Да, тоа ми беше дилемата дали по дифолт значи бременост или само е погодно за бременост. Докторката ми рече супер е, ми објасни ама стручно и не ја сфатив баш т.е. мислев дека сум сфатила ама надвор се збунив. Ми рече доколку сме ги погодиле плодните денови матката е спремна. А за желба, онака потајно посакуваме јас девојче, мм уште еден дечко Денеска ми е 25ти ден од циклус така да, според твојата логика би требало да се израдувам месецов
Јас имам спротивно искуство со Трајковски. Првото инвитро го правев кај Др. Тања и бидејќи сега дека е на одмор морав 4 д да правам за во фондот и отидов кај него. Отидов со цел список за испитувања да ги направам дополнително по мое инсистирање кај нив и ми рече " ај не се оптеретувај многу, опушти се. Не си барај проблем што немаш" И на крај кога го прашав, дали може за следното инвитро кај него да го правам ме одби ми рече да си продолжам кај Др. Тања дека кај него неможам да се префрлам. Во секоја смисла ме одби, дури и за витамини што како ми рече со Др. Тања да си зборам кога ќе се врати она од одмор. Може различно делува ама мене ме одби за се.
Исто и јас како тебе, од кај Влатко бидејќи беше на одмор, отидов кај Тања за ехо. Само ми рече да продолжам со терапијата што ми ја дал он. Секако твојата докторка знае што ти дала, нема потреба да се мешаат еден со друг.
Јас пак имам позитивен исход што се однесува до хистероскопија кај Др. Трајковски. Ми рече дека од авион се гледа септумот, а мене во Систина инсеминации,инвитра на таква преграда. Никогаш не ми спомна кај него да ја правам хистероскопијата, него си ми кажа каде прават и ме упати на државно. И исто ми рече после операцијата да пробаме едно време природно, но за жал немаше успех. Прво инвитро кај него и ене мојата 5 месечна среќа ми спие слатко...
Така е секој со секој доктор и клиника има различно искуство. Мене Кузеска ми правеше инсем.со септум, со полип и со хидросалпингс, рече какви се такви се каналите, сакаше и 2 одма да направиме. Отидовме кај Лазаревски рече прво лапаро, правев на Гак и хистеро. Па 1ивф успешно кај Лазаревски со 1 канал.
Еве моето искуство со Њуборн е дека воопшто немав притисок кај нив да ги правам испитувањата,секогаш Трајковкси инсистирал на државно да правам...Јас отидов таму од Систина. Имав правено лапаро хистеро со метропластика во Систина као имам преграда 2см и мала матка па со метропластика да ја проширеле. После во Њуборн излезе дека нема потреба од ширење на матката,таа е мускул и сама си се шири во бременоста,НО преградата сеуште беше таму,се гледаше на ехо. Сама сакав да правам пак во Њуборн но Трајковски рече нема потреба за ова толку пари да давате,ќе одиш во Чаир кај др Зоран супер е тој. Така и направив и за разлика од Систина каде бев со целосна анестезија,ваму бев со онаа во рбет што ја пуштаа,будна и се си гледав како се одвива и гледав дека вадат преграда. Се прашувам што правеле предходно пред тогаш година дена во Систина . И покрај тоа Трајковски несакаше да ги нападне туку рече можно било пак на исто место да се направи ако матката е склона кон тоа. Така да,не е точно дека Њуборн или Трајковски гледаат само профит и измислуваат прегледи. Камо среќа да ми предлагаше испитувања и да се најдеше проблемот. Мене ми сметаше па што не ми предлагаше нови испитувања освен овие основните и не е решен проблемот. Ќе пробам здеавје ако даде Господ во странство некаде.
Исто.Јас мислам дека баш др Трајковски е еден од ретките докторите што не гледа за пари. 1. инсистираше да не правам ивф на приватно да направам преку фонд значи цело време инсистираше вика парите не паѓат од небо. 2.за бета хцг цело време ми викаше не мора тука да направиш може било каде 3. цело време ми вика оди слободно кај матичната да не даваш често пари кај нас за контроли не сакам вика да ти земам пари кога нема потреба,јас му реков не мислите вие за тоа тоа е наша работс не ми е проблем за парите,пошто јас секоја недела одам на ехо сакам да го видам бебушчето. Со сопругот секогаш се чудиме пошто кога бев во систина они за све инсистира таму да се направат сите анализи сите интервенции.. како и да е ова е мое искуство.
Ги читам последниве мислења во однос на искуствата на членките со почитуваниот доктор во Њуборн и иако не сум активна во последно време, нешто морам да пишам. За жал сте ја утнале поентата на дискусијата што ја развија погоре членките. Дискусијата не тргна од прашањето дали и како треба да се прави лапароскопија или хистероскопија, дискусијата тргна од прашањето зашто Владимир предлага повторувачки процедури кои можат да бидат и инвазивни, и не баш така наивни и скапи кај пациентки кои веќе еднаш ги поминале. Чуму таа негова недоверба кон стручноста на другите доктори што ги извршиле тие операции? Имаше пост на членка на која и рекол дека хистероскопијата и е правена на 24 ден, така не требало, требало порано. Дај, жити се? Па и јас правев лапаро-хистеро на 17 ден од циклус кај доктор што не само јас, туку сите од фелата го сметаат за број 1 хирург кога се во прашање ваков тип на интервенции, кој ми објасни кога и како се прави операција во фоликуларна фаза, а кога во втор дел на циклус. И не е точно дека секогаш мора да се прави на почеток. После неа се јави друга која правела хистеро во октомври, сега и вика, ајде пак? Ко да е хистероскопија земање брис за пап тест? Постот на девојката што останала природно трудна е неверојатен пример кој ја потврдува негде тезата што се разви. А она не е единствена, само на форумов има уште една членка на која истиот тој доктор и предлагаше да прави и втора лапароскопија по веќе направена една на ГАК (нема да напишам која членка, ќе се препознае сама), со изговор дека поради тоа не доаѓало до имплантација при ин витрата. Членката додека се мислеше дали да го послуша и да направи уште едно лапаро пред следно ин витро, остана природно трудна. Значи две потполно исти искуства кај истиот доктор во краток временски период! Мислам дека поентата не беше толку во насока дека докторот сака да профитира од тие операции (колку што јас знам Њуборн како клиника не е ни опремена за лапароскопии и слични операции, па практично таму не ни можат да се изведуваат), туку еве на мене лично ми говори за тоа дека Трајковски и нема баш некоја јасна идеја и насока каде да го насочи лекувањето, а ова е особено се случува кај пациентки што му доаѓаат по поминати искуства од други клиники, и дава некакви си дијагнози на тепка и тие дијагнози најчесто се проблеми со матка. Тоа е мој личен впечаток што ете неќам да го преќутам. Колку и да е стручен, реалноста е дека не сѐ е видливо на ехо, па оттаму според мене не би требало толку наивно да се предлагаат такви работи. Кај дотичниот доктор во Њуборн и самата отидов на консултација, не зашто сакав да го променам мојот доктор, туку чисто од радозналост да видам што е цела таа фама што за него се создава последниве пар години на овој форум, а и консултациите им се бесплатни, па си реков нема што да изгубам, секој совет плус е добредојден. Ги разгледа сите документи (имав буквално преполна папка со испитувања, извештаи од процедури, хормони, мутации), 45 минути траеше консултацијата во која тој за цело време не престана да зборува, не оставајќи ми ни една единствена можност било што да го прашам и да го прекинам. Толку беа конфузни и неповрзани работите што ми ги кажа, што од ординација буквално излегов со триста прашалници what the fuck се случи, без да добијам ниту еден единствен практичен совет. А, да, приказнава има и punch line - консултацијата заврши со тоа што ми рече: јави ми се кога ќе останеш природно трудна! Јас останав со подзината уста, првичниот шок среќа не ми траеше долго, па го прашав: а ако не успеам да останам трудна, да не ви се јавам? Не знаеше што да одговори. 37 години, толку специфичен случај сум со комбинирани двете најчести дијагнози за женски инфертилитет - ендометриоза и ПЦОС, со години неможност да затруднам по природен пат, со неуспешно ин витро зад себе, он ме прати дома да останам природно трудна и пази, да му се јавам кога тоа ќе се деси! На излегување си ветив дека моја нога во таа клиника никогаш повеќе нема да стапне, макар и да е последниот ИВФ кај кој би можела да идам. Затоа, дозволете и да споделат негативни искуства за него, како што се прават за сите други доктори на темава, без при тоа да спинувате и релативизирате. Никој доктор не е Бог и никој не заслужува колку и да е добар, околу него да се создава култ.
Многу се сложувам со тебе околу ова последново... Докторите се луѓе и имаат сите добри и лоши карактеристики, професионални успеси и неуспеси, и ниеден доктор не е идеален, а тоа што тука субјективно (што е нормално) ги оценуваме треба секој да го земе со резерва и само како насока а не здраво за готово. Нема да пишувам за Трајковски, имам пишувано дека сум задоволна. Ќе додадам само дека сепак сметам дека имаме избор од доста добри и достапни професионалци кои може да ги бираме и менуваме (за жал за поприлична цена).
И повторно се враќаме на индивидуалбо искуство, мене пак Лазаревски сњкогаш ме праќал операција и испитувања на државно да правам. Така што заклучокот е дека сите секаде имаме различно иакуство. Мене Трајковски по направена лапаро и хистеро и извадена туба, ми рече да ја извадам и другата, а со 1ивф со таа туба останав бремена.
Vo odnos na diskusijata mozam da kazam deka bilo koj od doktorive treba da pristapi krajno seriozno koga se raboti za bilo kakva intervencija na matka osobeno kaj zeni koi ne radjale a 90% vo grupava se takvi odnosno se vo obid za prv pat da se ostvarat kako majki, bidejki sekoja intervencija ostava luzni na matka koi podocna pogolema steta mozat da napravat na zenata, situacija kaj onie koi radjale e druga. Pa taka da ako se drugo e dobro provereno I ostanuva nekoja anomalija na matka togas intervencija kako krajno da bide. Oti ne e fer zenata godisno po dva tri pati da pravi ista intervencija I kako toa eden doktor ja gleda drug ne ja gleda primer pregrada Ili polip Ili miom Ili bilo sto, mislam nema smisla I nehumano e zatoa I nie ovde nemame doverba pa pusti na 5 mislenja odime da vidime dali site isto zborat I stvarno taka treba Ili ne izgubeni I isplaseni a godinite si vrvat. Moze pred da se odi na intervencija konkretno za polip I miom da se isproba nekoj naroden lek cuvar kuca Ili biserok ima zeni na koi I'm pomognalo Ili da se smeni nacin na ishranata primer avtofagija, da se vnesuvat antioksidansi pa ako nisto ne pomaga I ako nekolku doktori go vikat istoto za intervencija a bremenost nema togas. pozdrav za site I sto pobrzo da bidete bremeni
Њу Борн не прават лапаро, докторот мене ме прати во Чаир за хистеро и лапаро заедно за да баш може да види што се случува внатре во матката, она што викаш дека не се гледа на ехо. Извадија еден миом, еден канал затворија и другиот го извадија бидејќи беше со неправилна форма. Следниот трансфер не беше успешен. Потоа истиов доктор предложи да вадиме брис од матка со малку гребење. Јас си испитав и пролактин и ја снимав главата, па пиев Достинекс. Значи, не е само една интервенција или само едно испитување. Испитував хормони повеќе пати, кај мене беше проблем и ендометриумот, одев на мерење секои 2 недели. Пред Њуборн бев во Ремедика, нема споредба. И кај мене се случи чудо, после 5 год обиди со донор на јк. Дали причината за неуспехот беше во квалитетот на ембрионите, што кај нас не се испитува, или во мојата матка, еве не знам. Јас прв пат правев хистеро-лапаро и пројдов супер, и ако до сега немам ни една операција правено. А за хистеро ми е поверојатно да предлага докторот бидејќи сака да го види квалитетот на ендометриумот. За мене човекот е цар, како и другите доктори за членките кои успеале кај нив. Се надевам на успех кај сите. Поздрав
Ти @tina2018 дали воопшто го прочита и го разбра мојот пост? Не збориме за реалната потреба од некоја интервенција или испитување, збориме за потребата да се прави истото испитување по втор, трет пат. Тој истиот доктор за којшто ти и уште некои други членки тука не престанувате да пишувате хвалоспеви, а при тоа напаѓате други доктори кај кој што сте биле претходно, мене неќеше ни на ехо да ме види, не па да ми препорача некое дополнително испитување. Ми рече да си отидам дома и да си чекам да си останам природно трудна, и кога тоа ќе се случи да му се јавам. Не викам дека на прва средба треба да чувствува некаква одговорност кон мене, ама постои нешто што се вика докторска етика и хипократова заклетва, а за мене лично таквото искуство беше исклучително понижувачко, нешто што не ми се случило во моите 37 години живот ниту со еден единствен друг доктор специјалист од било која област. Да не збориме и за тоа дека 1). скоро сите членки што биле кај други доктори и после дошле кај него ги испраќа да прават кариотип, при тоа не им ги објаснува ризиците од инвазивното ПГД тестирање, ниту па реално ја проценува потребата од таквото испитување 2). скоро сите пациентки после неуспешен трансфер ги третира со декапептил депо инекција пред следниот трансфер, и да имало и да немало индикација за тоа, а ако не дај боже трансферот потоа е неуспешен после уште 3 месеци се во вештачка менопауза и не добиваат менструација 3). на 90% од пациентки со направени операции им предлага да ги повторат. Мој впечаток од консултацијата кај него беше дека тресе дијагнози од ракав, само колку нешто да има да каже. И извини ако на тебе или некоја друга негова пациентка тоа не ви одговара да го слушнете (немам ништо лично против никоја и мило ми е што сте успеале), ама едноставно повеќе немав сила да преќутувам. ПС. Со хистероскопија се гледа внатрешноста на матката со цел да се види дали има некоја механички проблем кој што би можел да попречи во имплантација и понатамошна бременост. Со бипсија на ендометриум се утврдува оптималниот прозорец на имплантација и дали има некаква инфекција што би можела да се пренесе на плодот. „Квалитетот“ и оптималната дебелина на ендометриумот за трансфер многу убаво може да се процени и на доплер ултразвук, хистероскопија не е првична метода за тоа.
Нема да го бранам, НО:1.Мене кариотип ми предложи дури после третиот трансфер, претходно јас предлагав, тој ми велеше дека нема потреба. 2. Мене не ми била предложена декапептил депо инекција при трите трансфери, никогаш не станало збор. Чисто да дополнам
Јас ќе се надоврзам на муабетиве во форумов, но од причина што и сама сум лекар специјалист иако не сум гинеколог, од досегашните постови на бројни членки кои успеале после 5 до 10 години да останат бремени и да се радуваат на рожба, не го сметам како успех на т.н ин витро специјалисти. На тепка им се протоколи 2-3 што ги даваат, поврзани се меѓу себе за профит и тоа е точно, предлагаат операции баш како што кажа ladystardust како да се работи за брис за Пап тест и направен е култ за некои кои навистина не го заслужуваат. Да ние лекарите не сме богови, но за жал повеќето од нас ја немаат лекарската етика и емпатија кон пациентите. Сите оние во приватни установи се на процент од направени интервенции за да земат плата а не од успешни и на пациентите гледаат само низ призма од пари. Го доживеав на сопствена кожа. Не може ама баш никој да ме убеди дека не е така. Ќе ти посветат нешто малку повеќе внимание ако си најдеш некоја врска да стигнеш до него но поразителни се податоците за 4 инсеминации, години и години ин витро обиди кај бројни пациентки и се трефнало кај некоја од прва, па да се прогласи за успех на докторот. Ужас ме фаќа од огромните дози на хормонална терапија кои си ги препишуваат без око да им трепне. Пауза прават само ако си со ваучер а за приватно не треба. Прво ова што се случува не е хумано во нашава земја, луѓе се задолжени со по 2-3 кредита, продаваат ако имаат што да продадат за да си го гушнат најмилото. Искрено без било која членка да се навреди, кај нас се само извикани стручњаци и далеку од успешни!
Pa ne moze on da Zima pacienti od negov kolega oni timski zaedno rabotat Znaci sekoj pacient si e zadovolen od svojot doktor iskrajno ova sto go pisuvas mislam deka e izmislica jas sum Kaj Vladimir so neuspesno prvo invitro ama za posvetenos konsultacija soslusuvanje razbiranje I dadeno se sto e vo negovo znaenje e celosno posveten toa deka 2 Pati ne mi naplati pregled a me gledase na eho sigurno e za parti hah site mozni ispituvanja me Prakase na drzavno da gi pravam duri I spermogram insistirase da pravime na dr mesto da ne plakame 2000 jas mislam deka momentalno dr Vladimir e eden od najdobrite doktori I sekako odam na 2 invitro Kaj nego so celosna doverba
Haaa,moze ke zvucham sarkastichno no kako VASHIOT pochituvan d-r Trajkovski e sega vakov,takov...Pa tuka samo falbi za nego,jas nitu edna kritika ne prochitav (a sekoj d-r ima i maani a i neuspeh). Moeto iskustvo od kaj nego e sledno:Izlegov od kaj nego so haos vo glavata,izmeshano se kasha popara i toa se blagodarenie na nego. Imav uspeshno prvo in vitro kaj d-r Ivanovski no zavrshi so spontan vo 17ta nedela,pa chitajki ovde samo POFALBI za nego trgnav na konsultacii vo Nju born. I ajde sega od kade da pochnam da se iskazam za nego zashto eve i posle godina dena od konsultacijata so nego ne razbrav spored nego shto problem imam,zatoa shto navede hormonalen dizbalans (koj nikogash ne sum go imala),enormno pokachen estrpgen pa zatoa mi kasnel cisklusot ke mi doshol za 2-3 dena da mu se pisham da mi kazel terapija.Mu pishav odgovor ne dobiv eve godina dena Imam napraveno 2 histeroskopii poradi septum aaa a da dojdesh jas da ti napravam histero najverojatno se raboti za subseptum i taa e pricinata za neuspeh laj tebe.Potoa ej pa problem imash so endometriumot kako svajcarsko sirenje ti e.Sovet,dodatno ispituvanje nekoe nishto ne predlozi osven histeroskopija,vo Nju born koja ne bi rekla deka ima spoodvetni bash uslovi. Fala mu na gospod jas d-r Ivanovski ne go smeniv iako mora da priznaam imav ogromen revolt prema nego.Podobar d-r za mojot problem od nego ne zapoznav.Napraviv vtoro in vitro uspeshno i imam sin sega Nikogash ne me obvrzal da mora tuka vo Sistina da se napravi konkretno nekoe ispituvanje,tuku sekogash prvo ke mi recheshe toa moze i na Gak.Imav potreba za preventiven serklaz koj go napraviv na Gak. Mozebi moevo izlaganje e raseano i ispomeshano,no realno takva beshe i konsultacijata kaj d-r Trajkovski ispomeshana,nekonkretna,zbunuvachka...