Дури и кога кариотипите на двајцата партнери се во ред, сепак се добиваат и неправилни ембриони. Лек за хромозомски неправилности нема, тоа е генетиката и не може да се измени. Доколку кај партнерите се детектира ваков проблем се советува PGD на ембрионите за да се изберат тие што се хромозомски правилни.
Да се надоврзам и јас. Со 2 неуспешни ивф, со два кариотипа перфектни, со брисеви, хормони,хсг и сите можни мои испитувања се од убаво по убаво. Кај мм астенозооспермија но оплодувањето беа со икси метода но за жал без имплантација. Ни од матичниот ни од специјалист гинеколог не ме пратија на никакво испитување, се своеволно и на наша рака... искуство и насоки што понатака? Благодарам
И ние сме со две неуспешни ивф, во првата клиника не не ни упатија на нешто дополнително, имавме нормално проверено хсг, брисеви, хормони и тоа се по ред, се беше како што викаш ти од убаво поубаво, само мм со дијагноза олиготератозооспермија и на крај јас решив и е сменив клиника и сега имаме дополнителни испитувања како што се кариотип, хормони за двајцата, мутацији, хистероскопија и др. Па да видиме што ќе излезе. Можеби и така сакало да биде, али не е лошо да се испита се што може тука. Да си побарате уште некој совет кај некој ивф доктор, незнам на колку места сте појдени... И кај мене беа оплодувањата со икси метода, али од имплантација ништо. Тоа е.
Devojki jas sum kaj dr. Tatjana vo newborn, imam uste dve blastocisti i sega ako sakam da se prefrlam kaj Dr .Vladimir moze li? Nekako mi izgleda postrucen on i ako sakam on da mi pravi sleden transfer??? Moze li taka
како најпрво благодарам на одговорот. Сите можни испитувања своеволно ги направивме. Пап, брисеви,хсг, хормони, гени, тромбофилија, спермокултура, типизација, кариотип ма све све што прочитав и слушнав. Ама имплантација нема.... Кај исти ивф др одам. Не ја барам вината ни во мене (сите боцки, апчиња и се до секунда точна) ни во др покриена со се до максимум. Ама ова ми е прашање без одговор, зошто небива е ЗОШТО, ДА така сакал дедо Боже, се тешам самата, али др утеха или препорака нема
Тогаш во ред. Потполно те разбирам, тоа е прашање без одговор и многу е мачно кога незнаеш што би можело тоа да биде што претставува проблем или едноставно нема некој проблем, само коцките не се поклопуваат. Јас не мислам дека докторите се виновни, фала им за се што праваат, но мислев дека ќе бидам посмирена ако побарам уште некое мислење, препорака за додатно испитување и ете не згрешив, колку толку смирена сум па како сака така ќе биде понатака. Ќе се бориме и ќе го чекаме денот.
Imase edna clenka sto kaza deka isti se napravila ispituvanja i implantacija nemalo I si napravila PGD na embrioni I vratila Samo ispravnite.Nie kako pacienti da pritisnrme posto pari davame ne ni e PGD besplatno pa da se ucenuvame so dobar kariotip ako se ima deka netreba PGD. kako sto kaza @Nade-sunrise ne sekogas dobar kariotip znaci i dobri embrioni oti moze nekogas I site hromozomi da gi ima embrionot ama vo lanecot da fali del I embrionot da ne e dobar , genetika e cudo zatoa nie vo klinika kaj sto sme ako nekoj se resi za PGD da plati I ispituva toa da bide zaradi preventiva od idni biohemiska spontani Ili voopsto koga nema implantacija, a ne zaradi dobar Ili Los kariotip
Девојки, претходната недела испитавме кариотип, но за резултатите ни кажаа после 2,3 месеци Едвај термин ќе најдеш, па уште 3месеци да чекаш. Има ли некој што побрзо земал резултати?
Мила потполно се сложувам со тебе, јас поради тоа ПГД што го нема кај нас многу маки ќе ми скратеше до сега, од три трансфери, три бремености од кои првата со спонтан абортус во 6 ГН, втора со абортус во 13 ГН, Даунов синдром, трета повторно абортус, сакус празен во 6 ГН, дури сега докторот ме советува собирање на ембриони и испитување со ПГД, кај нас да напоменам нема провлем со кариотип, претходно сите испитувања направени се’ во ред, е сега дали треба да се земе и возраста 39, тоа не е пресудно, можеби не секогаш е пресудно, но дефинитивно ова не е само медицински процес, ова е и емотивен процес што ние го плаќаме. Не треба да се случат три абортуси за да се прави ПГД тоа е премногу за една жена.Многу сум тажна што мораше ова да се случи, но сепак едно такво испитување многу ќе ми помогнеше емотивно да се сочуваме
Jas razgovarav tuka vo Zurich so edna doktorka specijalist za in vitro za pgd dali da pravam vo MKD, posto neli prakjale vo Turcija, zenata bese brutalno iskrena i mi kaza deka vo mkd dzabe ke si gi frlam parite za pgd, bidejki i toa so prakjanjeto e malku komplicirano i mnogu bitno, pgd se pravi pred da se zamrznat, odnosno posle oploduvanjeto po punkcija i tuka e praksa veke pgd pred zamrznuvanje, iako e uste opcionalna, ali cesto ja pravat pred zamrznuvanje. Moive embrioni se veke zamrznati i mi kaza voopste da ne se zamaram na taa tema vo mkd. Ova e samo moe mislenje, ne mislam nikoj da nagovoram da ne go pravi toa vo MKd, kazuvam sto mi preporacaa mene.
За кариотип да закажеш небаре испитување во НАСА закажуваш, резултати цела вечност. Мојата приказна со кариотипот е . Во ноември 2019 дадов крв, во февруари 2020 ми се јавуваат дека резултатот е готов во меѓу време корона парти почнува и неможам да го земам. 2020 Мај конечно стигнувам да го земам резултатот од таму ми викаат " извини грешка настанала некоја резултатот не е точен повторно ќе ти земеме крв и за 2 недели резултат " Резултатот го земав Јули 2020 Па фала му на Бога испадна добар - нормален кариотип. Па дали се нормални по клиникиве што прават, не размислуваат на кој стрес се изложуваме.
Ме наежи целата Ти да си жива и здрава! Во животот се се сличува со причина, само господ знае зошто ни се случува така. Но со секој нареден обид, сме се поблизу до нашата посакувана цел
Imas dobri kliniki vo stranstvo, Ceska ili Solun, ako ste spremni finansiski. Po ova sto go citam za vas, dobro e da razmisluvate za Pgd, ali najdobra opcija vi e nadvor od MKD. Ima i uste eden test, ERA, za receptivnost na endometriumot, slusnav deka Plodnost go pravat, ali kaj vas gledam ima implantacija, taka da najdobro e da se koncentrirate na pgd i na laparo so histero. Za psihata da ne pravime muabet, mozebi najvazno nesto e, jas isto tamu kriziram. So srekja
А баш те помислив дали правевте пак?! Нема зборови за утеха...освен дека знам дека ќе успеете следен пат,Господ да е со вас и да ви даде сила
Na site ke I'm bide of korist mnogu retko nekoj od prv pat da uspee ima ovde clenki no vo sporedba so ostanatite koi brojat poveke od edno ivf toj broj od prv pat e mnogu Mal za zal I mene me revoltira nonsalantnost na klinikite I doktorive kako vo 21 cel dozvoluvat da Imat popusti.
Mozelo ovde zamrznatite da gi odmrznes pa da zemat primerok pa pak da gi zamrznes ako primer ne e napraveno so svezi ama toa e bajram na mozok, odmrznuvanje dali ke preziveat pa da gi zamrznes pak pa ako se dobri da gi odmrznuvas za transfer oti potpisuvas deka ne li klinika ne e odgovorna ako ne prezivee odmrznuvanje a go placas 50000 nemam zborovi za toa sto se slucuva kaj nas I do kaj se se misli da se odi so takov pristap a cena da ti opnat da ne zborime , nego daj boze pobrzo da kurtulime site so bebinja vo race
Toa odmrznuvanje pa zamrznuvanje i mene mnogu rizicno mi zvuci, i mene toa mi zboruvaa, sepak resiv ne pravam pgd vo mkd. Daj boze da uspeeme od ovie sto gi imame