Ke si se pridrzuvas na preporakite de infekcija i toa e toa nemora da se odi po kafinja ili na odmor. Jas celo vreme odev narabota a imam epten direkten kontakt so luge i nefativ korona ama neodev nikade osven narabota.
А како докторката утврдила дека немањето на срцева акција е баш поради вакцината? Прв пат сега после ковид вакцини ли се случува плод да нема срцева акција?
Во ред е советот да не се вакцинираме, ако ова што го велиш се базира на истражувања, но во тој случај гинеколозите требаше да излезат со препораки дека пациентки што планираат бременост не треба да се вакцинираат и да објаснат зошто. Во спротивно мамат голема маса на луѓе да не се вакцинираат и со тоа ја ризикуваат срцевата акција кај пациентките. Бидејќи досега не излегоа со никаква препорака за тие што планираат бременост, секој сам треба да си одлучи дали ќе се вакцинира или не. Коронава трае веќе втора година, успешни бремености и здрави родени бебиња има и кај заболени и кај вакцинирани и со и без ивф.
Мене искрено големо разочарување, дури шокантно ми беше кога видов дека Лазаревски присуствувал на протести. Ако некој доктор, човек од струката, познавач, експерт има некакви сомнежи, сознанија, размислувања за вакво капитално прашање, кое е важно за целата планета, фер, хумано и професионално е да ги сподели со јавноста и со своите колеги. Вака можеме само да се прашуваме против што точно протестира. Јас лично слушнав повеќе варијанти за неговото појавување. А да се создава конфузија по ова прашање е најмалку потребно во овие моменти.
Јас протестот го сфатив барем како беше најавен, дека е против воведените мерки за невакцинираните, а не антиваксерски. За жал од тоа што го видов, на крај токму таков излезе. Може докторот бил против мерките а не вакцините, а всушност негово право, иако е јавна личност. Јас се препознавам во онаа група која е дискриминирана затоа што постапувајќи се "по пропис", сега имам забрани за движење. Е па, во животот се случуваат и др.работи, не е само короната. Ако сега се вакцинирам, ќе ми пропадне ваучерот. Што не дадат да се продолжи рокот на ваучерите? Навистина немам пари, а особено нерви да вадам пак документи наново. Трет ваучер ми е. Офф топик можеби, ама многу сум гневна. Со среќа на сите, животот до сега така ми "тера" да се откажувам од преголемата контрола, па и за ова, нека не чува сите горниот. Ако не дај Боже не успее и овојпат, секако ќе се вакцинирам.
И јас се шокирав од неговото појавување таму. Се согласувам дека секој има право на свое мислење и избор дали ќе се вакцинира или не, но ивф специјалистите не се било кој за така ноншалантно да излегуваат на протест против вакцините. Иако протестот наводно не бил против вакцините туку против мерките, од она што го видовме јасно е дека главната идеја е антиваксерска. Мислам дека во најмала рака ова е неодговорно кон сите ивф пациентки кои навистина си ги тупиме главите со милион прашања околу вакцинацијата: дали да се вакцинираме, кога е најдобро да се вакцинираме, со која вакцина, колку да чекаме до постапка... Сепак ние во нив гледаме авторитети и им веруваме кога ќе кажат дека нешто е добро или не е добро да го направиме. Никогаш не излегоа со официјален став (освен Плодност), а сега еден од најголемите ивф авторитети се појавува на ваков протест. Што е со неговите пациентки кои веќе се вакцинираа ? Зарем на ваков начин треба да го слушнат неговиот став за вакцините. Ќе беше фер и одговорно да го кажеше својот став официјално. Вака создава голема конфузија и недоверба кај пациентките.
Dali vencanicata i izvodot od prvorodenoto dete treba da bidat vo orginal podneseni vo fondot? Za ostanatite dokumenti ( hsg, laparaskopija, spontan itn) mi rekoa orginal. Dali po odobruvanjeto moze da se zemat nazad orginalite so ogled deka se samo vo eden primerok?
Девојки, ако треба да почнам со постапка во време кога мојот доктор е на одмор, што се случува тогаш? Поточно договорено е да се почне со постапката почеток на септември, отприлика на 3.сеп, меѓутоа погоре читам дека Трајковски е на одмор до 9. сеп, а шемата е напишана и како сега, некој имал вакво искуство кај докторот? Дали некој не презема или ?
Јас сум кај тој доктор е сега кога беше на одмор ме преземаше докторката на некој му смета можи ама мене не и таа ми беше супер Господ нека помага кај сите ти посакувам среќа јас утре ќе правам бета баш па ќе видиме што ќе биде поздрав
Со среќа нека тиии еее, нека бидее високаа!! Не би ми сметало ни мене, него малку сум збунетаа бидејќи не спомна такво нештоо тој кога се договаравме и тука наеднаш така сегаа дознаваам. Нема врска, како биде нека бидее, само нека започне постапкатаа, тоа ее.
Ти благодарам мила и кај тебе успех да има вечерва мислам нема да заспијам некни правев тест на 11 ден и излезе негативен не знам што ќе биди,а докторов не знам зошто така прави изненадно и ние не знаевме.
Не се секирај, биди позитивнаа и одмори си ја душатаа. Господ е голем! Утре чекамее две најубави цртки на светот!! Сигурно и тој си имаа некои непредвидени обврски, тоа ее, не дека сакаа..Али ако сака да бидее, ке биде па светот да се сврти, а не доктор да се смени!
Сигурно докторката, или пак Хаџи-Лега, нели и тој е сега таму. И мене може така ќе ми се фати, и јас нареден циклус планирам, и мене ми рече ќе ми направи шема. Еднаш имав преглед, еднаш трансфер кај Гуржанова, ок ми беше. Не грижи се за тоа. А за известувањето дека ќе одат на одмор, може не знаат точно кога, а може и не сакаат да се водиме по нивните одмори, да не се ориентираме по нив. Ајде, да вроди со плод, кој сака нека е доктор
Нека бидее успешно, па друго можеби и не е важно. Од друга страна тие не стимулираат, важна улога е и ембриологот, се си има свое, неможеме на се да мислиме и се да вклопиме Нека ни е со среќаа и со лесно.