Супер ако се ова се уважи...Мада кај нас како тргнале работиве и може...за едно 5-6 години... Во врска со напишаново,испитувањата на хормоните(доколку одите на приватно ивф или криотрансфер) не мора да ги правите во клиниката каде правите ИВФ...па приватно да ги плаќате..Оние хормони што не им се итни резултатите(на 3 и околу 10,11 ден од циклус)побарајте си упат и директ на клиничка биохемија. Резултатите се готови истиот ден и на меил ке ви ги пратат,па потоа препратете ги на вашиот доктор. Зашто да се плаќа 2500 ден за 3 хормони кога може да се помине со 150 ден.Па има разлика во цената,не е малку. Освен за прогестеронот ден пред трансфер кога итно им требаат резз.да знаат дали да појчаат/намалат прогестеронска поддршка , е тогаш ок, кај нив...1 хормон 850 ден.. Последниов пат мене Трајковски сам ме прати со упат да ги испитам,ми рече не ми се итни резз,само прати ми ги на вибер. Кај нив само прог ден пред ЕТ испитав и толку.Можев и тој на клиничка ама ајде реков да не се акам до таму за 1 хормон. На крајот на краиштата,мој е личен избор каде ќе испитувам хормони. Ова чисто како инфо дека може да се заштеди.
Девојчиња, да замолам ако некоја оди утре или понеделник на клиничка биохемија да ми пише лп за да ми земе едни резултати.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595397/ Zsvisi do labaratorijata, sekoja si ima svoi ref vrednosti, ama eve jas po ovoj sajt se vodam, dobri istrazuvanja imaat. Najdobro so doktor da si razgovaras, mene mi se cini deka ti bil visok, ali eve doktor neka si kaze
Ova e moj zaklucok, nemojte pogresno da me sfakjate, ama doktorive preferiraat vo nivni labaratorii da ispitas. Osven Trajkovski, koj mi e licen prijatel, znam deka voopste ne e biznis orientiran, drugive doktori kaj sum bila, zakluciv deka sakaat kaj niv. Pak ke kazam moj vpecatok. A jas sega nemam izbor, moram na privatno, ama da imam osiguruvanje sigurno nema da im plakjam.
Taka si za paketiten ispituvanja hormoni i jas si odam na GAK ... ama chisto spomnav dodeka trae procedurata , eve jas sega plativ vo newborn 3000 plus , zoshto tsh dva pati i prodegesteron , ne se uklucheni vo vaucherot , a rezultati odma ti trebaat ... nemozam da chekam po 1 nedela ... a ako postapkata e na GAK , tie bi odele pod fondot ... na toa mislev ... a se nadevam deka ako ima pogolem pririsok moze zdrastvo neshto ke smenat ... barem za pgd i 5 vaucheri ... zoshto gledam tuka golem del po 5,6 invitra imaat praeno
Девојчиња, да ве прашам, за тие што имаат правено спермограм на ГАК, дали резултатот го праќаат по маил и колку време се чека за обработка на материјалот?
А колку треба да биде прогестееонот ден пред трансфер. Колку е најдобро? Мене овој пат не ми го испитаа на денот,после овулација само.
Мене од клиничка биохемија хормоните на маил ми ги праќаа,а и кај матичната на маил исто. Јави им се ако може да ти ги пратат,а за кај матичната сами ми кажаа по автоматизам и стасувале
До 13.00 сигурно, мислам дека може до 14.00. Дека до 14.30 работат. Ако се боцнеш во 13.00 во 14.00 ќе можеш да си ги земеш резултатите.
Ова е испитување што го овозможува самата клиника со тоа што ги испраќаат во Турција. Не верувам дека се однесува на испитување, тука кај нас или се лажам?!
Њу борн примероците земени со биопсија на ембрионите ги испраќаат на испитување во Турција, немаат они ниту лабораторија, ниту персонал генетичари за да тоа го прават таму кај нив.Значи прават реклама,ама ембрионите одат во странство. И не се само они,и Ремедика и Систина имаат опција за ПГД,со тоа што исто биопсијата се прави кај нив, а примерокот го праќаат во странство на испитување.