поднесено (без било какво ехо) и ми одобрија.

Ако можеш јави им се и прашај ги, дали има врска од случај до случај не знам, но така ќе добиеш директна информација.

со среќа :)

На NNA и tina2018 им се допаѓа ова.
  2. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Фала ти душо што го сподели ова овде...Многу поучно видео...
    Сите сме поминале низ ова барем 10%-15%....некои и 100%...Каква успешна приказна..браво за девојкава...
    Ама докториве, од "everything is perfect with your body" до 3 главни проблеми за инфертилитет !!! WTF!!?
    Ееее...наравоучение....ако сами не си се упатиме на испитувања,докториве наши па ич нема да не упатат,ке тапкаме и место со години и време и нерви и здравје и пари ке изгубиме.
    Но вербата,храброста,трпението и инатот за понатаму нема да го изгубиме.

Ах како ни фали тоа PDG испитување на ембрионите тука,се мислам дека 90% од неуспешните ивф лежат токму во неисправноста на истите.
    Ке ти речат кариотип да испиташ..И? Термин здравје за 2 години....и ако не е добар,кој е лекот?

Кога мислам на сево ова ми иде косиве да си ги искубам од нервоза...

Кога девојкава отишла да бара чаре во друга држава (Белгија) а таму кај што живееле(не запамтив точно,ама видов дека е со потекло од Ирак)се со 100 чекори понапред во ИВФ проблематиката, што останува ние да правиме во нашава пуста државичка...

Зароа жени,спремајте пасошите идеме во Белгија...сите вака топтан од темава,таман ке се дружиме таму и со деца ке се вратиме...а материјал од мажите,у кесенце едно ке си го понесеме,па ко преживи ,прича че : ) :)
    Малку хумор не е на одмет,нели?

Убав деннн!!❤❤

На L*G, Фенерче, Meckicja и 23 други им се допаѓа ова.
  3. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Еве ме мене. Трајковски за резултатов ми рече да повторам пак испитување па после терапија ако треба. Инаку се надевам дека е од биотинот, дека пиев за косава, а на интернет читам пред да се испитува тсх, да не се пие ништо десетина дена од витамини за коса, кожа нокти оти го покачувало . Сега ништо не пијам, па на трети ден со сите заедно хормони, пак и тоа.
    Инаку сега гледам, Хаџи Лега дошол во Њуборн

На Meckicja, NNA, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Jas sum vo Belgija sega, 2 ivf vo Makedonija mnooogu neslavni i edno ovde do sega uspesno, 17 nedela, daj boze da potrae i da si ja iznosam do kraj!

На Mihaela123456, Alex*, L*G и 23 други им се допаѓа ова.
  5. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Ете...викам ја таму да одиме ;) ;)

Ќе трае до крај како по книга!!!
    Со среќа,со лесно!!!

На Meckicja, NNA, princessp и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Of daj boze! Kaj site pa i kaj mene

На Twins256 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Здраво девојки, нова сум на форумов, но Ве читам веќе пола година. Голема благодарност до сите за споделените искуства.
    Јас сум во брак година и пол, после направена лапароскопија затворени ми се каналите. Ваучер имам добиено како и сите испитувања ми се направени, односно трансфузиолошки, имунолошки, ниво на витамини, амх и што уште не.
    Пациент сум кај доктор Трајковски и треба за една недела да почнам со стимулации, краток протокол, претходните два месеци ради отсуство на доктор, па после бевме позитивни со сопругот на ковид го одложувавме инвитрото.
    Денес се чув со Тина ембриологот и ми кажа дека од 10 до 20 јуни таа ќе биде на одмор, Владимир Матевски исто е отсутен, Мими би требело да е на породилно, но Кристина ќе била тука и она ќе го прави оплодувањето.
    Бидејќи девојчето е младо и искрено не го знам, ве молам за искуства дали имам простор за загриженост, бидејќи не би сакала по трет да одлагам но доколку морам би одложила.

На Meckicja, NNA, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Здраво девојче,добредојде....всушност бегај од овде што побрзо...

Јас сум пациент кај др.Трајковски со едно успешно ивф,но за жал со спонтан во 7 недела, и еве сега со криотранафер на 2 ембриона.
    Кога тргнав по овој пат, ни во еден момент не помислив кој ембриолог и од каде ке ми ги "створи" ембрионите. Едноставно,не ми беше битно, зошто Борн( а и останатите ивф клиники) не би вработиле некој неискусен ембриолог,кој не е сигурен во својата работа,нели?
    Лани, 4 ембриони знам ми ги оплоди и замрзна Мимоза (ја викаат Мими и незнам дал е на породилно) ,а сега ги одмрзна Кристина.
    Ако има добар материја за обработка (и машки и женски) и некој си Стојко од Ергеле да ги оплодува ќе успее.Ако нема-и светски најдобриот да дојде,џабе ке ни биде.

Ти можеби,додека си во постапка ке фатиш една од нив(тие што ги наброја) ,ама па може да се случи на ден на пункција поради Х причини таа баш тој ден да не дојде на работа.И тогаш сигурно нема да ја чекаат "таа правата" да дојде после 2 дена да ги оплоди.Ке ги оплоди таа што ке се погоди тој ден на работа.Впрочем,тоа и и е работа.

Секако дека подеднакво важна улога во ивф постапката со докторот,има и ембриологот.
    Но,како јас милувам да кажам ,извадиш ли барем 1 јајце клетка,потоа се е во рацете на Бога.
    Ембриологот ке го направи оплодувањето ,но само ако има здрав и зрел материјал.

Затоа,немој да одложуваш кој и да е ембриолог таму.Едноставно насочи си го мозокот кон убави нешта,биди позитивна,со насмевка на лицето,со главата горе дека СЕ ЌЕ БИДЕ ВО РЕД!!!

Среќно✊✊

На kara.petra, bebaa, Stressed Out и 20 други им се допаѓа ова.
  9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Јас имам искуство со Кристина.Пред да почнам со инвитро во Њуборн, истото прашање го поставив тука.Јас почнав декември 2019, тогаш беа само младите ембриолози и воопшто не згрешив.Кристина е супер како и Мимоза.Тогаш беа само они и Милена.Немам зборови за нивната професионалност и посветеност.Веднаш после пункција дојдоа да ме известат и цело време бевме во контакт за ембрионите.Еве едно од тие ембриончиња треба да дојде на свет за брзо време:)Нека не те плаши младоста, сите се многу стручни и прекрасни.Јас немам искуство со другите што ги спомна, но имам со Кристна и Мимоза и да треба пак да го поинувам истиот пат, пак би се решила за нив.

На bebaa, Meckicja, NNA и 10 други им се допаѓа ова.
  10. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Jas najiskreno zalev sto zaminav od remedika samo zaradi Tina. Koga veke e taa tamu jas bi ja pocekala
    Ne me sfakajte pogresno jas kazuvam sto bi storila jas.
    Dokolku imas dobar amh i dosta antralni folikuli daj i shansa na Kristina:hug:

На NNA и Kris80 им се допаѓа ова.
  11. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Nema pravila mila. Sekoj si e poseben slucaj. Jas mislam me utnaa zosto ne mi sledea progesteron, Lh i estradiol i baska kaj mene se morula stadium. Blastocista ti e najdobra opcija, ali sepak nema pravila. Bitno e da veruvas

12. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Ти благодарам Маја. Дали Кристина ти го правеше оплодувањето?

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Ти благодарам.
    Пред една година амх 2,9, антрални по 6 на еден јајник.

14. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Bi trebalo da izvadite ubava brojka na jajni kletki so takov amh.
    Odlukata e tvoja sepak na kraj
    Razmisli si ubavo i da bide so uspeh

На NNA и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  15. Peace Lily

Peace Lily Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    271
    Vo Newborn site oploduvanja gi pravat so icsi taka da stvarno ne e vazno koj ke oploduva, se filtrira najjakiot spermatozoid i se vbrizguva direktno vo jajnata kletka.Baska dobro ti kazuva @Twins256 i da sakas ti embriolog ne mozes da biras,koj ke ti se padne na den na punkcija,toj ke oploduva,dokolku se poveke pacientki, si pravat raspredelbi megju sebe. Ti mozes sega da odlozis postapka,pa da otides sledniot mesec i sledniot mesec pak na punkcija da bide Kristina.Sekako odlukata e tvoja.

На Meckicja, NNA, princess5 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Тотално си во право.
    Ти благодарам за позитивната енергија и чекаме две црти од тебе ❤

На NNA, princessp и Twins256 им се допаѓа ова.
  17. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Да, Кристина.Добивме 6 ембриони од кои 4 бластоцисти и 2 од трети ден.Верувај нема да згрешиш за неа.

На NNA и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  18. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Искрено ми олесна.
    Благодарам ❤

19. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Јас мислам дека не ги прават сите оплодувања со icsi.Како што ми објаснија мене дека само овие што ми се од трети ден се оплодени со icsi.Ми објаснија и зошто, но не ми беше важно тоа тогаш (ова пред година и пол).

На NNA, Twins256 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  20. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Мислам дека пола икси,пола обично идат.