Zdravo I jas primav meriofert ama ne gi plativ samo ako nadmines plakas ama pak sestrite ti kazuvaat kolku ti sleduvaat od fondot I na kraj ti kazuvaat sto si nadminala primer sleduvaat 5 a ti si primila 7, 2 si plkas
Фала, дај боже сите да дочекаме . Инаку, имав 1 ивф со свежи ембриони, 1 ставивме на мое барање, бидејќи имаме едно дете, а се плашев од близначка бременост (може глупо звучи, ама не бев спремна на тој чекор). Имаше поз. бета, но по 3 недели немаше ништо . Треба да правиме трансфер со замрзнати, но кога уште немаме решено... Ама сепак сакам да си расчистам со себе дали да одиме со 1 или 2 емб., па собирам искуства Знам дека нема правила како ќе испадне, ама сакам да слушнам/прочитам ваше мислење. ❤️
Каде кај нас вршат PDT (предимплантациско генетско тестирање) на ембрионите и дали има некој позитивно искуатво од оваа постапка. Во теорија и во странство читам дека е многу употребувана и давала одлични резултати...
Воопшто не е глупаво. Иако често ме "благословуваат " за близнаци од околината, ние со сопругот одлучивме дека не сме спремни за две одеднаш. Логистички, физички и секако, така повеќе ни одговара. Плус, треба да сум со клексани цела бременост, здравје, па го мислам и тоа. Јас сум 38 години. Сега, тоа е нашето размислување во нашите околности, сметам дека нема глупаво, туку само како ти одговара. Е сега, ако се случи чудо, па да видат од едни две - виша сила Како и да е, среќно
Кај нас за жал не се врши ПГД на ембриони, знам дека Њуборн имаат опција да ги праќаат во Турција на испитување за цена од 2000 евра до 10 ембриони, кај нас само се врши собирање. Дефинитивно е корисна опција, особено за оние жени кои имаат повеќекратни абортуси и неинплантација.
Devojki vo momentot imam strasni bolki na levata strana na jajnikot, piev terapia za cista deneska dobiv menstruacija veke nekolku dena imav bolki ama deneska mnogu jaki me cudi sto mnogu me boli i grbot mislam kako bubreg da me boli nemozam veke pomognete dali moze tolku edna cista da pravi problem ili da odam na itno nezznam...
Mislam deka si vratena poveke poradi hormonite sto gi imas primeno kako stimulacija. Ne mi e jasna vrskata pomegu kleksanot i vakcinata. Ova ti go pisuvam bidejki rabotam na bas na takov proekt vo stranstvo za ispituvanje na efektite od kovid i ova prv pat go slusam za vrskata so kleksanot i vakcinata. Kako i da e, slusajte si doktor i jas bi pauzirala ciklus eden pa bi se vakcinirala. Sepak ova se so kovidov e novo i ne se rizikuva mnogu, a i nema naucni soznanija mnogu za interakciite. Btw jas sum veke odamna vakcinirana
Девојки има ли некоја членка што започнала со долг/краток протокол со висок инсулин,(под висок мислам 20ка а граница е 15ка),и успешно забременила? примам соодветна терпаија а никако а го намалам, средина на месец имам заказано кај ендокринолог.
Јас сум со висок инсулин. Мош повисок и од твојот да беше. Пиев глукофаж долго време, но и на ден на трансфер ми беше над 20. Терам 16та недела
Не знам како ми излезе темава и твојот одговор ама потскокнав од радост кога те прочитав. Знам колку многу сакаше две цртки. Со лесно и убаво до крај и те чекаме во мајчински
Девојки, моето тсх е 3,61 дали има место за паника? Нсскоро ќе почнам со процедурата за инвитро па незнам дали би можело за брзо време да се регулира или треба време? Да не е некоја штета ако се намали со апче баш пред постапка? Наеднаш се зголеми, незнам од што е, во мај месец беше 1, 88.
moe mislenje e deka e malce visok, obicno neli vikaat pod 2 da e, vidi ako ne konsultiraj se so doktorot da pocnes terpaija dali eutiroks od 25 mozdake ti prija pred transfer a eho na tiroidna imas ispitano?
Nemam ispitano, do sega sekogas mi bila ok, samo posle prelezan Kovid primetuvam nekakov balans. Od januari mesec e sledam i varira, vo maj bese stabilizirana i sega koga vidov pak malce pokacena.
ne e bash preporachlivo tolku da e ... povtorgo pak testoto mozi da bilo momentalno i antitela za teroida ... ako tamu pokazi promena togash sigurno terapija ... jas nemam antitela ama pak so hormoni primanje redovno mi ripnuva i pijam eutirox 50 sekoj vtor den ...
Moze da mi kazes, dali ke go prodolzis eutoroksot od koga ke zavrsis so postapkata? Ili samo vo vreme na postapkata ti go dadol doktorot.. zasto znam deka eutiroksot ne smee da se prekine od koga se pocnuva
ne e tochno , se konsultirav so dr doktori ... i eutirooksot mi go dade endokrinolog , toa e mn mala doza ... premala ... samo ke go drzi pod kontrola mi reche dodeka primam hormoni i sekkako ke se meri i spored toa ke se dava ako si padne ubavo i nerasti ke se prekini .... doktorkata ednokrinolog reche mnozu zeni ima so za vreme na bremenost samo primaat ... i tolku ... teroidata raboti normalno ama koga primam hormoni reagira i se kachuva ... mnogu mala e dozata ...
Девојки дали знаете ако сакам да почнам со постапка за второ дете на приватно мора да е првото 18 месеци (како за ваучер) или не? Со тоа што и првото дете е со ивф.