Јас исто бев кај Јани после абортусот, ми рече дека треба да примам по два клексани на ден, 15 дена пред трансфер Ова за мене беше шок, бидејќи сум имала бременост до 3 месец и не било никаков проблем со ддимери и хемостаза и времињата ми биле добри, но тој ми напиша таков извештај и ми рече да го дадам на Трајковски кога планираме трансфер, јас дури имам и крварење од непца додека примам терапија и ми рече во тој случај да го исклучам аспиринот.Со лесно нека ни е
Супер бета Честитки и со лесно до крај @Telenovela00 честитки и до тебе Да си имате школска бременост Што фина е темава последниве месеци Летово да ги испратиме и принцеските, Твинс,Крис, Сиена....море ниту една да нема веќе во оваа тема
Mila d-dimeri sledis li pred transfer? Mene mi se non stop granicni, okolu 500, a vreminjata dobri. Jas si mislev deka korona imam prelezano, ama Mitko mi rece deka mozebi mala mi e dozata na methyl folat so b complex i b12. Se konsultirav i so imunolog i transfuziolog rekoa dozata na methyl folat da se pokaci i sega pijam po 2000mg na den. Jas sum homozigot i plus uste nekolku mutacii na trombofilija heterozigot. Ova ti go kazuvam kako edno od moznite resenija. Mene me ostavija na 1x clexane 0.4 i plus kardiopirin, amma jas kardiopirinot godna dena go nemam prekinato. Planiram da gi meram d-dimerive denovive i bas ke vi kazam rezultat
Мила од каде треба да здмам упат за д-димери дали можам од општ лекар или гинеколог мора? И ова за метил фолат,б12 ?
Maticen ginekolog moze da ti dade za transfuzija, taka pravev jas vo 2019. E sega oti nemam osiguruvanje koga si plakjam na privatno, koga so prijateli nesto na drzavno. A b 12 na biohemija mi go merea isto, uput od ginekologija od klinika togas zemav. E sega najubavo vidi so maticniot, da ne se smeneti rabotive. Inaku ova ti e ako si homozigot ili imas drugi mutacii za trombofilija. Ako nemas takvi problemi, uzivaj si
За трансфузија можеш од општ матичен со тоа што ти дава упат за во лабораторија скопје 1 или скопје 2 тоа е на институт за трансфузија не ти треба за кај доктор термин акоце само за ддимери. А за б12 и фолна мора матичната да ти даде упат до специјалист пример интернист па тој ти дава упат за нив. Или евентуално можеш и приватно на клиничка биохемија само цени не знам али претпоставувам дека е поефтино за разлика од приватниве лаб. Пример вит д на клиничка е 700ден а во прив.лаб 1800ден
@Grateful vidi @Alex* kako ti kaze, taka, zosto jas sum dve godini vo Svajcarija i nemam osiguruvanje tuka i poveke na privatno odam
Мила, мене ддимери ми се околу 500 кога не примам терапија, и имам мутации, комбиниран хетерозигот, бев кај Петличковски и тој ми препиша метилирана од 1000 микрограми ,што ја пијам редовно и метилиран Б12 во комбинација со други витамини, тој ми препиша и аспирин од 75 мг да го пијам редовно, но кај нас не се наоѓа, го пиев едно време ама сега не пијам аспирин додека не сум во постапка. Секогаш ми давале аспирин од сабајле и клексан навечер да почнувам 5 дена пред трансфер, сега Јани ми рече дека тоа е малку и ќе треба по два да боцкам 15 дена пред трансфер, не знам дали тоа било проблем или ќе биде нешто подобро ама ќе мора да слушам транфузиолог што ќе ми каже, сепак имам вродена тромбофилија и ќе си примам клексани најверојатно цела бременост. Дај Боже да дојдам до таму, па ќе примам колку и што ќе ми кажат, но не сфатив дали и аспирин треба плус да примам со тие два клексани, сега моментално сум далеку од трансфер, но секако пак ќе проверам пред трансфер и пак ќе се консултирам со Јани Ти мила до каде си? Ќе биде ли трансфер?
Јас имам исти насоки од јани, 2 клексани на ден 15 дена пред трансфер. Но гинекологот не се согласи со тоа и теравме со еден клексан дневно и аспирин 100. Сега бев на консултации и во Борн докторот ме советуваше да испитам витамини (бидејќи ги пијам иатите без престан 2години) ...вика можно е вредностите на витамините да се покачени. Ме советуваше да испитам б витамини и д. Планирам со тие резултати да одам и кај Петличковски, а во меѓувреме да испитам кариотип. Ве молам доколку некој бил скоро за кариотип да ми посочи дали зависи мојот упат од упатот на мм во однос на терминот на кариотип,или си закажуваме посебно јас кај мат гинеколог он кај матичен др?