Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    @Njanje @zverkica fala vi mnogu❤️ koj ke ceka do togas :( mnogu sum pod stres od 6 sum stanata edvaj cekam da doznam sto se sluci.. jas se javiv ama nikoj ne kreva,taka da sto da pravime mora da pocekame,samo da se oplodi nekoja :( :(

На Meckicja, NNA, Фенерче и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Njanje

Njanje Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2016
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    662
    Трпение мила :hug::hug:

3. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Околу 11-12-13 најкасно ќе ти се јават.

На Grateful му/ѝ се допаѓа ова.
  4. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    34.764
    Не си прави непотребен стрес ... како и да е и во колку и да е ќе се јават... ке се оплодат ич да не се секираш...само смирено и спреми се за во меше да си дојдат...

На NNA, Sienna_MK и Grateful им се допаѓа ова.
  5. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Ми се јавиа, од 11,9 биле зрели,8 почнале да се оплодат,ми рекоа дека за сега е супер,утре ке ми се јават пак. Пресрекна сум,бидејки првиот пат од 6 ниедна не се оплоди .

На Prinsess_Eva, Stara, Knizhevnik11 и 33 други им се допаѓа ова.
  6. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    ❤️❤️

На Shkolka@ и princess5 им се допаѓа ова.
  7. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Девојки моите три ембриони кои требаше да ги замрзнат на трет ден одлучија да ги почекаат до 5 ден, бидејќи на едниот се јави фрагментација повеќе од 10% и тој нема да стигне до бласто, а на останатите два фрагментација е под 10% и од нив очекуваат дека ќе стигнат до бластоциста. По она што читам на нет фрагментацијата се должи на многу фактори, меѓу кои и погрешен протокол, лош одговор на стимулација итн.
    Дали сите ембриони имаат процент на фрагментација или не?
    Дали некој се соочил со вакво искуство?

Последна измена: 13 јуни 2021
  8. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Sega te razbiram zosto se plashese! Dali i prethodno si imala vakvo iskustvo pa znaese deka e mozno da se sluci ili od shto si citala? Jas so vakvo nesto do sega se nemam sooceno sekogas sum veruvala deka ako se fatam prviot den natamu se si e ok i si se delat pravilno a odluka na doktorot e dali na 3ti ili na 5ti den ke gi vratat no jas sum nedovolno informirana za zal.

9. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Девојки можеби прашањето не е за тука ама дека имате искуство добро би ми дошло совет.
    Се спремам за 2ро ИВФ, и во Мај почнав со Микрогинон пиев 14 дена и пред да почнеме со стимулации проверив ТСХ ( хипо/хашимото сум 5 години) ТСХ излезе дека ми е 9ка.
    Лазаревски ми рече дека нема да почнеме со стимулации и да прекинам и со Микрогинон.
    За да го намалам ТСХ-то докторката што ме води веќе 5години ми зголеми терапија и утре сум на контрола и за ТСХ и кај Лазаревски.
    Од 30. 05 до денес по прекин од 7 дена пијам пак Микрогинон (Лазаревски ми рече пак да го почнам по прекин од 7 дена) и паралелно сум на протеинска исхрана бидејќи знам дека е препорачана и при ивф процес а и поради мојата состојба со хипо/хашимото. И плус сакам и да намалам некој кг. Е сега прашањето ми е дали е можно од Микрогинонот да се зголемуваат кг? Дека јас веќе 3та недела сум на таква исхрана а вагата никако не мрда надоле, за разлика од претходно кога не сум пиела Микрогинон и сум била на ваква исхрана па без проблем сум намалувала на килажа.
    Извинете за долгиот пост, ама баш ме интересира ваше искуство со Микрогинон, дали ве дебелеел или само кај мене се случува ова?

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Ова ми е прво инвитро. Многу имам читано и затоа се плашев. Од друга страна ембрионите на втор ден беа оценети со највисок квалитет, а на трет јавија фрагментација. Одлуките во систина да мрзнат на втор ден и да прават ембриотрансфер се тотално нехумани и непроверени, иако имаат процент на успешност, сепак испаѓа дека враќаат на тепка.
    Во однос на ова во newborn се фер ти кажуваат се и се транспарентни до максимум.

На Stara, Twins256, Gocim и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Se namachiv kvalitetno, 10 godini mnooogu pari, nervi, izgubeno zdravje i hormoni. Prviot pat bese uspesno, 2 embrioni vratija, 1 izgubi srceva akcija vo 8ma nedela i bese so sindrom, a drugiot vanmatericno i nikoj ne go vide, mi go pukna jajovodot edvaj ziva ostanav taka da zatoa vikam podobro kako sega edno ama kvalitetno otkolku kako togas 15 a mi vratija so sindrom, no ne e nivna greshka nikoj nemoze da znae kakov kvalitet se, ete toa se razvivalo najdobro, bilo najkvalitetno i pak so sindrom. Samo Gospod na pomos se drugo e dzabe. No shto se sluci vo sistina so 6 izvadeni pa demek niedna ne oplodena pa posle se javija demek ok sepak ima 2 e toa nikogas nema da znam ne dobiv ni izvestaj

На Kris80, MarijaMi90, Meckicja и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Mihaela123456

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Mene mi e toa engima. Ist materijal prvo invitro eden kup oplodeni, vtoro invitro niedna ili obratno.

13. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Dali e neznaenje ,priroda,losi spermatozoidi ili golem biznis eden Gospod znae ;(

На Bibule38 и NoraMK им се допаѓа ова.
  14. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Jas imam koristeno mikroginon kaj lazarevski sum ama ne mi se pokacija kilogramite normalno bese mene dur piev me plasese so mutacii sum da li da pijam aspirin koj mi bese prekinat togas.

15. Love&bebe

Love&bebe Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2021
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    144
    Девојки хелп
    6та недела сум денес забележав крв, недела е матичната не работи сабајле ќе одам на ехо, многу паничам што да правам до утре, ми кажа дека сум покриена со терапија навечер кринон гел сабајле инекција пролутекс, како ќе издржам до утре. Некој совет или искуство

16. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Da odis na urgenten ?

17. Telenovela00

Telenovela00 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    421
    Imav doma uste eden test i resiv da go napravam ne go pravev so prva mokraca mislam deka malku poizrazeno e od vcera IMG_20210613_135318.jpg IMG_20210613_142938.jpg

На Stara, princessp, MarijaMi90 и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Love&bebe

Love&bebe Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2021
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    144
    I jas se mislam da odam vo drzavna nz do utre kako ke izdrzam nemam bolki samo kgkorenje povejke e prihicka

19. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Мила, немој да паничиш, тоа е најлошото што можеш да го направиш, бидејќи утре си на ехо, единствено останува да мируваш кога веќе имаш примено инекција прогестерон. Не мисли на најлошо, овие работи се случуваат во рана бременост. Јас сум имала крварење ама тоа не значело спонтам. Биди мирна и спокојна, ако веќе не можеш да се опуштиш, можеш да отидеш и на ургентно, ќе те водат на ехо. Со лесно мила:hug:

На Aleks33, Nbnbnb, Njanje и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Не се секирај, истото ми се случи и мене во петта недела, и тоа свежа црвена крв.Помислив готово е.Толку многу се испаничив што морав да се напијам дијазепам по препорака на докторот.Беше празник, не отидов на лекар.Веднаш боцнав пролутекс уште еден и утрогестан 2×200 и престана.Следниот ден проверив ддимери и хемостаза.Ддимерите ми беа прениски, а времињата продолжени.Го прекинав клексанот.Ако пиеш аспирин може и од тоа да е.Консултирај се за да го прекинеш.Се случува многу често во бременост,само пробај да бидеш смирена и да не паничиш.Тоа е најважно.Кога ќе можеш оди си на преглед, но верувам дека се е во ред.

На Gocim, NNA, DTN и 2 други им се допаѓа ова.