Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

263 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. andrijance90

andrijance90 Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2013
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    8
    :^) јас реков дека неможи да се остани бремена по природен пат или инсеминации ако каналите се затнати , за ин витро немаат врска каналите , дали се затнати или не, дали ги има или нема затоа што оплодената јајце клетка се врака директно во матката :)

2. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    mene mi rekoa da ispitam antitela i nekoi si faktori i obavezno i genetsko a seuste nemam ispitano

3. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    aaaaaaaaaa, toa da, no pak dr. Trajkovski rece zamisli imal slucai kako moite i prirodno doslo, kako ne znam ni jas, no ete taka rece. Kako i da e...

4. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    Ajde zdravo na site sakam mislenje da mi kazete kako treba da se odnesuvas posle transver denes mi e 4den vo sabotata bese transverot doktorkata mi kaza deka treba samo da dmaram a ne da bidam zakovana za krevet zatoa si pooduvam malku pa si sednam na solce pa na krevet pa pak isto za rabota nisto ne sum rabotela samo si poodam malku i si sedam vase mislenje posto niz ova internetov ke najdes stvarno eden kup raboti duri nekoj se i stvarno smesni doktorkata me isprati so so sreka i se da bide kako sto treba ne se zakovuvaj na krevetot i ne misli deka ako lezis ke bide podobro ili ke se pobrgu fati.drzete mi sreka i ve molam sovet pozdrav.

На ani.g му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Јас после трансфер 3 дена лежев во кревет (станував само до тоалет) 4 ден шетав низ дома, а веќе од 5 ден излегував ама без многу заморување. Живеам на 5ти спрат пешки па морав да качувам многу скали (иако тоа најмалку го препорачуваат) ама полека ги качував и шеткав по малку без големо оптеретување....и фала му на Господ ин витрото ми е успешно, од два вратени ембриони, двата се фатија...сега чекам срцева реакција :)) јади многу протеини, пилешки супи, урда, јајца, пилешко месо, урми, бадеми, лешници...
    И најбитно овие 15 дена биди опуштена и смирена и стрпливо чекај си го денот кога ќе одиш да дадеш крв!

6. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    Fala za iskustvoto i jas prvite tri dena stanuvav samo po potreba morav do dole da odam na pri sprat imame samo 5skali i toa ne mnogu visoki ama wc e dole ma da mnogu popoleka i bavno onaka ne brzo i otsecnoe samo se plasam sto posle transverot malu odev niz marketot da si ispazaruvam za doma posle toa samo odmaram i sega samo toa me plasi ...malku..dobro malku poveke..a doktorkata rece odmor ne da bidam samo vo krevet .. Dali imase nekoja bolka vo stomakot ili slicno i kade pravese ivf.. pozdrav i sekoe dobro..

7. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Случајна од срце ти посакувам да успеес со инвитрово и да бидес среќна мамичка и верувај во тоа, Бог ќе ти даде дар од него :inlove: Сто се однесува до одмарањето и јас бев во голема дилема, засто зивеам во странство и тука по интернет читав дека треба да се одмара, а мене ми рекоа дека не морам да лезам и да се однесувам најнормално како и секој ден! и ниедно од двете инвитра и трите инсеминации не ми успеаја иако се бесе во ред!добро при второто инвитро имав здравствени проблеми и не јадев нисто со денови и терапии и не ни очекував да успее, ама ова другово чудно, али јас не лезев! затоа сепак мое мислење е да лезис и ете да седис,одмарај се, и немој да правис нагли покрети и да се заморувас! остави дома се нека стои, гледај ова да успее! ти посакувам од срце две цртки, и сите други да се израдуваат сто пробуваат на ваков начин да забременат! јас имам усте еден замрзнат ембрион, немам никакво известување за него, но знам дека го имам, и се мислам дали да ми го вратат или да се обидеме со инсеминација или сто да направам за да успеам, а бев на гинеколог и ми рече сега работите се доведени во ред и нема потреба од нисто тоа, да чекаме природно, но до кога веќе да чекам ете не биднува!мислите ли дека со замрзнат ембрион има повеќе санси да се успее? и многу ме интересира дали на почеток во бременост мозе да се патува со авион или ризично е? сепак девојки на сите ви посакувам успех! :inlove:

8. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Случајна, уживај и не му ја мисли, тоа што си прошетала по маркетот не може да направи ништо лошо, лежењето не е гаранција за успех! Прави го она што ќе те прави среќна и опуштена и позитивна тоа најмногу треба во овој период на исчекување! Мене седењето затворена дома ми создаваше нервози и решив да излегувам да шеткам (се тоа полека и без уморување), да не мислам на исходот, на процесот, на тестот и да ти кажам многу брзо ми поминаа тие 15 дена...си реков како Господ сака така ќе биде. Некои лежат и по 15 дена во кревет, па на крај разочарување...така што никогаш не можеш да знаеш што е најдобро и најпаметно да правиш, така што прави го тоа што ќе те исполнува и прави среќна, бебето тоа со сигурност го осеќа :) ајде ќе не израдуваш и ти за брзо време :)

На slucajna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    Fala mila moja kaj mene e eden embrion i dosta se plasev ama taka e kako sto e gospod nikoj ne e samo me faka panika nervoza ne se samo lezi neli ma da imam i bolka vo stomakot i vo polovinata ama ke projde da se nadevame deka ke se izraduvam i jas pozdrav i so sreka .

10. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    fala mnogy dusiceke moja kako si mi ti odamna ne sme se slusnale mila morame da se nadevame deka ke uspeeme gospod e golem i e nad site nas pozdrav i sekoe dobro .. :* :*

11. ani.g

ani.g Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    7
    Slucajna so lesno Bogoridica neka ve cuva ! uzivkaj si lezi setaj po malku samo ne se zamoruvaj! i cekame za nekoj den da ne izraduvas site : :rofl:

На slucajna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nana2112

nana2112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    409
    здраво на сите ви посакувам многу среќа на сите кои сте во процедура на ин витро да имате многу бебиња ,вака сакам со вас една информација да споделам се надевам на некој ќе му биде во корист, јас сум во фаза на разгледување на опции каде да го правам 2 ивф бидејќи сме со донор на сперма и се јавив во плодност во битола и кошта 50 000 денари,а во ремедика во скопје е 40 000 денари ,здравје јас за еден месец ќе почнам со собирање на документите за ваучерот,а потоа во април- мај ќе го правиме ивф во ремедика се надевам ќе ми биде успешно поздрав до сите и со среќа на сите да ни помогнат господ и мајка богородица :* :*

13. ani.g

ani.g Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    7
    Nana so sreka i lesno i kaj tebe :rofl: ako ne e tajna moze da znam zosto se odluci za remedika a ne za plodnost ?

14. nana2112

nana2112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    409
    одлучивме во ремедика затоа што ни е поблиску бидејќи сме од источна македонија битола ни е далеку ,па се надевам со ова второ ин витро ќе ни биде успешно сега

15. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    zdravo na site sto mislite za tusiranje i mienje nekoi velat ne do 7,8den nekoi nema vrska pa vase mislenje i malki nakaslav i ikivnuvam od vcera dali e stetno ili normalno..

16. ani.g

ani.g Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    7
    Slucajna mojata straosvatica koga pravese in vitro dimitrov i rekol nikako stanuvanje samo lezenje ili blago setanje a za tusiranjei napomenal nikako i ona se brisese so vlazni maramcinja ! sega i jas ke pocnam za nekoj den so terapijata i mojot doktor mi napomena odmaranje i za tusiranje koga ke bide da izbegnuvam duri i za wc poleka da stanuvam.

17. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Јас прв пат се избањав на 3 ден после ЕТ. Со млака вода, не многу жешка. И во текот на тие 2 недели додека чекав за тест уште 2-3 пати се избањав, и еве бремена сум. Мислам дека првите 1-2 се по кртични другите не е проблем

18. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Мозеби е глупаво сто ќе прасам ама не ми е јасно сто има врска тусирањето со инвитрото?

инаку на сите сто се обидувате да забремените ви посакувам од срце, да успеете, знам колку се големи исчекувањата и затоа искрено ви посакувам до крајот на годинава да бидете со големи стомачиња:)) ја ако не успеам за месец два, сигурно ќе ви се придрузам засто не сакам да чекам!!! :inlove:

19. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    I mene mi e pomalce glupo ova so tusiranjevo ama ke pravis kako ke ti kazat. Jas koga gi prasav zasto ne smee,mi objasnia deka koga se banjas se zatopluva teloto i muskulite se opustaat i cirkulacijata e pogolema pa moze da se ispusti. Ako mu e sudeno da bide ke bide i vaka i taka. A jas inace sum i na bezglutenska dieta veke 20 dena i nesmeam nitu seker nitu mrsno da jadam i neznam ni dietava sto vrska ima ama ete ja drzam iako imam 58 kila. Neka bide samo. A vo ponedelnik sum na punkcija

20. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    Znaete kao ponekogas i nie sme zbuneti pa ne ni se jasni nekoi raboti pa sme vo nekoe bunilo inaku od navedenoto pogore sami gledame deka e razlicno kaj site ,samo sto jas mislam deka ako nesto saka ke bide mozebi od se po nesto ima vrska ,vnatre ni vrakaat oploden embrion i na nego e da se fati a nie samo ne trebada skokame toa e moeto mislenje kaj site nas e razlicno gledate i sami nekj se banjal odma pole toa taka kazano posle 2den nekoj si pesaci si razoduva sto e i normalno samo treba poveke odmor ,jas taka mislam jas si pooduva si sednam si lizeam pa pa si setkam i samo bez napreganje i najverovatno toa e toa ,duri i nekoja mi kaza deka veke sedmiot den odela na rabota samo gospod kako e nikoj ne e, on neka ne cuva nie sme vo negovi race .pozdrav i sekoe dobro.