Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Kakva biopsija ti napravija? Sto bese indikatorot za da ti ispitaat? Prasuvam zasto nikoj ne mi spomnal a i jas imav prethodno transferi so blastocisti i nisto..

Bibule38, Cloverrrr and Bilka5T like this.
  2. Мишел*

Мишел* Истакнат член

Зошто, имате нерегуларности во кариотипите?

Sienna_MK likes this.
  3. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Prasuvav I ja za ova vo Sistina sum pacient prasav I tamu I vo Born I vo Sistina mojot doktor mi objasni procedurata I deka gi pracat vo turcija potoa prasav I vo Born I tie vo turcija samo mislam deka remedika vo bugarija prasat I jas na forumot osven edna clenka koja pravela PGD ne sum slusnala drug da spodeli iskustvo ama ne se secavam na imeto na clenkata I nese secavam dali pravela ivf vo stranstvo pa napravila Ili pak ovde pravela vo nasi kliniki pa se pracalo vo turcija, ako nekoja sto pravela procita neka spodeli.

Sienna_MK likes this.
  4. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Pa PGD biras na kolku embrioni ke pravis zavisi finansiki posto e 500 evra za embrion I potoa gi zamrznuvas oti nemoze da cekat oni odgovor od turcija moze da se cekat rezultati I 5-15 dena I koga ke srignat rezultati se znae koe e ispravno koe ne e I so kriotransfer posle zavisno od rezultatite gi vracat ispravnite a ako ima neispravni zamrznati nema da gi vratat sigurno ke se nistat. Vo odnos na era test edinstveno Plodnost e licenciran ovde da pravi so dadeno odobrenie od Spanska labaratorija, drugive kliniki pak pracat nadvor od drzavata.

bebaa likes this.
  5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Еве ја членката која имаше споделено за ПГД во Турција

NNA, bebaa and Nbnbnb like this.
  6. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Pa ne e sekogas do regularnosta na kariotipite samo ima parovi so neregularni kariotip a so genetski ispravni embrioni I obratno parovi so regularni kariotipi I nesipravni genetski embrioni, na kvalitet na embrioni vlijaat I drugi faktori ne e samo do kariotipite ama toa e Kako edna pocetna tocka deka nesto ne e dobro vo genetikata da sledat ispituvanja ma da nemora da znaci moze se da se dobri rezultati a pa da ne e dobro zatoa PGD e dobra metoda I daj boze da ovlastat labaratorija I kaj nas da moze da vrsi ispituvanja lo normal a cena za da se skratat maki I razocaruvanja na mnogu parovi I klinikite I institut za imunologija se nadevat na toa site Imat informacija deka treba ama ne se znae koga ke bide I ministerot vetil na devojkite od zdruzenieto ama uste se ceka.

Meckicja and Sienna_MK like this.
  7. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Нашиот кариотип е во ред, немаме никакво генетско пореметување, меѓутоа кога правевме пренатален тест во 10 ГН ни рекоа дека може да има аномалии ембрионот(што и се потврди) иако е се’ во ред со нас. Можеби е до нашиот репродуктивен материјал па мора да правиме ПГД

Членката @Animini има правено ПГД тука од кај нас и си има бебенце сега:)

Last edited: Jun 25, 2021
  8. Marie86

Marie86 Истакнат член

Zenski, da ne ima nekoja Metyl Folate od now , vishok narachano ??? da i go kupam , chitav deka po 10 evra gi narachuvate ... a ovde se 1600 den kutija

9. pcelka2021

pcelka2021 Истакнат член

Девојчиња јас само да Ви се заблагодарам, се снајдов лесно на трансфузиологија и на имунологија ги имав на ливче вашите упатства , без нив сигурно ќе лутав цел ден :D е сега др. Петличковски беше на одмор па еден млад и многу љубезен др. ми напиша што да се испита и зошто. Инаку генетски мутации сакав да испитам поради едно несупешно инвитро. Е сега освен 17 мутации ми запиша и антитела за стерилитет, ако може да ми објасните кои се тие да прочитам нешто и за нив на нет? :) На трансфузилогија испитав АФА, лупус веројатно не се истите и на имунологија. Ми кажа младиот др. со резултатите од имунологија да одам на консултација. Дали кај Петличковски се оди на консултација или барате други доктори?

_Vera_ and Twins256 like this.
  10. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Kaj Petlickovski eventualno ako ne e tuka ima zamena Dr.Dejan toj e taka polnicok so naocarcinja ama koj I da ti se pogodi ke ti objasni ubavo mozes I da prasuvas ako ne ti e jasno epten se top tamu. Jas antitela sto sum islituvala tamu Anti-hla antitela,MPO PR3 GBM( antitela od Igg klasa), avtoantitela nasoceni Kon beta2 glikoprotein 1, antinuklearni avtoantitela, antioverijalni I avtoantitela Kon ostanati fosfolipidi. Sto se Kako SE neznam taka mi pisa taka ispitav vo red bea rezultatite I ne bi znaela da gi objasnam :)

Last edited: Jun 25, 2021
    NNA and pcelka2021 like this.
  11. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Од ендометриум ми земаа, индикација неуспешни трансфери и историја со хпв, докторот рече дека дека хпв како хпв носи и други инфекции, а др се ми е во ред за сега

Bilka5T likes this.
  12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Не се баш по 600 ден. Имаат и шипинг околу 3-4 евра.
    Ама веќе подолго време ги нема на залиха на Ихерб.

Marie86 likes this.
  13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Ги имаш на залиха, со достава ти се 880 денари, што е дупло поевтино од овде. Нарачај си ги, сега откако олабави короната, пратките стигнат и за 2 недели.
    Screenshot_20210625_163933_com.android.chrome.jpg
    Линк од нив
    https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Methyl-Folate-1-000-mcg-90-Tablets/70964
    Ако мислиш на овие од 1000мцг. Или од 400 бараш?

Marie86 likes this.
  14. Marie86

Marie86 Истакнат член

daod tie od 1000 baram ... ke naracham obavezno ... neshto da se ushtedi ... samo so imam sega ushte dve apcheca , kasno palaam :)))) :D p arekov nekoj na zaliha da ne ima ushte edna kutija :)

Emy867 likes this.
  15. Мишел*

Мишел* Истакнат член

И јас имам 3 неуспешни бремености ради кариотип на малите иако нашите се во ред, но уште не ни се нуди пгд на голема врата, а и еднаш веќе спомнав овде, дека се напнав околу оваа тема и барав мислења по доктори, тргнав кај Петличковски и тој ме препрати кај наш генетичар кој има учено и работи во Канади, Австралии хехе не ме држете за збор и тој беше префин, ме прими и сослуша и ме премисли, мислењето му беше дека е случајност, јас што велам лотарија и да продолжиме да пробуваме. Според него и пгд и пгс техниката не е 100 посто сигурна, може да фрлиме добар ембрион, а може и да трансферираме лош со тоа што биопсијата се прави на клетки од надворешниот слој, што ќе биде плацента, не и ембрионот...

Туку да не се правам стручњак, на кратко не премисли ептен и не знам што да се прави со ова :D

16. bebaa

bebaa Популарен член

Жени кога се боцкате со пролутекс ви излегува ли по малку кога ќе ја тргнете иглата или јас некаде грешам. Инаку со столицава сум катастрофа,два дена имав запек не бев воопшто,па после едвај малку тврда столица,вчера како дијареа два пати,и денес пак запек... Дали имавте тие со успешно ивф болки во градите и подуеност,јас ништо... Незнам веќе што да мислам и дали да се надевам

Sienna_MK likes this.
  17. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Koj den od transfer ti e Imas pozitivna beta simptomite se I individualni nekoi gi Imat nekoi ne ne se obeshrabeuvaj odma.

18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Пак јас:D
    Подуеност си имам нон стоп, од тежината ми е. Екстра подуеност Не приметив.
    За градите- можеби некоја мин болка, или па од што сакав да ме болат си правев филм дека ме наболуваат.
    Со душа чекав опстипација да добијам, ама Не. Нормална ( накај ретка) и доста честа столица си имав/м. Т.е вообичаена.
    Кога ќе ја извадам игличката капнуваат нанадвор неколку капки од пролутексот.
    :hai:

Ми мириса на нешто вкусно:inlove::inlove:

NNA, Лаура82, Bebe2021 and 4 others like this.
  19. bebaa

bebaa Популарен член

Подуеност на стомак имам ама на гради мислев нели трудните имаар,а и јас како пмс некогаш имам пред да ми дојде. Сега очекував да имам ама не...

20. bebaa

bebaa Популарен член

Немам бета,рано е. 5 ден од трансфер

Meckicja, tina2018 and princess5 like this.