И јас ова сакав да прашам. Назад некаде како да прочитав дека се прави пауза од 6 месеци помеѓу два ивф процеса (стимулација, пункција, трансфер...). Е сега дали тие 6 месеци ги препорачува доктор како добра птакса да одмори телото или пак нешто законски со ваучерите е правило? Ве молам кој има искуство во овој дел да пише ❤
Доколку и за двете постапки сакаш да користиш ваучер од фонд, тогаш перидот помеѓу двата обиди мора да биде минимум 6 месеци. Наведено е ова во правилникот за БПО.
Тенкс на брзиот одговор Значи ако е приватно не треба да чекаш 6 месеци? Што советуваат вашите доктори за време на пауза после неуспешно инвитро
За приватно нема правило. Со докторот што те води, ќе одлучите кога е најдобро да почнете следно според твојата состојба. Но, не се брзај, дај му време на телото да одмори малце. Јас зад себе имам една целосна постапка (стимулација, пункција, трансфер) и два обиди со замрзнати ембриони. Сеуште без успех. Следен циклус здравје, четврта среќа со последното замрзнато ембрионче. После првиот неупешен обид по препорака на докторот ги направивме сите испитувања што се нудат тука, исто и дијагностичка хистеро со скречинг. Се испадна во ред. Сега решив ништо повеќе да не пијам, ништо не испитувам, ќе идам на одмор да се релаксирам, па ќе правиме трансфер. Што биде, нека биде. Јас се што е во мои раце направив, докторот се што е во негови раце исто направи. Останува само Господ да ни се смилува и конечно среќата да реши да ни се насмевне.
Mislam deka ima 2 nedeli sto gi podnesov dokumentite, ili povekje, ne sum bas sigurna koga. Ako si aplicirala, pocekaj sega, sigurno ke imas odgovor i ti
gledam vo stranskite forumi, posle neuspesen transfer, ima vednas promena na terapijata sto go primat. Osven ERA test sto mislam deka e mnooogu dobra za slucai koga ne doaga do implantacija, dodavat terapija i probat razlicni formi za uspeh. Dali napravite osven analizite, nekoja promena vo protokolot?
Јас поднесов на 12.07 дали и ти си во овој период или порано, не знам што да очекувам Со лесно и со среќа да си го искористиш
Јас преку фонд поднесов на размак од шест месеци, т.е после шест месеци од денот на трансфер поднесов за втор ваучер. Прво ивф јануари, второ септември (малку не се брзавме) Во меѓувреме во април направивме трансфер со замрзнат ембрион, ама тоа си е на приватно, и за оваа постапка имав зелено светло од докторот зошто немаше стимулации, и е многу полесно за телото. Лично, мислам дека после неуспешен трансфер си треба малце време, да одмори телото, па и психата а дека тоа мора да е шест месеци не, не мора да значи. Мислам дека треба да се слушне и мислењето на лекарот, но пред се да се влезе во новиот процес со одморена душа и тело, да не се форсира одма.
Jas posle tebe sigurno. Pocekaj, ke imas sigurno odgovor vo megu vreme. Ne znam ni jas zasto tolku brzo bese procedurata..
Фала ти многу, еве и на мене ми одобриле, фала ти што сподели, на сите нека ни донесе среќа!!! Дали го чекаш да ти стигне на домашна адреса?
A toa kade moze da se ispita, antitelata? Doktorot mi rece deka nema nisto, mozno e da e momentalno, bidejkji nikogas ne mi bilo visoko tsh, sekogas vakaa nekade, megjutoa ke sledime. Fala ti za sovet!
А како разбравте дека ви одобриле? Мене првиот пат ми стигна препорачано, за да си го подигнам од пошта. Сега поднесов на 06.07 за втор ваучер, но до моментов немам ништо добиено во сандаче и чекам. Сега да не известуваат на друг начин?