Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. kara.petra

kara.petra Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2020
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    564
    Јас по ова сваќам дека 50 дена си покриена со вкупно 100 клексани, тек после 50тиот ден доколку треба да продолжиш да примаш, одиш по нов извештај.
    Така што сега си покриена

На princess5 и Grateful им се допаѓа ова.
  2. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Не хетерозигот сум на LTA и комбиниран хетерозигот на eNOS-786 i eNOS G894T.
    такс ми пишува

На Blondie715 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    34.764
    Така е со сигурност ;)

На Grateful и kara.petra им се допаѓа ова.
  4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.372
    Допаѓања:
    5.244
    По ова како ти е напишано, тоа значи 100 инекции.
    Не мора следен извештај од јани, може од било кој.

На Grateful и kara.petra им се допаѓа ова.
  5. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Ne mi se poznati ovie mutacii moze bi zatoa ti dale po dva kleksani, kako ti kazale taka teraj pisav I lrethodno Jani iskaca mnogu vo lresret na trudnici za mene so upatot I soprugot odel po izvestaj a vo odnos na termini jas uste vo maj posle zemen izvestaj odma zakazav za kraj na juli ako cekas od mesec za mesec nema da najdes slobodno jas mislam mesecov koga ke se pustat ke bidat za avgust pa togas zakazi si za do togas Imas terapija.

6. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Да мене ми треба најкасно 2 август да закажам кај него, матичната прееска ми рече ке проверам кога ке пушти одма ке ти закажеме

На princess5 и Nbnbnb им се допаѓа ова.
  7. Lara3

Lara3 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    243
    Здраво девојки,
    Во Саботата во мојата 8н + 1д бев на вагинално ехо, и докторот констатира дека сакусот е многу мал и нема срцева акција. Бетата тогаш беше 7996.
    Денес Среда, после 4 дена во мојата
    8н + 5д вредноста на мојата бета е 12890.
    За четири дена е порасната за 4894. Имав повторно вагинално ехо и докторот повторно констатира дека сакусот е многу мал и дека нема срцева акција.
    Денес ми кажа дека ќе мора да се направи керитажа, за четири дена пак треба да отидам на уште еден преглед и тогаш изгледа ќе ми напише и упот за киретажа.
    Случајот е навистина специфичен, бетата полека расте, а сакусот не се развива.
    Можеби некоја од вас е имала оваков сличен случај.
    Поздрав

8. Тинке

Тинке Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    26
    Здраво девојки,

мислам дека е најсоодветно тука да го поставам прашањево кое ме мачи.
    пристапувам кон постапка замрзнување на јајце клетки, и сум во недоумица дали да идам со хормонска фул терапија како за ИВФ па за еден месец сите да ми ги извадат или без хормонални терапии месец за месец по една јајце клетка-шест месеци.

38 години сум, хашимото имам, антитела тироидни ми се у вис, и полицистични јајници ама со никакви симптоми ама ги имам, др се си е во ред.

Тука сте со поголемо искуство околу тие хормонални терапии, колку се штетни. Дали е можно да си предизвикам предвремена менопауза, или да ги престимулирам јајниците па да ми е скрати реално периодот на фертилност понатаму?

Немам партнер моментално, да идам со постапка ИВФ со оплодување немаше да размислувам ама овака ми е некако недоумица
    Ви благодарам

На Kris80, Bilka5T, Kateruna и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Drugarka moja na 43 godini zamrzna jajce kletki, na prirodni ciklusi gi vadese.
    E sega toa ke go zaklucis voo zavisnost od rezultatite od hormoni ii AMH proveri si. Zemi i supplementi obavezno za podobruvanjeto na kvalitet na jajce kletki, nekolku meseci pij si gi.
    Jas imam 38 i sum hashimoto so antitela vo vis, imam 1 IVF i dva transferi napraveno, ama osven hashimoto i trombofilija mutacii, drugo nesto ne znam sto mi preci za bremenost. Sepak godinitie si go pravat svoeto. Jas od hormonite si napraviv dosta cisti na dojki i mi se pojavuvaat mnogu pocesto tahikardii. Poseriozen problem do sega fala bogu nemam.
    So srekja!

На Bilka5T и Тинке им се допаѓа ова.
  10. Тинке

Тинке Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    26
    AMH ми е 3,28, пред осум месеци ми беше 2,90, денес гледам докторот спомна дека вредноста е висока поради полицистилните јајници, така да не знам реално како стојам...Др хормони си се сите нормални
    Ама би сакала овие јајце клетки да мис тојат како златна резерва за второ дете, а прво природно со партнер да си правам, знам премногу оптимистички сум настроена :))))

Витамини пијам, си нарачувам од iherb.com, ем има мн поголем избор ем поефтини испаѓаат секако. Пијам селен, мултивитамини, DHA500, methylfolate so methilB12, и ubiquinol(активна состојка на Q10) мн попотентна за жени над 35 год.

а по Ваше колку јајце клетки би било доволно за реална шанса ако одам месец за месец со природен циклус, матичниот ми спомна 6 да имам.

И за пункциите вадењето на јајце клетките, ако одам месец за месец вероватно без анестезија ќе ми вадат, па прашање околу болката поднослива е или ?

Ви благодарам најмногу

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Toa so jajce kletkite nikogas ne se znae kolku e dovolno, dovolno e edna ama vredna, ama za toa pGD ispituvanje ima i treba da se napravi pred zamrznuvanje. Ne znam toa dali e za jajce kletki, moze da e samo za embrioni. Ne sum se rascitala mnogu za toa iskreno. Kaj nas nekoi vikaat pravat, prakjaat vo stranstvo na ispituvanje, toa ke si napravis muabet so doktorot. Inaku da dovolno se 6. A punkcijata za edna jajce kletka drugarka mi rece voopsto ne i bilo tesko ni posebno bolno, inaku da, bez anestezija e. E sega ako tolku ti e strav, moze vajda si pobaras anestezija. Jas nemav problem na punkcijata, a mi izvadija 11 jk, se oplodija 5.
    E sega ako odis bez stimulacii, mesec po mesec po bolnici moras da odis, ne e ednostavno toa realno. Ama pak jas mislam podobro mesec po mesec, zosto ne sekoj mesec vadime dobri jajce kletki na nasi godini, barem ke namalis rizik, otkolku vo eden mesec site so stimulacii. Ova e moe mislenjei normano doktorot ke te upati

На NNA, Sienna_MK, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Доколку си финансиски спремна јас мислам подобро е да идеш секој месец. Нема да се клукаш со хормони и сметам дека природно се поквалитетни ј.к . Со мала доза кломифен може и две да извадите некој месец.
    Ти посакувам успех

На Njanje, NNA, Mihaela123456 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Vo Sistina 90.000 plati drugarka mi za zamrznuvanje, vkluceno ti e sekoj mesec sto ke zamrznuvas. E sega se plaka vajda punkcija i ispituvanje hormoni pred punkcija, ne e eftino, ama vredi i e pametna odluka

На blackstyle, NNA, Mihaela123456 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Community

Community Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2021
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    65
    Дечки, примил ли некој вакцина во сред инвитро постапка?

Еве ги стигнаа вакцините кај и да е ќе не викаат сите што се пријавивме....

Ај малце ова да го зборнеме тука, сте збореле ли со некој од доктприте, што рекле?

Од срце со среќа на сите!! :*

15. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas primiv Sinopharm i po tri nedeli od vtora doza napraviv cryotransfer na priroden ciklus. Se konsultirav so milion doktori, site razlicno mi kazaa. Mitko na kraj presece, rece slobodno. I nemav nekoi poremetuvanja ni na hormonite, ni nisto posebno.
    Moe mislenje i zaklucok e po dve nedeli od vtora doza mozes da pocnes so stimulacii. Izmegu postaka jas ne bi napravila, sepak neka pomine vreme.
    Ova mi e za vakcinite od inaktiviran virus, za drugi ne znam kako e, mislam Pfizer e ispitana i ima studii

Последна измена: 30 јуни 2021
    На tina2018, NNA, BelataMasai и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.659
    Допаѓања:
    175.153
    Јас не би идела 6 месеци секој циклус на пункција. На секои 30 дена да ти прават аспирација на јк не е баш така наивно. Остај болката, се трпи тоа и без анестезија. Но многу ќе го измориш телото.
    А во тие 6 последователни пункции оптимално е да извадите 3 јк.
    Подобро нека те стимулираат, пробајте бар еднаш со хормонска терапија па ќе видиш колку јк ќе добиете.

На природен циклус ако одиш секој месец рачунај дека секоја пункција ќе мора 3-4 пати пред тоа да одиш на преглед, да следите како расте фоликулот, па можеби и хормони ќе испитувш еднаш- два пати... 6м ќе бидеш заглавена по болници.

Ова е мое мислење.
    Годинките ти врват, пробај си со време бар едно стимулирано ивф.
    Пункција на природен не ти бега, можеш после тоа ако сакаш да си правиш

На Stara, Nadja_22, marijamarkoska и 4 други им се допаѓа ова.
  17. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Не смееш да се вакцинираш среде постапка. Мене др пред почнување на постапката ме праша дали сум вакцинирана,ако сум да направиме пауза од неколку месеци мислам ми рече не памтам колку беше. Некои развиваат симптоми на корона од вакцината.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    584
    Jas imav nesto slicno, prvata beta na 3 dena docnenje bese 100, posle pocna da raste megutoa ne pravilno, stigna nekade do 8000-9000. I napraviv kiretaza vo 7-8 nedela. Me vodea kako missed abortion.

На Lara3 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Za vakcinite sega sto stignaa Sinovac i pred toa, Sinopharm, odnosno sto se od inaktiviran virus, pauza ne vi treba od nekolku meseci, dovolno vi e eden ciklus da pomine posle vtora doza. Ako vi se dobri hormonite nema sto da se ceka. Za drugive ne znam.
    A tocno, srede postapka ne se preporacuva, iako moja prijatelka vo Germanija 1 nedela pred postapka si se vakcinirase i si izvadi top embrioni, ama gi zamrznaa od drugi pricini. Ne e ispitano sepak

На Community и Carpe Diem New им се допаѓа ова.
  20. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2020
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    845
    Девојки одам на трансфузиологија за тромбофилија. Дали може да платам со картички