И мене ме прими др. Горјан , супер е докторот , јас прво помкслив дека е специјализант и малку со недоверба , ми зема анамнеза ,ми предложи некое КИР испитување , на мое барање побарав и некои антитела , се на се супер пристап , чекам резултати се надевам наредна недела ќе бидат
Zeni , hrabrici ... sakam da vi kazam na tie sto neznaat kaj e problemot i go barat ... mozebi nas samite treba ochite shiroko da ni se otvoreni ... na kakov problem jas naidov ... prvoto moe ivf so 2 blastocisti super ne uspeshno ... se e vo red navodno ... ajde mesecov stimulaciii vtoro , ispitavme vo globala se sto e mozno ... moite hormoni vo normala se ... neznam zoshto ama me kopkashe TSH to deka mi e 2,2 , a dr vikaat e vo normala ... na moe insistiranje go sledevme tsh to ovie stimulacii , op pred punkcija ripna na 2,9 ... seushte e vo normalni granici ... ama porasna ... a neli najubavo e da e pod 2,5 ... vchera den pred transfer pak go ispitavme za da se osigurame ... .moeto TSH 5-ka ... od nigde nikade vo vis , visoko nad normalata ... odma se otkazuva transfer ... Sakam da vi kazam tie koi sto se e ok , sepak mozebi ima meshto sto se menuva do transferot , osobeno so stimulaciite hormonite se uneredeni skroz ... osobeno tie vrzani za teroidata ... Jas se tesham deka moze tuka lezi problemot i deka go najdov i ke go resham ... Sakam da im kuzam na chlenkite sto imaat tsh nad 2 , barajte vo samata postapka da vi go sledat , stimulaciite si go praat svoeto , a moze da e i skriena teroida koja pri stres i si reagira ... ve gushkam site i site sto pobrgu da dojdime do nashata cel ... Ako nekoja ima ubavo iskustvo so endokrinolog , dr za teroida ke ja molam da me upati ... imajte ubav vikend
Лавици, сите што чекате резултати од кариотип барајте ги на бројот за да прашате дали се готови. Јас моиве вчера си ги земав, а се боцкавме пред месец дена. Тогаш ми кажаа дека ќе бидат за 2,3 месеци. Дали забрзаат поради одморите
Јас на средина на циклус имав 9 тсх, па после кога повторив нареден циклус на трет ден,1.26, кога прашав може ли ова да се менува во тек на циклус, да ми рипне пак,др ми рече не е можно,првиот рез бил неточен као.... Сега ме замисли, со трансфер сум моментално со замрзнати ембриони.
Ne se zmaraj mnogu veke ako si go napravila transferot. Ako si vo podgovotvka ne e los sovet da go sledis, barem dva pati voo ciklusot. Za uteha da ni bide, Drugarka moja ostana bremena so tsh 6, druga so 0.1, prirodno do dusa, ama razbraa otkako utvrdija bremenost, im uklucija terapija i zdravi i zivi si gi rodia bebunjata. Inaku dobra e preporakata da se sledi.
Ako ripa veke nad 4, mora eutirox da zemes, da si odiis kaj endokrinolog, jas odev kaj Sinisa na nuklearna, ama podobro ti e na endokrinologija. Menne ednas mi ripna na 4, sakaa da mi uklucat, aj si vikam pak ke proveram nareden mesec srede ovulacija, koga togas 2, eve sega 1 i nesto i ne sum na eutirox. Ama sledi uste eden ciklus, ako stvarno ti ripa nad 4, obavezna e terapija. Super sto ti go otkazale transferot
Претпоставувам дека си кај Трајковски. Повнимателен доктор од него за инвитро дефинтивно нема во државава. Секоја чест. Секој доктор има успеси, но Трајковски стварно внимава на се. Лазаревски без генетски сакаше да правиме инвитро, Ивановски на другарка сакаше со 9 тсх трансфер да и прави, си брцаат ембриони од 2 ден, трет ден, мува не ги лази, од мои три на трет ден, до 5ти ден пример само еден стигна. Јас не верувам во приказната ќе успее во матка природна средина повеќе него ли во лабараторија до 5 ден. Ако тоа беше така зошто и во УСА, ПРАГА, ТУРЦИЈА чекаат до 5 ден ако беше поголем успехот на 3 ден.... Оваа работа е строго контролиран процес и стварно бара внимание и поголемо за 0.5 значи.
пред овој трансвер имаше имплантација и бета 35.30 имам 1 замрзнат ембрион е сега на замрзнати не може да се прави пгд,36 год сум а др вели какви јајници имаш бомба...значи се имам направено али еве неќи сепак проблем е до ембрионите среќа треба да се има денот да дојди...ке одморам ке сменам средина здравје на есен и од др година старт со нови искушенија!за во турција да имам разговарано со пријателка мн поискусни и поуспешни се...
Ne, kaj dr Makuli sum ... a sum bila i kaj Trajkoski, insiminacii, konsultacii ... megutoa sega vo mew born rszgovaraat megu sebe i vlatko i makuli i tanja sepak 3ca podobra odluka e ... a TSH to e moe insistiranje da go sledime , inaku ne e vo protokoli da se sledi , osobeno ne na svez transfer ...
Nema pravila duso, mojata bratucedka ne uspea 3 in vitra so embrioni blastocisti do 5 den vo newborn i remedika. Kaj Mitko od prva so embrioni na 2 den zamrznati. Ednostavno zaklucok mi e deka mnogu raboti treba da se poklopat za da bidne rabotava. Iako se soglasuvam, procent na uspesnost e pogolem na 5 dneven embrion.
Te molam objasni mi nesto. Vo sred na ciklus, pred transfer, mu predlozis na doktorot da ti meri hormon. So koj izleguva deka ti e pokacen. A do toj moment, doktorot ne saka da go proveri. Sega za site onie koi ne znaat kolku e vazhno TSH za uspeshna bremenost, treba da fakjat knigi pred da pocnat procedurata ili kako? Kako toa samo inicjativno da rabotish so doktorot? Sega mora site da bideme involvirani vo oblastata na medicina za da imame uspesna bremenost ili kako? A da ispadne nekoj tvrdoglaven doktor sto ne saka ni da te slusa koga mu predlozis nesto, sto, ke pravime transfer vo bozji race samo? NC NC NC
Apsolutno e taka. I jas znam primer tret den uspesno, za vtoro den zamrznati blasto neuspesno, no sepak zborime procentualno. Isklucoci sekogas postojat.
Ako plakas na privatno i imas povekje od dve tri invitra neuspesni, ich da ne se macic mkd, fakaj si patot turcija.
Taka nekako. Moras da si doktor i ti zaedno so doktorot za zal. Progesteron se ispituva 12 casa pred hcg inekcija, mene mi dadoja 36 casa pred hcg i mi bese pod 1, idealno za transfer. Na svoja raka ispitav 12 casa pred hcg i bese nad 1, rezultat: odlozen transfer. Endometriumot isto 36 casa pred punkcija mi bese 11.5, za toj den mozda i bese predebel.
Mnogu se soglasuvam so tebe, ama realnosta e taa. Doktorive ne sekogas se posvetuvaat na sekoj. Jas imam cuvstvo deka se spremam ginekologija da polagam. Jas sama mu rekov na Mitko deka sakam hormoni da sledam i sledev ovoj pat kako luda, tri pati ispitav estradiol i lh, ednas progesteron, na 10 den i tsh, prolaktin i anti tpo. Dadov 12.000 samo za ispituvanje hormoni, zosto nemam osiguruvanje tuka. Na transferot Mitko mi vika idealen endometrium, super, zolto telo ima i se kao super. Eve ke vidime. A bratucedka mi od koga krena glava so ispituvanja, uspea na priroden ciklus, bez nieden hormon da ispita, Mitko samo tri pati na eho ja vide i toa so dvodneven embrion. Abe ako saka da bide i od magare da padnes ke bide. I glava ostavam deka se e do embrionot, ne znaeme sto ni e zamrznato i toa e realnosta. Se zivo se zamrznuva. Samo so gospod napred
Кај мене многу чудно па со прогестеронот, со толку јака поддршка од 2 пролутекса дневно, докторот се чудеше како е можно вредноста еден ден по прекин на терапијата да ми е само 2.7... Следно ме прати кариотип да испитам... Дали имаш испитано?
Da najvekje e do embrionot, no na tolku dadeni pari mislam deka sto evra na nikoj nema nisto da mu smenat za sledenje hormoni. Barem posigurno kje se custvuvame, stvarno neznam shto da kazam.