Дали се точни испитувањата, дали се 100% не знам, се’ е до ембриологот и до среќата да ни се погоди здрав ембрион, јас мила после три абортуси немам сили веќе да се надевам и да чекам дали ќе биде се’ во ред и на крај не е добро и пак на абортус, не можам веќе низ тоа да поминувам, после толку инекции и чекање и надеж ми доаѓа премногу како искачување и спуштање низ ролеркостер и на крај пак нема успех. Ова некако ми дава малку повеќе надеж, ако има еден ќе се надевам на тој ако нема ќе барам друго чаре. Се’ е до нас, колку ние можеме да поднесеме болка и да се мачиме, а верувам дека на крај сите ќе успееме, само знам дека нема да се откажам додека не добијам здраво бебенце
Мене градите ми се сосем исти. Воопшто не ми се подувани. Пред 2 недели имав така поголеми болки но само наутро. Кратко траеја, 2-3 дена само. Не се оптеретувај. Јас додуша бетер бев. Ден денес се нервирам што немам никакви симптоми. Па и мама ме "изнервира" вчера. Ме прашува- уште Не ти се лоши, Не повраќаш?!
Да и мене истото ми де случува со пролутех. Првите два дена запек што тоа никогаш во животов не ми се случило. Гасови, подуеност еден ден имам еден ден немам Пробиотик пиев една недела пред трансфер и сеуште пијам. Ама се тоа препишувам на прогестеронот и претходно имав па ништо. Јас како будалетинка влезена сум во филм и пратам од кринонот дали ќе ми падне некое розевко, чекам имлантација читав членки имале при позитивен тест па чекам и јас
Откако ќе ја ставиш инекцијата, не ја вади одма, број до 5 секунди па извади ја, ова важи и за клексаните за да не истекува течност надвор
Здраво. За тие што си имаат мака со запек, еве јас да кажам мое искуство. Имам успешно инвитро,инаку 2,3 дена после трансфер си имав голема мака со столицата. Дури и си плачев на шоља од што не сакав да напнувам, а доле камен. После 3 ден, почнав да пијам по една голема лажица маслиново навечер и сабајле. И веќе после само еден ден се чувствував подобро. Ова е сепак само мое искуство. Немора да значи дека ќе помогне кај деуга, но сепак не се знае. Поздрав..
И Плодност го испраќаат примерокот надвор од државава, односно во Валенсија бидејќи ЕРА е патентиран од Igenomix Валенсија. Igenomix во Европа имаат центри уште во Лондон и Венеција, така што во било која земја да се прави ЕРА примерокот се испраќа таму оти не може било кој да го прави тестот. Вака беше пред неколку месеци, не верувам дека нешто е променето оттогаш. Докторот што ти го кажал тоа најверојатно не бил добро информиран и нема искуство со ЕРА. Единствено што овде се прави е земањето на примерок од ендометриумот на ден на трансфер, нешто што секој доктор може да го направи, а испитувањето се прави само во центрите на Igenomix. Ако е добро земен примерокот од ендометриумот, сеедно е дали ќе го правиме кај нас или во некоја друга држава бидејќи примерокот се испраќа во истите европски центри. Убаво што сподели и мислење од генетичар, мене нешто слично ми кажаа ембриолози. А толку се напна темава со тоа фамозно ПГД како тоа да е решението на сите наши проблеми. Кога јас се распрашував за ПГД во разговор со ембриолози истото ми го кажаа што и тебе генетичарот, плус дека ПГД не се препорачува за оние како мене кои се мачат да добијат ембрион заради ризик од оштетување на ембрионот при земањето на примерок. Исто така ми спомнаа и дека некои ембриони имаат способност за корекција на хромозомски абнормалности во раните стадиуми на развој, така што и абнормален ембрион може да резултира со здрава бременост особено кај повозрасни жени кај кои што најголем број од ембрионите при ПГД тестирање при излегле абнормални и би се фрлиле. Во секој случај барем за тој што има намера да прави убаво е да биде подостапна таа постапка кај нас.
Арно што си налетала на тој млад доктор,инаку асистент на др Петличко,се вика Горјан Милановски,доста стручен во таа област.Се чудам како така млад а има доста искуство.И јас бев кај него на консултации,задоволна сум.
И јас да, се пофалам со моево позитивно искуство кај Горјан, Детално ми ги разгледа резултатите и се убаво ми објасни. Секоја чест за него се гледа дека со љубов си ја работи професијата.
Девојчиња најактивна тема е оваа па да ве прашам нешто. Пиев дабростон два месеци по ред, месецов ни отидов на гинеколог ни па ги пијам, ама многу ми отекуваат прстите и ми жежат рацете, имам и мутиран ген за тромбофилија.. Како што читав на нет можно било од хормонска тарапија или од венска тромбоза некој искуство да сподели, општата матична вика од топлото ми е ама мене никогаш не ми отекувале и несака да ме прати на дополнителни испитувања...
Бев на ехо во 11та недела што беше и повеќе од скрининг, док ме гледаше 40мин. И измери се што се мери на скрининг. Пренатален правев неделава лога влегов во 12та недела и сега чекам рез. Уствари овој тест е скрининг тест и као после него немало потреба од скриминг ако е се во ред, така ми кажа док
Здраво женски лавици бидна мојата пункција извадивме 23 јајце клетки утре ке ми се јават да ми кажат колку се оплодени иначе ке ги замрзнеме трансвер за 3 месеци поради зголемени јајници ке ги исчекам и тие 3 месеци.
Zapekot ti e od progesteronot. Jadi jogurt so ovesni sekoj den, vovedi kako obrok malku, kolku da izbegnes zapek. So lesno i cekame visoka beta
Знам. Јадам зеленчук овошје повеќе јајца појадок по препорака од болницата,месо и чорби,леб никако, имам мрзливи црева и знам која храна ми одговара,ама тоа е...
кај мене беше 10 мм ендометриум на 3 дена пред крио трансвер,после негативна бета кога отидов кај др ме праша дали сум прокрварила а јас уште немав искрварено ме виде вагинално и рече ни до импантација не дошло а ембрион бластоциста што е ова мака проблем не наоѓам одговор исто и др...значи се направивме се и не сака!ке одморам до вгодина да ми одмори организам па што ке биде ке биде!секој совет е добре дојден! ве гушкам жени борилки
Smeni klinika, moja preporaka. Sekoja klinika ima razlicni protokoli, gledam i razlicni terapiii za stimulacija se dava. Zavisi do finansii, rasprasaj se i za Solun, ima pozitivni iskustva. Aj pa moze i prirodno ke si ostanes dodeka odlucis, iskreno toa ti go posakuvam
Gledav vo Praga, vo Solun, vo Turcija. Sekade imas i pozitivni i negativni iskustva. Imas luge tuka ne uspeale, uspeale vo stranstvo. Imas luge vo stranstvo ne uspeale, uspeale tuka. Razmisli i za Turcija, imase clenka koja imase pozitivno iskustvo. Ako e se vo red a nema imllantacija mozebi treba da razmislis za pgd na embrionite, sekako zavisno i od tvojata vozrast, onoj Era test neznam kolku ima smisla. Drugo za zal nema. Nadvor mislam i zatoa se pouspesni bas radi toa pgd. Genetcki, imunoloski, nivo na vitamini, pretpostavuvam seto toa go imas napraveno.