Во врска со немањето секс , ние најдолго сме немале 6 месеци,лечевме бактерии, јас веќе бев отруена со лекови толку ми беше смачено и моравме да апстинираме долг период, еве и сега веќе месец дена не сме имале,ставам вагиналети пред инсеминацијата, и не планирам до инсеминација да имам односи да не испадне пак некоја бактерија, ке фати тоа уште еден месец сигурно. Не сум приметила да ми е лут, нервозен, ниту ми спомнал нешто околу тоа, знае и самиот дека за нашето бебче го правиме тоа.
Ок, ја мислев дека имаше закон кој што налага амнио после 35г, сестра ми правеше дека мораше, не дека сакаше, роди на 38г, и другарка исто така. А мене докториве не ми спомнаа ништо за амнио, нит како препорака, а бев 31г.
I jas na 31 ne bi pravela, sekako ako skrininzite se vo red. Ne e samo stravot od procedurata, tuku stresot od cekanjeto rezultati po mene e beter.
јас вчера земав резултати од урина и покажа бактерија и сега утре треба уринокултура да направам а кажи ми бидејќи јас спремам документи за ивф во случај ако ја имам недај боже бактеријта ќе смета ли на плодот
Јас кога чекам сум цела паника.. јас би правела нифти уште одма. Здравје, само бебе да има, после се знам
На урината може да пишува плус за бактерии, а може да нема бактерија на уринокултура. Пролетоска кога бев болна правев крвна слика и мокрача. На своја рака правев уринокултура. На урината излезе + ама докторот ми кажа според другите параметри гарант нема бактерија и дека џабе правам уринокултура. Јас цела бев во паника, ама сепак докторот беше во право...
И нифти и амнио чекаш 2-3 недели минимум (нифти мислам недела плус, ама не сум сигурна). После двете недели чекање за позитивен тест, овие беа најтешки. Кога ми се јавија дека се е ок, се расплакав
Abe jas ne mislev on deka ke mi se ljuti i ke e nervozen....za mene si zborev posle nedela do deset dena ako sme nemale sama si osekam deka nervozi me mavaat. Koga stavav 13 dena vaginaleti ke puknev
Zdravo zenski . Jas sum nova tuka i sum 5 den od transfer na zamrznati embrioni. Vtoro in vitro prvoto vo juni neuspesno..Haos mi e vo glavata osven poduenost vo stomakot nema nisto drugo... ima li nekoja sto e vo iscekuvanje za test kako mene *
Ne sum slushnala nekoi od moive pobliski da imaat praveno vakvi ispituvanja, a mozebi i nemaat spomnato ili nemaat ni praveno. Ubavo e da se pravat vakvi ispituvanja. @Anna 81 imame nekolku feminki sto cekame od denes pa do krajot na nedelata da ni se pofalat so visoki beti
A otkako ke se dobijat rezultatite, i nedaj boze nesto da ne e vo red, ima li care..terapija, nesto sto moze da napravi?
Stanuva zor za skrining testovi koi se pravat vo rana bremenost zaradi utvrduvanje na eventualni genetski abnormalnosti na plodot. (daunov sindrom, edvardsov, patau ili ternerov sindrom). Se ispituvaat hromozomite, nivnata gradba i izgled, ili na osov na prethodni podatoci za postoenje na jasno definirani familijarni nasledni bolesti se ispituvaat promeni na genetsko nivo.
Vo 18ta nedela go pravev. Se pravi 16-20 nedela. Za zal ne. Los rezultat znaci problem vo hromozomite I daunov ili slicen sindrom ( nekoi I polosi ). Resenie sem abortus ili svesna odluka da se rodi bolno dete nema.