Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Дали се точни испитувањата, дали се 100% не знам, се’ е до ембриологот и до среќата да ни се погоди здрав ембрион, јас мила после три абортуси немам сили веќе да се надевам и да чекам дали ќе биде се’ во ред и на крај не е добро и пак на абортус, не можам веќе низ тоа да поминувам, после толку инекции и чекање и надеж ми доаѓа премногу како искачување и спуштање низ ролеркостер и на крај пак нема успех. Ова некако ми дава малку повеќе надеж, ако има еден ќе се надевам на тој ако нема ќе барам друго чаре. Се’ е до нас, колку ние можеме да поднесеме болка и да се мачиме, а верувам дека на крај сите ќе успееме, само знам дека нема да се откажам додека не добијам здраво бебенце:inlove:

2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Мене градите ми се сосем исти. Воопшто не ми се подувани.
    Пред 2 недели имав така поголеми болки но само наутро. Кратко траеја, 2-3 дена само.

Не се оптеретувај.
    Јас додуша бетер бев.
    Ден денес се нервирам што немам никакви симптоми.
    Па и мама ме "изнервира" вчера. Ме прашува- уште Не ти се лоши, Не повраќаш?!
    :tmi:

Ketty_80, NNA, marijamarkoska and 4 others like this.
  3. Alex*

Alex* Истакнат член

Да и мене истото ми де случува со пролутех. Првите два дена запек што тоа никогаш во животов не ми се случило. Гасови, подуеност еден ден имам еден ден немам Пробиотик пиев една недела пред трансфер и сеуште пијам. Ама се тоа препишувам на прогестеронот и претходно имав па ништо.
    Јас како будалетинка влезена сум во филм и пратам од кринонот дали ќе ми падне некое розевко, чекам имлантација :rofl: читав членки имале при позитивен тест па чекам и јас

Мишел*, NNA, Aleks33 and 2 others like this.
  4. zverkica

zverkica Популарен член

Откако ќе ја ставиш инекцијата, не ја вади одма, број до 5 секунди па извади ја, ова важи и за клексаните за да не истекува течност надвор

Srcka28, NNA, Aleks33 and 3 others like this.
  5. Gocim

Gocim Истакнат член

Здраво. За тие што си имаат мака со запек, еве јас да кажам мое искуство. Имам успешно инвитро,инаку 2,3 дена после трансфер си имав голема мака со столицата. Дури и си плачев на шоља од што не сакав да напнувам, а доле камен. После 3 ден, почнав да пијам по една голема лажица маслиново навечер и сабајле. И веќе после само еден ден се чувствував подобро. Ова е сепак само мое искуство. Немора да значи дека ќе помогне кај деуга, но сепак не се знае. Поздрав..

MonaLee, NNA, Alex* and 3 others like this.
  6. BlackHole

BlackHole Истакнат член

И Плодност го испраќаат примерокот надвор од државава, односно во Валенсија бидејќи ЕРА е патентиран од Igenomix Валенсија. Igenomix во Европа имаат центри уште во Лондон и Венеција, така што во било која земја да се прави ЕРА примерокот се испраќа таму оти не може било кој да го прави тестот. Вака беше пред неколку месеци, не верувам дека нешто е променето оттогаш.

Докторот што ти го кажал тоа најверојатно не бил добро информиран и нема искуство со ЕРА. Единствено што овде се прави е земањето на примерок од ендометриумот на ден на трансфер, нешто што секој доктор може да го направи, а испитувањето се прави само во центрите на Igenomix.

Ако е добро земен примерокот од ендометриумот, сеедно е дали ќе го правиме кај нас или во некоја друга држава бидејќи примерокот се испраќа во истите европски центри.
    Убаво што сподели и мислење од генетичар, мене нешто слично ми кажаа ембриолози. А толку се напна темава со тоа фамозно ПГД како тоа да е решението на сите наши проблеми.

Кога јас се распрашував за ПГД во разговор со ембриолози истото ми го кажаа што и тебе генетичарот, плус дека ПГД не се препорачува за оние како мене кои се мачат да добијат ембрион заради ризик од оштетување на ембрионот при земањето на примерок. Исто така ми спомнаа и дека некои ембриони имаат способност за корекција на хромозомски абнормалности во раните стадиуми на развој, така што и абнормален ембрион може да резултира со здрава бременост особено кај повозрасни жени кај кои што најголем број од ембрионите при ПГД тестирање при излегле абнормални и би се фрлиле.

Во секој случај барем за тој што има намера да прави убаво е да биде подостапна таа постапка кај нас.

7. Twins256

Twins256 Популарен член

Арно што си налетала на тој млад доктор,инаку асистент на др Петличко,се вика Горјан Милановски,доста стручен во таа област.Се чудам како така млад а има доста искуство.И јас бев кај него на консултации,задоволна сум.

Bilka5T, pcelka2021, Meckicja and 3 others like this.
  8. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Od taze bremenive pravevte nekoja prenaten test stignavte li do skrining

9. Алек***

Алек*** Истакнат член

И јас да, се пофалам со моево позитивно искуство кај Горјан, Детално ми ги разгледа резултатите и се убаво ми објасни. Секоја чест за него се гледа дека со љубов си ја работи професијата.

10. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Девојчиња најактивна тема е оваа па да ве прашам нешто. Пиев дабростон два месеци по ред, месецов ни отидов на гинеколог ни па ги пијам, ама многу ми отекуваат прстите и ми жежат рацете, имам и мутиран ген за тромбофилија.. Како што читав на нет можно било од хормонска тарапија или од венска тромбоза некој искуство да сподели, општата матична вика од топлото ми е ама мене никогаш не ми отекувале и несака да ме прати на дополнителни испитувања...

11. zverkica

zverkica Популарен член

Бев на ехо во 11та недела што беше и повеќе од скрининг, док ме гледаше 40мин. И измери се што се мери на скрининг. Пренатален правев неделава лога влегов во 12та недела и сега чекам рез. Уствари овој тест е скрининг тест и као после него немало потреба од скриминг ако е се во ред, така ми кажа док

bebaa, NNA, Mihaela123456 and 3 others like this.
  12. Neutesna

Neutesna Истакнат член

Здраво женски лавици бидна мојата пункција извадивме 23 јајце клетки утре ке ми се јават да ми кажат колку се оплодени иначе ке ги замрзнеме трансвер за 3 месеци поради зголемени јајници ке ги исчекам и тие 3 месеци.

Inamya, Bilka5T, Stara and 22 others like this.
  13. Neutesna

Neutesna Истакнат член

14. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Zapekot ti e od progesteronot. Jadi jogurt so ovesni sekoj den, vovedi kako obrok malku, kolku da izbegnes zapek. So lesno i cekame visoka beta

15. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Kaj koj doktor bese ako moze da spodelis

16. bebaa

bebaa Популарен член

Знам. Јадам зеленчук овошје повеќе јајца појадок по препорака од болницата,месо и чорби,леб никако, имам мрзливи црева и знам која храна ми одговара,ама тоа е...

Sienna_MK likes this.
  17. zverkica

zverkica Популарен член

Кај Трајковски, my dearest ❤️❤️❤️

bebaa, Meckicja and Nbnbnb like this.
  18. princessp

princessp Популарен член

кај мене беше 10 мм ендометриум на 3 дена пред крио трансвер,после негативна бета кога отидов кај др ме праша дали сум прокрварила а јас уште немав искрварено ме виде вагинално и рече ни до импантација не дошло а ембрион бластоциста што е ова мака проблем не наоѓам одговор исто и др...значи се направивме се и не сака!ке одморам до вгодина да ми одмори организам па што ке биде ке биде!секој совет е добре дојден! ве гушкам жени борилки

19. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Smeni klinika, moja preporaka. Sekoja klinika ima razlicni protokoli, gledam i razlicni terapiii za stimulacija se dava. Zavisi do finansii, rasprasaj se i za Solun, ima pozitivni iskustva.
    Aj pa moze i prirodno ke si ostanes dodeka odlucis, iskreno toa ti go posakuvam:hug:

Sienna_MK, Alex* and Matsya like this.
  20. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Gledav vo Praga, vo Solun, vo Turcija.
    Sekade imas i pozitivni i negativni iskustva.
    Imas luge tuka ne uspeale, uspeale vo stranstvo.
    Imas luge vo stranstvo ne uspeale, uspeale tuka.
    Razmisli i za Turcija, imase clenka koja imase pozitivno iskustvo.
    Ako e se vo red a nema imllantacija mozebi treba da razmislis za pgd na embrionite, sekako zavisno i od tvojata vozrast, onoj Era test neznam kolku ima smisla.
    Drugo za zal nema.
    Nadvor mislam i zatoa se pouspesni bas radi toa pgd.
    Genetcki, imunoloski, nivo na vitamini, pretpostavuvam seto toa go imas napraveno.

Last edited: Jun 26, 2021
    princessp, Blondie715 and Kolumna like this.