Исто и Гуржанова. На консултација отидов пред да се решам кај кој доктор ЕТ и иако на преглед не најде проблем сепак ми предложи хистероскопија.
Реално тој што не правел хистероскопија нема штета од дијагностичка пред ивф. Бидејќи мене на хсг ми видоа мал 5мм субсептум, којшто според докорите немаше да прави проблем, но бидејќи правев лапаро, од Тофоски си побарав и хистеро на којашто на крај излезе и полип 2цм. Така што добро е да се направи пред ивф, макар и дијагностичка.
Ова се жени што направиле, но треба пак, е тоа боли, секоја операција не е наивна, а ја нудат за добар ден..
Histeroskopija i laparaskopija ne se bas ednostavni proceduri za da se predlozi sekoj pat koga ima somnez na pregrada. I kaj mene imase somnez za pregrada. Se gledase vo hsg snimka gorniot del na martkata po debela. I vednas mi bese predlozeno histero. Isto taka imam i miom vo nadvoresen del od matkata, i morase i laparo da se napravi. I na kraj, od koga zavrsiv so operacijata ispadna diagnosticka. Nemav pregrada, a miomot bese mnogu mal. Uste mislim deka postapkata beze bez potreba. Miomot se gleda vo eho kolku e golem, i nema potreba da se vleze vnatre da se vidi za da se konstatira deka e mal. Vtoro: koga veke si vlezen vnatre, izvadi go barem. Treto, nemase pregrada voopsto. Ispadna na diagnosticka.
Да разбрав дека правеле. Чисто дадов мислење за барем еднаш да се направи, но доколку веќе е еднаш правена не гледам потреба од повторбо, освен ако не се направи хсг и се виде пр.полип па има потреба од нова.
Лапароскопија не е едноставна процедура,ама хистеро е прилично рутинска.но тука збориме дека конкретниот доктор во конкретната клиника предлага операции по втор,трет пат кај могу девојки и тоа брзо време откако веќе еднаш ги поминеле а ги поминале кај други доктори и во други клиники. Еден куп читам во последно време постови од жени што отишле во Њу борн откако претходно биле во друга клиника и на истите им се наоѓаат некои недокажани дијагнози и им се кажува пак да се оперираат, а веќе тоа го направиле.а се знае дека такви субсептуми и минимални прегради немаат никакво влијание на импламтација на плодот.Според мене е правење непотребни стресови и земање пари.
А, мене ми кажаа дека сѐ уште немало комисија и не ми се разгледувани документите. Не ми е јасно сега, особено кога читам членки кои вчера/завчера добиле позитивен одговор. Што ли се случува?
Vrtete vo period od 12:30 do 16:30 na telefon 02 3289068 Jas dokumentite gi podadov na 04.07, i vcera koga se javiv mi rekoa deka imam pozitiven odgovor. A dokumentite da gi cekam po posta.
Не сум пишувала на оваа тема ама 10 год ја читав, но сега ќе пишам бидејќи исто искуство и јас имам кај него. Веќе имав направено хистеро каде беше отстранет полип, лапаро отстранета десна туба, уредно хсг после овие интервенции, 4 неуспешни инсеменации, 3 неуспешни инвитра. Немаше имплантација ниту еднаш. Прв преглед кај него совет му беше да се направи повторно хистеро и лапаро. Толку ми беше филмот. 10 год борба со стерилитет и неговиот предлог беше последна капка. Со парите што ги спремав за инвитро кај него си уплатив одмор. 6 месеци подоцна на 41 год останав природно бремена со десна отстранета туба и лев јајник залепен за матка. Сега имам бебуш од 6 месеци. Не се откажувајте, ви посакувам на сите здрави и живи бебуши дали со инвитро дали природно дали ќе усвоите ваше е, ама нека не претеруваат доктори како него, посебно ако еднаш веќе имате хистеро и лапаро.
Devojki zdravo,Ve molam do kolku ima uspeh realizirana bremenost nekoja so AMH 0.100 .se razbira bremenost so svoja jk .Ve molam se slucile ili mojata sansa e propustens so ovie rezervi koi potenciram pred Ivf bea 0.600 .iako i togas niska sega Veke sum mn zagrizena bidejki sep ili oktomvri e planiran uste eden obid priroden modificiran so letrazol
Браво за сите што успеавте да добиете некој за да прашате, се обидов и на овој број, но немам среќа. Нека кршат глава, ми се смачи
Фала ти мила што пиша, ти посакувам успех, твоето искуство ќе ми биде добредојдено и секако ќе контактираме во пораки
Девојки ајде овде да прашам гледам имате доста знаење од искуство. Дали ендометриум од 11мм значи бременост или значи погодна средина за имплантација? Инаку, треба да добијам за 4 дена. Имам еден фоликул од 27мм кој не пукнал, но докторката рече дека имало слободна течност во матката што значело дека друг фоликул пукнал. Фала
Па јас знам дека еднаш порано кога бев на гинеколог ми измерија ендометриум 11, можеби и 12, а не бев тогаш бремена. Така да може да значи дека е добро рецептивен за можна бременост, но не мора да значи о бременост. Е сега зависи и кој ден од циклус ти е. Мене тогаш ми беше ми се чини околу овулација, ако е пред менструација знам дека тогаш се намалува, па може ќе се израдуваш, ако тоа ти е во моментов желба Ама ме го земај мојов муабет здраво за готово, мене не ми е мн познато ова, лаички ти одговарам. Може постои и граница до која е ок дебелината на ендометриум, ама мислам дека 11 не е над тоа. Нека кажат посиксусните Докторката што вика?
Со ваучерот одиш кај матичен гинеколог кој ти дава упат за клиника каде што имаш одбрано да правиш ивф. Си се договараш со докторот за ивф што како понатаму.
Ne treba da platis sega nisto se pokriva fondot ako nadmines inekcii I hormoni plakas minimalno nesto zavisi od postapkata jas prviot pat doplativ 8000 a sega ovoj pat samo 3000