Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    @Cloverrrr фала ти за споделено. Знам, и на таа тема имам истражувано, ама сеуште не чувствувам дека сум стигнала до моментот да размислувам за ендометријална биопсија, од причина што сиве овие години после таа една епизода на ХПВ, сите анализи и испитување кои редовно (најмалку на 6 месеци) ги правам не покажале ама баш никаков сомнеж дека би можело нешто да не биде во ред со самата матка. Од наоди на ЦРП, седиментација, леукоцити, од сите можни видови серолошки и микробиолошки тестови на сите можни видови на вируси и бактерии, од ТОРЧ, па до состојбата на самите туби кои кај мене се совршено проодни и здрави (а обично проблеми со тубите се многу често последица на тешки инфекции), до изгледот на самиот ендометриум и матката на хистероскопија. Имунитетот ми е со години на високо ниво (ХПВ-то успеав да го елиминирам за експресно време и да го доведам под граница на детекција), се хранам исклучително здраво, не пијам, не пушам и умерено спортувам.
    Не ја отфрлам целосно идејата за овој тип испитување, поготово после вакви искуства како твоето, и не дај боже да морам да размислувам и за таа варијанта, но сега за сега мислам дека не сум стигната до таму, ама ако треба, и тоа ќе се прави.
    Се надевам дека се средила ситуацијата кај тебе и дека овој пат ќе се израдуваш на позитивен тест.

Последна измена: 8 август 2021
    На ZvezdicaLea, Milititi, Cloverrrr и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Среќен роденден жениште најхрабро! ❤️

3. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    00381177666105 e tel.broj na posta. Adresa: Presevo 3 , 17527 , so napomenam :granicni prelaz, adresni kod: P17527.

На Srcka28 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Srcka28

Srcka28 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    2.801
    Фала многу ќе ги исконтактирам утре :)

5. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    @ladystardust Земање на брис од ендометриум е неинвазивно, не се прави со хистероскопија туку на обичен преглед кај (искусен) гинеколог. Ако ти е мисла, можеш тоа да го направиш, пред биопсија. Го направив на моја иницијатива после прочитани позитивни резултати тука и жал ми е што ретко го нудат како дијагностика, иако во странство е редовна пракса. Присуство на бактерија во ендометриум може да биде сериозен проблем за имплантација и не е ретка појава. Имам многу позитивно искуство, ако ти требаат детали, пиши ми.

На NNA, tina2018, Cloverrrr и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. elanor

elanor Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.048
    @Bilka5T мила ако не ти е тешко да напишеш каде си го правела (каде се зема брисот и каде се носи за испитување) и како точно гласи процедурата?

На NoraMK и Bilka5T им се допаѓа ова.
  7. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.622
    Да се што наведуваш и мене исто ми се случувало па и крвта мирна вака кога ќе ми текне ама ете го проблемот кај мене јас имав запушени туби па од тука и тој проблем.
    Иначе процедурата е мн едноставна и неинвазивна и не е болна, а на хистеро се беше во ред со изглед на матка кое го правев лани.
    Се надевам ќе бидат средени на контрола а и тебе ти посакувам успех
    ❤️

На ladystardust му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    На мое барање ми го направи Трајковски но очекувам да може да го направи секој поискусен гинеколог. Имам впечаток дека претходно не им било пракса, но гледам после мене го направил тестот кај други членки од форумов.

Всушност барате да се направи проверка дали имате хроничен ендометритис. Има повеќе начини за дијагноза. При хистероскопија може да ви направат биопсија, ќе земат дел од ткивото - ова не знам дали го прават кај нас но е можеби најефикасниот начин. Не верувам дека е проблем земањето ткиво, но потоа анализата треба да ја направи искусен патолог и тоа е можеби можно на Клиника.

Мене ми земаа брис од ендометриум - се прави со долга, тенка "пипета" која треба внимателно да се насочи низ каналите додека ве гледаат на ехо. Воопшто не ме болеше. Брисот потоа се праќа во лаб. (ние во Авицена) и тоа ќе покаже дали има некоја бактерија и како треба да се третира. Ако има бактерија може да треба подолг третман со антибиотици. Ако нема бактерија не мора да значи дека ендометриумот е во ред, подетална анализа би дала биопсијата.

На Sienna_MK, princess5, elanor и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Ell *

Ell * Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    63
    Здраво феминки, сакам да споделам едно корисно инфо за сите што пијат фертилимин. Конечно ги донесоа со добар рок до 2025 година и ги најдов во аптека Бети на партизанска. Ми ги нарача девојчето од магацин и до вечерта си ги подигнав :D

На Aleks33, _Vera_, NoraMK и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Mene me interesira sto pravevte posle IVF? Lezenje kolku dena? Kako odevte do wc? Se tusiravte?

11. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Prvite 3 do 5 dena poveke lezenje, posle najnormalno funkcioniranje, bez krevanje teski predmeti, normalno.
    Probiotici pij si i poveke ovosje i ke nemas problem so toalet. Jas se tusiram uste koga ke se vratam od klinika, kratko, so mlaka voda.
    Drugo se najnormalno. Bitno da nemas napreganje fizicko niti psihicko. So simptomi ne se zamaraj, nema pravila. So srekja |(

На Knizhevnik11 и ZvezdicaLea им се допаѓа ова.
  12. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    34.788
    Колку ве чинеше брисот? И дали сама го носеше во авицена или од клинилата го пратија?

13. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Изгледа повеќето доктори најнеомилени им се потешките случаеви особено како нашиов стерилитет без пронајдена причина- идиопатски. И во систина Лазаревски одпочеток фин советува ова она,после две неуспњшни инвитра ништо,ни зуц да каже на консултацијата,дури и несакаше да не прими немал време,едвај. Трајковски исто,посветен,сам ќе се јавеше кога бев во постапка ,или после негативен кога ќе му пишев,ќе се јави сам за ме утеши...овој само кога му кажав негативен домашен,ми рече утре и преку крв,утредента му праќам слика од негативниот рез и ништо не ми одговори. Фактички незнам што да правам веќе како да ми пиша. Пред трансфер само сиромашкиот ми рече сакал да успееме веќе му било срам во очи да не погледне толку години сме биле кај него и без успех....

На Alex*, ladystardust, BelataMasai и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    Може ќе те излажам но не сум сигурна ни за двете. Гледам сум платила за тој преглед 2000 денари но што и како е наплатено не знам. Исто, ич не се сеќавам дали баш овие брисеви сум ги носела јас. Изгледа не, бидејќи не гледам да сум платила во Авицена, а резултатите ми ги пратилe од NB. Затоа не знам за точна цена ни на земањето брис ни на цената на анализата.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Еве како некој кој имаше 1 ивф во Систина, додека бев во постапка го напаѓаа мојот доктор, и почнав да се сомневам во неговите одлуки каејќи се оти не отидов кај Трајковски, оти тогаш многу го величеа. На крај знам дека тој не направи се за да биде успешно, туку така се поклопија сите работи. Не е се до нив, многу работи се важни, но мана наоѓам само што не се прават некои иапитувања на време и се чека предлог од нас самите да се направат. Со среќа на сите.

На Мишел*, babybubu, Meckicja и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Во однос на моето хсг правено во Систина, радиологот и гинекологот Јорданчо имаа напишано се ок. За истото хсг мојот матичен кога ја виде снимката ми рече со овие канали природно нема шанси. Со таа снимка Кузеска ми правеше инсеминација, Органџиски не сакаше ни да ја погледне, Лазаревски ме прати на лапаро. Така што мислам дека поважно е кој како ја чита снимката а не самиот извештај, барем во мојот случај. На крај имав хидросалпингс и едниот канал се извади.

На Nbnbnb, MarijaMi90 и tina2018 им се допаѓа ова.
  17. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    1.439
    Ќе побарам секако и друго мислење. Фала ти што сподели. Тежок е овој пат, но се надевам еден ден ќе не огрее сонце.

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2020
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    845
    Helenna и јас правев хсг кај толовски, но јас сум со дојагноза. И со извештајот и снимките бев во чаир и на гак кај др од оделот стерилитет. Појди нека ги видат и слушни мислење нивно

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MIS2013

MIS2013 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2018
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    433
    Мене ми наплатија 2500 пред 2г. Тогаш они ги пракаа брисевите на испитување. Инаку на ГАК кога правев дијагностичка хистероскопија ми направија и биопсија на ендометриум

На Bilka5T, tina2018 и princess5 им се допаѓа ова.
  20. Melek 36

Melek 36 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    1.045
    Јас сега правев брис од ендометриум 2000 ден е во Авицена

На Bilka5T и tina2018 им се допаѓа ова.