Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Исто и јас како тебе Буби...дури б12 повисоки.
    А ќе почнам и јас преку еден ден,ама прво ќе се консултирам,па баш ќе пишам што ќе ми кажат.

На Sienna_MK, marijamarkoska и Bubce38 им се допаѓа ова.
  2. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Не се плаши,нема страв тука.Не штети на ништо,ете Бубче пиша,вишокот се исфрла преку мокрачата.
    Но добро е да знаеме до каде ни се вредностите за да ја следиме дозата.

На Grateful му/ѝ се допаѓа ова.
  3. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    3.049
    Допаѓања:
    39.665
    Мими, баш ми е жал за исходот. Минав низ истото, само во порана недела. Следи ги упатствата на докторот; во мојот случај ние заеднички одлучивме дека нема да правам киретажа (иако во мојот град во болница тоа го сметаа за најдобра опција ) и јас останав на тоа. Пробувавме со инекции, не се исчисти, дадовме и време, не прокрварев сама и на крај се исчистив со таблети. Тоа траеше еден ден, а физичката болка беше поднослива, и само неколку саати.
    Ти препорачувам да не се грижиш однапред за компликации, тие се ретки и кога се следи ситуацијата убаво, уште поретки. Доволно е тешко ова низ што минуваш, но еве така морало да биде. Ќе се исчисти, ќе си следиш на прегледи, и бета ако треба и за брзо време ќе се врати организмот во нормала.
    Можеби сега ова не ти е никаква утеха, но младоста е на твоја страна, ќе се опоравиш и ќе си пробате пак.
    Те гушкам, и знај дека не има многу, ама сме го преживеале и тоа, и одиме напред, со лузни ама уште похрабро :hug::hug::hug:

На Stara, Sienna_MK, Bilka5T и 2 други им се допаѓа ова.
  4. NoraMK

NoraMK Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2020
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    2.649
    Да, да, разбрав отпосле. Па ќе побарам упат и јас да видам каква е состојбата пред да почнам да пијам.
    Фала ти за совет!

На VirgoStar му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Natali.Vud

Natali.Vud Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    174
    Devojki da ve prasam dali e zadolzitelno pred pocetok na IVF da se pie kontracepcija na primer jasmin.Jas sum vo tek so kratok protokol i ne piev, se javiv vtror den od ciklus i pocnav postapka.No prijatelka mi vika deka e greska, bez kontracepcija.Ve molam pisete vase iskustvo.

6. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.861
    Допаѓања:
    11.384
    Слушај го докторот,не пријателката.
    И јас кога бев со краток не пиев,а кога бев со долг пиев исто јасмин

На Knizhevnik11, le.soleil, marijamarkoska и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Jas so spontan vo 6 nedela prirodno koga ostanav pocna beta da se namaluva prokrvarev k doktor mi kaza kapi metilergometrin da zemam tie predizvikuvale grcevi vo matka pobrzo da se isfrli plodot I da ne se odi na kiretaza, I posle sledevme na eho I beta dur nestigna do nula.

На Sienna_MK му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Mislam samo na dolg protokol se dava kontracepcija Ili eventualno ako prethodno si imala cista, I slusaj doktor ;) I so sreca.

На Natali.Vud му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lara3

Lara3 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    243
    Po dolg protokol se pie, kiga e kratok protokol ne se pie.

На Natali.Vud му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Marie86

Marie86 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    661
    Jas sum bila na dolg protokol i ne sum pieela kontraceptivi ... taka toa mislam e individualen protokol kaj doktorot ... slushajt si go doktorot ...

На Lara3 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    Единствено што не се сеќавам е дали пиев некој антибиотик.

Се надевам се' да е добро. По некое време провери дали beta hcg е под границата, за да ти е мирна душата дека се' се исчистило.

12. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    962
    Допаѓања:
    839
    може да ни пишете која метилирана фолна :) последно во аптека ми ја препорачаа на NoW portokalova

13. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.701
    Допаѓања:
    175.454
    Мислам и само таа ја има кај нас, за од 1000мг зборам.
    Од 400 има на Солгар

На VirgoStar и Blondie715 им се допаѓа ова.
  14. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Здраво. Се работи за блиска пријателка, па би сакала да "слушнам" повеќе мислења.
    После 3-4 години обиди за бременост, и два спонтани, по препорака замина кај Др. Таше во Плодност.
    Првото инвитро и беше неуспешно, а сега пред 4-5 недели беше и на второ. Пред три дена беше на контрола за Бета - 1700 со извештај дека не се развива плодот доволно. А денес 1744 и беше бета.
    Коментарот од докторот беше дека треба да се прекини терапијата, но таа се надева дека колку толку расте бетата. За 3 дена сака да испита пак, а јас мислам дека не е лошо да оди на второ мислење. Исто така и рече дека не се компатибилни со сопругот, а генетски е сè тестирано и во ред.
    Дали некоја се има соочено со ваков проблем? Ви благодарам :f:

На Lara3 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Девојки, мислам дека кај др.Трајковски до 12 недела може прегледите да се направат така? Дали знаете да ми препорачате некој најдобар гинеколог што се пример за проблематични бремености и јас што сум со ивф, би сакала да е од Систина.

16. Lara3

Lara3 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    243
    Леле читам и се наежив целата, ја имав иста ситуација ептем скоро а и уште многу многу членки поминале низ истото за жал.
    Беше моето трето инвитро, уште на првото ехо докторот се разочара и констатира дека сакусот е многу мал, требало 3 пати да биде поголем за мојата недела, кога после една недела отидов на второ ехо докторот повторно констатира дека плодот многу слабо се развива и воопшто не беше среќен, но тој не ми ја прекина терапијата бидејќи мојата бета цело време растеше, ни рече да му дадеме шанса, да почекаме дали ќе почне да се развива, нормално и ние се надевавме и молевме за чудо.
    Јас бета имав испитано осум пати, постојано растеше а плодот многу слабо се развиваше, достигна вредност до 13 000 а потоа одеднаш падна на 1900 и истиот ден кога падна докторот ми кажа да ја прекинам терапијата и дека мора да одам на киретажа, бев девета недела.
    Нека провери после 2 дена, доколку не се дуплира правилно можеби и подобро е да ја прекине терапијата за да немора да оди на киретажа.

На jovana03 и Grateful им се допаѓа ова.
  17. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Девојки мојата ситуација не е баш иста ама слична. Јас од 8 ден од ет правев бета на секој втор ден , мислам дека 14 ден бета беше 415 ли 450, на 18 ден ми почна некои болки нетрпенливи и јас бев 100% сигурна дека е вонматерична пошто лани имав една и исти симптоми имав многу лошо го доживеав.Одам на лекар ми прават бета,јас планирав бетата да е над 1800 а бетата беше 1550.Многу разочарување му викам на една докторка се сомневам на вонматерична, ме гледа на ехо уше ништо не се гледа исто и она се сомневсше сма вика бетата е во граница на нормала дојди утре на диспанзер да те видиме. Јас утредента одма кај Трајковски, и он едвајјјј виде сакус, рече не се секирај не е вонматерично во матка е ама уште е рано, може да е спонтанен абортус ама не вонматерична бев 5+2. Од тогаш веке не правев бета и се надевам никогаш немс да правам многу стресна процедура.. кога отидов после 4 дена дури ми потврди близначка бременост вика 2 сакуси се. И ако уште не знаеме за едниот не слушавме срце а на едниот да, сма сепак сакам да ви кажам дека никогаш не се губи надеж,дека чудата постојат, сега сум 7+3 уште е многу рано за да се каже нешто ама сепак сум пресречна (и исто време исплашена) поради биохемиските и воматеричната што успеваше мојата матка да прифати плод.

На DELFINA81, Лаура82, Dea** и 9 други им се допаѓа ова.
  18. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Jas naracuvam od www.iherb.com
    Bilo koja tamu e dobra, zavisi koja doza ke ti ja preporacaat. Sega momentalno brat mi mi kupi od Bugarija od 400mg pa pijam po 2 naednas.

Последна измена: 20 јули 2021
    На VirgoStar и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  19. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Za d-dimeri najdobro so transfuziolog i posle mislenjeto na Vlatko ke mu go odneses

20. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Pa kako mene si. Toa e. Lekot e metilirana 1000 i b12 isto ii aspirin ne prekinuvaj. Pred transfer jas nareden pat so dva kleksana ke odam po preporaka na transfuzilog, ako bide pozitiven testt ke sledam redovno d-dimeri i ke prilagoduvam terapija. Veke druga dijagnoza ne mozat da mi najdat:whew:

На kara.petra и NoraMK им се допаѓа ова.