Razocareni,nadueni od terapijata,nervoza nad nivoo,parite se trosat i sepak odgovorot od nivnata strana TAKA REKOL GOSPOD!! Vo red veruvam, taka e sekako ama mora da se ispituva!! Mi veruvas ne mi se odi veke (razbiram deka ima od drugarkite koi sto pominuvale niz poveke neuspesni stvarno) ama ova koga ne se odnesuvat kako treba mene me ubiva, zarem ne me gledas deka mi e tesko i da zboruvam, nemozes da si spodelis 15 min barem ubav zbor da mi kazat? Nitu zalam nitu nemoj da se razocaruvas nisto!! Vo Remedika sum! Daj boze da si zavrsi za sekoja od nas sto pobrzo ovaa etapa,pa da si uzivame so bebinjata!!
Мила пошо на бројчето тешко да ќе добиеш некој (дајбоже да е сменето) за месец дена отиди до таму и нека ти проверат и кажи им дека ти требаат побрзо верувам ќе ги направат иако пред месец до 2 незнам дали некој земал резултати Мила бе.. Колку само те разбирам дека психички е најтешко безоглед колку и што чини ... немам зборови за итега само ќе те
Леле штом и пред 4години толку се чекало, значи ништо не се сменило... ни дадоа бројче, да се јавиме после 2месеци дали е готов. Здравје, да помине еден месец ќе појдам. Ти благодарам уште еднаш.
Фала ти драга на објаснувањата... А кај нас пустите едвај по 2,3,4 ембриони се создаваат,уште па од тие да бираат здрав,прав ....што ако неден не е добар... По мое мислење и од тоа што сум читала низ нетов, треба дупла доза стимулација,некоја баш јака,да извадиме едно 25 јајце клетки,од тие еве 13 нека станат ембриони па некако да се прави селекција со ПГД...Еве на последното видео што го прати Maуa за ИВФ приказната,на девојката сите 9 ембриони не и биле добри...што останува кај нас кога и на еден се радуваме...Жалосно што го немаме ПГД испитувањето кај нас во самата постапка и што мора иладници евра да даваме за да ни кажат "жалам,вашиот ембрион не е добар.." Навистина фрустрирачки. Размислував и за кариотипот...што ако го направам? (АКО..пошто термин здравје до година) Еве резз не се добри, и....? Пак тие едвај створени 2,3 ембриони треба да се праќаат на ПГД испитување,повторно време трошење,пари,нерви,стресови... За сите можни испитувања сум ЗА,треба да се направат за да се исклучи секоја закана за неуспех. Но за кариотип/ПГД сум многу гневна и лута на нашава држава што тоа не ни го овозможува на нас кои се бориме со инфертилитет. Ама,тоа е...нема зазад... Инаку,прочитав дека "здружение до бебе по патот на ивф" со Зоја, разговарале на оваа тема со министерот Филипче, бројот на ваучери за 1 бебе од 3 да се зголеми на 5,доста инекции,стимулации и терапии кои пеиватно ги плаќаме да паднат на терет на фондот, и уште нешто имаше,не запамтив,ама се израдував кога го прочитав предлогот да се воведе ПГД постапката и кај нас и тоа да се прави во МАНУ. Искрено се надевам дека во блиска иднина ќе го добиеме сево ова! Ама ,нека остане ова за наредните генерации(дај Боже да ги нема воопшто) зошто ние и без сево ова КЕ УСПЕЕМЕ✊✊❤❤ Sorry на долгиов пост,ама ептен добро ми доаѓа "муабет" со вас за време на утринското кафе!!! Имајте убав деннн Едит: со примена на ПГД кај нас, понатаму нема потреба од пренатални тестови Нифти-мифти,Панорами и сл. Встпност, тие се веќе направени уште пред да се трансферираат ембрионите во матката наша.
Тие што сте испитувале антитела на тироида, кои тела ги испитавте? Јас бев на приватно и испитав АТПО, за тие Атг не испитав ми рекоа не требале а и +1200 требаше од цената да платам ги праќале вториве во Германија... Сега ми е мисла и овие вториве да не треба
Дијагностичка хистероскопија не е на одмет да направиш.Разговарај со др.за ова.Можда има нешто внатре што не се гледа на ваг.ехо.
Колку ифв неуспешни имаш кај Тања? Не сум нејзин пациент, но не би ја менувала неа, и таа е доста стручна,еве ти доказ,и самата кажуваш дека имаш 2 бластоцисти замрзнати и сигурно уште една/ две со претходен трансфер.Тоа одличен резултат,значи добро ти ги стимулирала јајниците.Тоа е најбитната работа во целокупната ивф постапка. И сега само за криотрансфер? Зошто? Знае таа како да те припреми, не се секирај,и таа има доста успешни приказни ,но можда поретко тука ги читаме,или нема членки кои се нејзини пациенти. Без навреда,ова е само мое мислење. Среќно✊❤
Како старееме, така се зголемува и бројот на мутации во хромозомите и бројот на абнормални јајце клетки го надминува бројот на нормални јајце клетки што секако после доведува до формирање на абнормални ембриони. Ќе се изненадите, ама статистиката вели дека жени помлади од 25 години имаат околу 45% абнормални јајце клетки што произведуваат и анеуплоидни ембриони (ембриони со абнормален број хромозоми). 45% хромозомски абнормални јајце клетки кај помлади од 25 години!! Кај жени 30 до 35 години тој процент се движи околу 65-70%, додека кај жени од 36-40 години тој процент е околу 80-85%. Значи во оваа возрасна категорија само 15-20% од ембрионите се генетски добри и како такви имаат потенцијал за здраво бебе. Без разлика дали има абнормалности во кариотипот или не, оваа статистика е генерална и важи за сите. Бидејќи тука сме генерално повеќето во групата 30+ овие статистики преведени во бројки на ембриони значат дека од 10 одлични бластоцисти (одлични кога ембриологот ги гледа под микроскоп), со биопсија нормални ќе бидат само 1-3 ембриони. Тоа е брутална статистика, ама тоа е реалноста. Многу често сме во заблуда дека ако под микроскоп ембрионот изгледа правилно, симетрично и има добра оцена значи дека е добар и ќе се имплантира, и кога тоа нема да се случи се фокусираме на терапии, разно-разни имунолошки, генетски и трансфузиолошки испитувања, што би биле тотално непотребни доколку би се правело ПГД и би се трансферирале само еуплоидни (генетски нормални) ембриони. Значи ја забораваме најголемата причина за неуспешна имплантација. Најголем процент неуспешни имплантации или рани спонтани абортуси се токму поради абнормалните ембриони. Затоа во Америка и некои други центри за плодност во Европа никаде не изведуваат трансфери без претходно да се направи ПГД. Јасно е дека се потребни ресурси, персонал, време, но најдобро би било таа опција да ја има, да постои за парот и нека е на нивен трошок, ама мора, мора да се нуди како опција бидејќи ќе се заштедат прво многу финансии, па после и многу маки и психички и физички стресови.
Ех..се сеќавам на тоа ужасно искуство...се потресов кога прочитав. Непосредно после (или пред,не се сеќавам,ама блиску бевме) тебе и јас спонтан. Ужасно. Трага цел живот ке имаме,ама поминува жено... Како си ми ти сега,добра ли си? ❤❤❤
Може без проблем, и јас се префрлив така и вроди со успех, Трајковски 6 месеци ме спремаше за трансфер сосе хистероскопија за која беше убеден да ја правам, а Тања не ме упати на операција, веднаш на инсеминација, со среќа
Значи те обожавам...Кога ке распукаш овде со факти и аргументи,нема потреба да отварам гугл и да читам.Сé сервирано на послужавник.Браво и фала ти што вакви корисни информации ги споделуваш со нас...МЕНЕ ми се од особено значење...мнооогу научив од овде...Секоја чест...др. @ladystardust А...нема да ја изоставам и др. @Bubce38.... сигурно гали меше и си свирка❤❤
Да не се лажеме, немам јас волку медицинско познавање ко @ladystardust . И @Nade-sunrise да не ја заборавиме. Јас сум појќе по бирократијата Добро, и за стимулации ме бива Да не заборавиме дека еднаш САМА и НА СВОЈА РАКА си одредував стимулации и дози Арна сум. Лешкам и чекам и второто срценце да чукне. Најбитно е што едно веќе слушнавме
Hi, You can find the price of the IVF package below: IVF treatment fee: 2.000 Euro. The package includes these services: -Ovulation tracking - E2-P4 tests requested during the follow-up phase - Egg collection - Anesthesia used in the collection phase - IMSI used to select sperm (NGS -CGH) Genetic screening 400 Euro (per embryo) Embryo Freezing Fee: 450 Euro (5-year storage fee of the remaining embryos after transfer) Thawing transfer fee: 450 Euro Analyzes, operations and drugs that are required before or after treatment are excluded from the pricing above. (Prasav vo Acibadem Sistina vo Istambul za IVF postapkata. Ova e odgovorot)
Daj boze, najtesko e koga nema odgovor sto e pricinata za da znaes sleden pat da ispitas, jas imav prirodna bremenost peed godina dena so super beta ama vo sakusot ne se gledase plodot I prokrvarev I si otide bez kiretaza I od togas gi napraviv ispituvanjata iako smetaa deka se pravele posle dva tri spontani si vikam nedaj boze da treba da pominuvame poveke pati taka za da togas se pocne so ispituvanja, I od togas se maftam so ivf oti prirodno nebiva a godini si imam.
Апсолутно, често го кажувам ова при дискусии. Истото ми го кажа и Петановски уште на почетокот. Мене на пример на 32 годишна возраст ми извадија 13 ј.к за кои ембриологот се изјасни дека се со одличен квалитет. Од нив 11 се оплодија. Од тие 6 стигнаа до бластоцисти. Од кои со сите искористени чекам 2ро дете. Суровата статистика е таа, од 13 ј.к 2 деца.
E ovie dopolnitelnite vo ovaa Sistina se duri I poskapo zamrznuvanje 50000 ednokratno I sekoja godina posle po 17000 mislam bese, transfer 30000 a PGD e 500 evra po embrion,taka da sporedba so stranstvo gi shieme so cenite
Ахахаха по бирократијата Тоа бре жено храбра...Само напред!!✊ А гледам некој ми фали кога ги прозивав докторите, и ете...со должна почит и кон др. @Nade-sunrise и нејзините знаења и искуства и извинување што ја забораив!!!
Исто е и кај нас јас правев и хистероскопија , маж ми е со нормозооспермија , се е супер се се задоволни проблем нема а нема ни бременост и инсеминации и ин витро едно не успешно , една биохемиска со инсеминации и толку , денес ќе вадам bHcg на 14 ти ден ама многу ми е страв па само си одложувам некаде по пладне ќе одам