Да не излажам, ама колку што сфатив ваучерот ти важи до денот кога ќе имаш трансфер, тогаш го пријавуваат како искористен целосно
Различно е сегде или пак се прават отстапки. Некој викаат во рок од 6 месеци да почнеш постапка, некој да завршиш со постапка. За втор ваучер некој викаат од пункција ако немаш трансфер некој од транасфер со замрзнати, ако одиш со ваучер за замрзнатите. Не уби оваа глупава бирократија. Реално правилникот од фонд на тоа 6 месеци мисли телото да одмори од стимулации, а многу често се дешава да се замрзнат да поминат три месеци па после уште шест од тој трансфер и доаѓа пауза 9 месеци.
Devojki imam penkalo Gonal F od 750UI/1.5ml i merional 75UI 10 kutivcinja (10 ampuli-prasaci so vodicka) rokot im e do 11/2021. Ako ima potreba nekoj od vas pisete mi vo lp.
zatoa naj pametno e da cuvas pari, da aplicirash in the mean time za fond, doaga prviot vaucher, pocnuvas so postapkata, i posle back up plan za naredni meseci imas tvoj dzep.
Devojki Decortin pievte pred transfer? Mene anti tpo pak mi se vo vis, bss sega pred transferov i mi uklucivaat pred transfer decortin 2x5mg.Mitko mi vika moras pred transfer, radi anti tpo i plus intralipidna. Si vikam da ne e mnogu bre 2x5mg kortiko da pijam? Endokrinologov mi vika dekortinot ne vlijae mnogu na anti tpo, samo selen mi zgolememi 2x100mg. Nemam poim sto da pravam? Da go prasam pak Mitko?
Воопшто Не е висока таа доза на декортин. Јас пијам по 5мг дневно, ама повремено примам и урбазон ( ради други работи). А урбазонот е баш јак кортикостероид
I jas pijaam momentalno ... a pojma nemam za sto mi e daden ... jas si naprajv film radi jajnicite posle punkcija da se smirat ... ama po ova sto ve chitam i vo bremenost se pijat ne ke da e toa ... a mi gi pishaa kaj Makuli , new born ...
Пиев и јас декортин, ми даде Лазаревски, пред транафер и се до 8 недела мислам 5мг на ден, па ми намали на пола, па исфрливме.
Знам како се чувствуваш, иста сум како тебе, затоа и така ти пишав... Идиопатски стерилитет се водиме и ние, нема некоја откриена, јасна и конкретна причина. Докторот во секоја прилика ми кажува дека може и природно да останам бремена во меѓувреме, но мене тоа ми звучи како mission impossible Пробај барем кога си во постапка привремено да се помириш и потсмириш, да не си се стресираш. Јас читав, пречитав, замарав, се нервирав... Не сум кренала раце, ама сфатив дека многу малку е во моја контрола, колку и да сакам да е ...
Дечки, како одите на ендокринологија (на клиника) ако ви треба итна консултација а нема термини? Приоритетен упат или да одам да чекам од сабајле да ме примат кога ќе се ослободи? Морам итно да се видам со Адамова за промена на терапија. Фала ви
Ne e samo za jajnicite, opsto go smiruva organizmot i pridonesuva da ne go prepoznae kako strano telo embrionot i da go otfrli. Samo mene me bunese dozata, 2x5mg,obicno samo 5 mg se dava, zosto sepak kortiko butka imunitet. Ali sto e toa e
Мојот ваучер е точно пред нова година. Пункција имав во март но трансферот го одложивме заради бактерија и вакцинација. Ми рекоа дека ваучерот ми важи точно 6 месеци од добивање, значи ми завршува овој месец. Ми дозволија да го имаме трансферот во наредниве два месеци, ќе си ги доплаќам останатите работи. Јас сум во NB, слушни се со сметководство ќе ти кажат што е можно.
Мене ми е 6 ден од трансферот ако не де рачуна 1 ден, до вчера ми ги даде докторот да ги пијам,од денеска да ги прекинам не знам што се случува имам страшни главоболки,дали е од тоа што ги прекинав или од што ми е не знам целата се тресам
Пијам и јас 2х5мг, анти тпо ми беа нормални па затоа ми рече од ден на трансфер па до тест. Исто кај Митко сум и јас.
Jas piev od punkcija so svezi a za zamrznati od transfer ama po 1*5mg se do prvo eho posle mi namali 3 Dena po pola I 2 Dena po cetvrtinka I tolku ne gi pijam veke. Ama jas nemam problem so antitela na tiroidna.
Трет ден од трансфер и имам бодежи напати кај едниот јајник дури накај ципата. Можно ли е циста некоја да имам и колку може да наштети тоа? Инаку овој пат хормониве нешто лудуваат,нонстоп сум гладна