Imase clenka tuka, @Maya12 mislam, imase spodeleno iskustvo so nizok progesteron kako pricina za neuspesni implantacii, a super embrion blastocista. I uspea, zivo i zdravo bebule si ima
Da bash Maja mi e primer deka treba hormoni da ispituvam. Devojkata se izmaltetira so dva neuspesni transfer, se pustija niz voda 4 embrioni, zosto, radi 900 den progesteron shto ne ispitala, nikoj ne i dal da ispita. Taka da nie dajte se da si ispituvame pa sea shta bude nek bude, barem kje znaeme deka nisto ne sme propustile. I toa transferite gi pravese nit pomalku nit povekje tuku Lazarevski.
Ете и јас... бластоцисти 4 до сега со 2 трансфери потрошивме... Пред трансфер прогертеронот 8.9, докторот вика ќе вклучиме прогестерон x2 дневно, плус нивестим на 3 дена и хориомон на 3 дена, интралипидна и скречинг пред трансфер...се што може се вклучи ј пак неуспех... Размислувам да одам и на второ мислење, размислувам и за пгд, ете кариотип во меѓувреме ќе направам...ама пред се ми тррба да се одморам од се, зошто ова што го преживуваме е невиден психолошки притисок и емотивен стрес... Btw за кариотип јас треба да закажам преку матичен гинеколог, а мм кај матичен доктор...дали е поврзано моето со неговото и дали треба да ни е заеднички терминот? Немам искуство, па ако може некој да сподели?
Jas mislam deka nie nekako premnogu se posvetuvame na vrednosti, ispituvanja itn. Tocno izgoreni od neposvetenosta na doktorite kade sto nekogas tolku voocliv problem ne ni go posocile ili ne ni kazuvaat sto da ispitame posle neuspesen transfer i recisi se ucime ovde od forumot. No edno nesto zaboravame neli poznavate zeni koi dojat (znaci imaat visok prolaktin) pa ostanuvaat bremeni? Neli poznavame zeni a imam i procitano bas ovde deka ednas vo mesecot imala odnosi i ostanala bremena a prethodno se borela isto kako nas? Skoro procitav dve clenki kade sto ne ni znaele deka se bremeni a go odele ovoj pat pa cistejki tepisi doznale. @marijamarkoskaSega otposle od tvoe glediste kazi ni deka Gospod e golem i deka sto se nemas napraveno za da dojdes do bebe ovoj pat uspea nelezejki na grb, ne merese progesteroni, ne jadese proteini... @Bubce38 so sto se ne se izbori, kolku transferi pominala ovoj vo kafana pa eve ja. Izvinete sto ve spomnuvam samo vas ima i drugi no ete vie ste mi ostavile vpecatok Poentata mi e tolku se optovaruvame so endometrium za koj nikoj od doktorite ne se izjasni da kaze koja e dobra debelina a ne site ideme na transfer i kako na lenta super endometrium ajde vrakame, sto e super? Kolku e super? ako 10 ili 11mm se mnogu zosto togas ne kazat? Tolku mnogu se optovaruvame so toj progesteron za koj jas licno mislam deka stana pomodarstvo sekoja na svoja raka da go isptuva. Tocno da ne vikam deka ne bil problem kaj nekoi clenki i sum pisuvala so niv na taa tema,no vo globala ne sme site isti, tocno sekoj ciklus ne ni se isti hormonite. No zosto Trajkovski ispituva, tase taka taka sum citala za drugive ne znam. No ivanovski i lazarevski od licno iskustvo ne ispituvaat pa i tie i tie imaat visoka stapka na uspesnost. Nieden doktor ne se izjasnuva da kaze kakvo vlijanie ima, zosto go ispituvame posebno pred transfer koga veke nekolku dena prethodno stavame podrska. Da eve citam posle prekin na terapija sepak im e mnogu nizok progesteronot no @kara.petra kaza li doktorot zosto e toa taka? Sto bi pravele sledno? Se nie sami citame, barame ke specijaliziram veke ginekologija Mozebi gresam no mene ne mi e jasno. Eve jas minatiot transfer mi bese 20 prog pred transfer sama go ispitav a doktorot ne mi go ni pogledna rezultatot i pak neuspesen mi bese,ovoj pat ne ni merev. Zarem drugite devojki stavaat progesteroni koga ke ostanat prirodno bremeni a imale hormonski poremetuvanja ne osven ako prokrvarat pa togas da im dadat. I pak da ne bidam pogresno svatena ova go napisav od sto ne mi e jasno i probuvam da gledam od strana na slucai sto sum gi sretnala vo zivotot i od moja/nasa strana premnogu se utepuvame finansiski, psihicki sto po vina od neazurnost na doktori sto po nasa vina. Ne vikam deka i jas sum poarna i deka ne se napnuvam so sitnici,se nauciv ovde na ovoj forum i ne mozam posilno e od mene se zamaram so se, no ete me maci toa sto nekako kako doktorive da ne se dovolno posveteni sekogas.. kraj kraeva nasi pari trosime neka kazat samo ke bockame, ke ispituvame sto treba.
Jas na primer imam tubaren faktor, zatvireni jajovodi laparoskopski i nemozam da imam deca po priroden pat. Mene mi e invitroto nacin i iskreno ete sakam da me vodat so pretpazlivost. Za se ostanato si vo pravo, luge ostanuvaat so tsh 20, prolaktin 100, no tie luge ako ne ostanat ovoj mesec naredno kje ostanat. Edno e koga pravis bebe vo krevet, drugo e ko kje akas po bolnici. Vo solun i praga, kako i usa, isto mnogu cesto otkazuvaat transfer rafi pokacen progesteron. Imase clenka solun shto pravese bash spodele tuka.
Ќе одам на консултација секако и мене ме интересира главното прашање...зошто вредноста е таква и што понатака... Инаку и јас на своја рака го испитав прогестеронот по ниската бета, се прашував дали вредноата пред трансфер можеби била ниска....
Te svakjam da zatoa i rekov ne vikam deka site se zeni se isti, site imame razlicen problem i svesna sum deka kaj nekoi ivf e edinstvena opcija. Jas imam eden jajcevod zapusen, amh nisko, maski faktor i mi vikaat ti ke ostanes i prirodno bremena? Hmmm a kako? Si vikam dva tansferi do sega se ispitano i ne saka i ne saka. Eve brojam denovi so tretiov transfer. Se imam ispitano mutacii, kariotip...zimi kaj petlickovski sto ne sum bila da se zapoznaeme I jas sum ista sakam da imam kontrola nad se, da znam sto mi se pravi, zosto pravam nesto, sepak toa e moe telo,moi bebinja.
Во право си целосно. Само тоа е мн тешко да се направи додека си во постапка. Јас најмногу сум мразела (како и сите вие верувам) кога ќе ми кажел некој опушти се и ќе биде. Не можам да кажам дека бев опуштена целосно и дека не мислев на тоа кога сум останала бремена. Но за време на трансферите мојата опсесивност да имам се под контрола ме доведуваше до анксиозност и верувам дека и тоа имало удел што си потрошив залудно 5 ембриони. Но што е тука е. Ви посакувам на сите од срце радост што поскоро и да се затворат ваквите теми и да нема неуспеси и барање причини
Малку ќе се вмешам, иако не ме знаете,постарите членки ме знаат, оддамна не сум пишала...така некој збор од мене...И мене ме нервирало реченицата ко ќе се опуштиш се ќе биде...ама истата ме удри вглава.. Замене никој не претпоставуваше дека ќе останам природно бремена, дури и инвитро имав едно- неуспешно- во кратки црти три спонтани и три вонматерични од кои две со метотраксат а една со операција, лапараскопија со ваѓање на лев јајцеводи, д напоменам првата бременост ми беше ова, значи сите останати бремености ми биле со еден јајцевод постигнати. После последната вонматерична конечно ме пратија да испитам кариотип, имунолошки нормално се беше во ред. На преглед кај реномирана докторка во ГАК, Др. Роса мислам се викаше входник пред сите коментираше дека јас нема шанси орирод о да останам бремена, мора ваѓање и на Др јајцевод- психички дното го достигнав...но ете Господ, по некоја сила со молитва кон Бога јас толку многу се смирив и се опуштив , мува не ме лазеше за ништоо, заништооо..останав природно бремена и имав преубава и прелесна бременост , не се замарав воопшто со испитувања ,,прегледи и незнам што уште.Сакам да кажам- стварно пробајте да се смирите, да гледате позитивно на се, обидете се да сватите дека се е во свое време, немојте со се да се оптеретувате, кажете си молитва, читајте молитва и оставете се во рацете на Бога јас сум сигурна дека Тој ќе ве слушне, само смирено, позитивно..се ќе биде...Ви посакувам полни раце на сите, Господ да ви исполни и раце и душа
И да била ниска пред трансфер,со толку терапија и да немало имплантација,требало сепак да се покачи прогестеронот. Ова чудно да е само 2...
Колку само убава животна приказна Али баш ова е најтешко нешто-како да се опуштиш? Јас верувам во чудо, во Господ и знам дека еден ден се ќе си биде, али имаа денови кога премногу сум јака, а некогаш премногу слаба и неможам да ги контролирам емоциите. Многу се замарав со анализите, резултатите за овие два неуспешни трансфери и сега кога е трето инвитро на ред незнам потполну сум збунета, го барам тоа 'опушти се', но тешкоо... Посакувам една ваква невозможна приказзна на сите да им стане реална Фала за мотивација, за надеж
Да мила баш јас имав такво искуство,два неуспешни трансфери и причината за тоа беше низок прогестерон кој што за прв пат ми го испитаа во Плодност.Кога разговарав со Стефан ембриологот ми кажа дека најнови препораки ( ова беше септември 2020) кога бил во Валенсија биле да се испитува нивото на прогестерон со цел точно да се определи прогестеронската терапија. и според мене треба да се испитува бидејќи доктороте даваат прогестеронска терапија некои повеќе некои помалку а нивото на прогестерон не го испитуваат пред трансфер.Јас многу пати имам пишувано и уште милион пати ќе пишам дека секој кој што имал успешно инвитро за него тој доктор е најдобар,во мојот случај Таше е најдобар иако има и такви кои не се задоволни како што јас не бев задоволна со мојот претходен доктор а има членки кои што за нив е најдобар.Но во моментот кога ќе изгубите доверба во докторот да си отидете на др мислење и кај друг доктор,не си губете време,финансии,психата.Јас од оваа група ги дознав сите испитувања кои си ги правев сама,мене докторот не ми посочи ниту едно испитувања а на сите испитувања имав проблем кои беше мал но мораше да се среди,како на пример мн низок витамин д, хомозигот мтхфр,бактеројс во урина и сл работи кои можеби немале пресудно значење за неуспешни трансфери но сепак повеќе мали проблеми заедно неизлечени се можеби дел од коцките кои треба да се наместат за да биде успешно.Знам дека некогаш ви е преку глава од испитувања и дека навистина тие што останале природно бремени не знаеле ни за прогестерон ни за витамин д ни за генски мутации но за жал нас ни било пишано да го одиме овој пат и јас сметам дека подобро да се испита .Мене претходниот доктор ме лечеше од инсулинска резистенција односно погрешно ми ги прочита резултатите,терапијата после трансферите од ракав дадена, испитување никакво, криотрансферот ми го закажа на денот кога се врати од одмор и мн др работи но највеќе ме здоболи кога на вториот неуспешен трансфер не сакаше да ме прими 3 саати и кога сопругот го праша сиг има некоја причина зошто два неуспешни трансфери он ни рече да знаев сите ќе бевте трудни....Затоа оваа група ми е на срце,ако не постоеше немаше ништо да знам и можеби немаше да имам јуначе што срце ми грее.Не се откажувајте,слушајте си го срцето,не губете надеж верувајте после дождот иде сонце,нема да успее само оној кој ќе се откаже
Кога веќе се вжешти темата во пднос на испитување хормони, пре се' прогестерон пред трансфер би сакала да прашам кои денови од циклус да испитувам. Се спремам со следниот мензис на природен циклус криотрансфер на бластоциста кај Др.Лазаревски. Благодарам.
Кога пишав овде, ги имаше. Успеав и во кошничка да ги ставам за да пресметам колку идат со достава. И на скриншотот може да видиш.
Точно девојко. Со се се слагам. Јас едно инвитро залепена бев значи за кревет, ни мрдање ни одење дури. Па ништо не испадна. Со второто и си се наведнував, и си миев чинии, дури со сопругот бевме во Св. Јован Бигорски, а во тоа време нешто го средуваа патот па пешки до горе се искачивме, па ете бидна тој пат. Во Господови раце сме сите. Што и да направиме тоа што ќе си биде ќе биде. Џабе е се друго. Поздрав и се најубаво..