Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Јухухуууу...браво позитива,само напред,честитки...е баш се израдував...
    Со лесно понатаму,чувај се❤️❤️

На Martka, NNA, DakaBaby и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Dea82

Dea82 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    22
    Правев контролни брисеви,денес го земав резултатот и имам ureaplasma,матичната ми даде сумамед,а во понеделник сум кај ивф доктор и најверојатно ќе треба да почнеме постапка 21 ден ми е. Дали ќе ми се одложи процедурата,некој да бил во ваква ситуација,многу се разочарав

3. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Излечи ја прво бактеријата.
    Со присутна уреоплазма, во никој случај не се препорачува да почнете со постапка. Не се разочарувај, добро е што навреме сте ја откриле.

На DakaBaby, Nbnbnb, Milititi и 3 други им се допаѓа ова.
  4. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Се согласувам и јас 2 дена да се одмори телото и да лежиш да. Јас првиот лежев, вториот лежев па малку прошетав по соби, и од третиот ден, миев садови, ручек, шетав низ маало, секако полека и умерено, и се вратив на секојдневието. Тестот беше позитивен и тераме бременост. Со успех да е кај сите

На Snowflake92, Meckicja, NNA и 13 други им се допаѓа ова.
  5. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Немој да брзаш, еден месец плус или минус е ништо. Слушај си го докторот како ќе одлучи така, не форсирај да биде сега ако треба да се средиш прво

На Pozitiva prava му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Здраво,
    Може не е прашањето за тука,ама секогаш кога сакам да прашувам нешто во врска со бременоста ми се полнат очите со солзи кога пишувам тука.
    Дај божее на сите вас да ви се исполни желбата и да се израдувате со бебенце:l:
    Би сакала да прашам вие што сте со успешно ивф до која недела на бременоста се боцкавте со пролутекс и на колку дена се боцкавте.Јас сум 14 недела,кај ивф доктор не сум била има 3 недели тогаш ми рече да продолжам ама не ми кажа до кога, секогаш кога сакам да одам е на одмор,една контрола правев кај др петровска во систина и планирам таму да продолжам и она не ми спомна ништо, му пишав на др Трајковски ми рече да ги прекинам ама многу ми е страв, би сакала да знам до која недела вие сте де боцкале.

На KonstantinaM, DakaBaby и Rtulka им се допаѓа ова.
  7. Milititi

Milititi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2021
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    720
    Bravo :inlove::sun: Cestitki od srce :f::music:

8. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    13.065
    Е па тоа е ,им кренавме слава,сега играат со нас.Доволно сме утепани од грижата од неплодност,уште за тоа да не боли глава.Имаат сега пациенти и дозволуваат се...

На Meckicja, reni", NoraMK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. NovaMamaToBe

NovaMamaToBe Активен член

Се зачлени на:
    10 август 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    84
    Патот е долг, тежок и трнлив... но желбата е посилна. Биди храбра и мисли убаво. Ќе биде се во ред ❤
    Во однос на другото... Според мене треба да правиш како што ти кажал ивф докторот. Контролите се на 4,5 недели отприлика... Ако тој рекол до нареден преглед да боцкаш, сметам дека така треба. Тој води, тој знае.
    Инаку кај секого е индивидуално,
    јас боцкав пример само една недела, а до 13та аплицирав утрогестан.
    Но не помислив да прекинам или послушам некој друг, освен ивф докторот.

Последна измена: 3 септември 2021
    На DakaBaby и Tiffany01 им се допаѓа ова.
  10. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Фала ти многу мила. Јас реално одам многу често на контроли, на 2 недели нема шанци да чекам по 1 месец ме фаќа паника .до 10 недела кај др Трајковски сум била еднаш неделно, а сега веке 3 последни контроли сум била кај матичната и кај петровска, со матичната се договоривме на секој месец 1 контрола кај нејзе една кај петровска да одам. Јас ставам и утрогестан секоја вечер по 2x200.Многу сум збунета не знам што да правам.. Петровска ми рече продолжи до истата терапија до следната контрола а ивф докторот (Трајковски) ми пиша да ги прекинам .

На elanor му/ѝ се допаѓа ова.
  11. NovaMamaToBe

Се зачлени на:
    10 август 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    84
    Оххх, тебе ти ја направиле каша попара главата, сите различни мислења. Мислам дека од пролутексот лошо не може да биде... еве ако има некоја поискусна членка нека каже. Па до наредниот преглед кај ивф докторот, да ти потврди дека треба да ги прекинеш. Или прашај го и кажи му дека другата докторка смета дека треба уште да ги боцкаш, па ќе видиш што ќе ти каже.
    Без паника... Со лесно и само убава мисла ❤

На DakaBaby, Rtulka, Lost angel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. NoraMK

NoraMK Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2020
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    2.649
    E, toa ee.. Neznam sto da recam, ako ne bide ovoj mesec ke bide nareden..

На AniSk и Lost angel им се допаѓа ова.
  13. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Да така ке направам, фала ти најмногу мила❤️

На NovaMamaToBe му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.250
    Допаѓања:
    88.286
  15. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Neznam da ne e toa mnogu progesteron em utrogestan 2*200 em prolutex, jas sum so uspesno ivf pacient sum vo Sistina ama prolutex ne sum bockala imav taa doza na utrogestan posle ja namaliv na 1*200.

На DakaBaby и Grateful им се допаѓа ова.
  16. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    3.074
    Допаѓања:
    39.911
    @VirgoStar, јас сега почнав процедура. Еден преглед имав, еден за втор ден од циклус закажав, и сигурно уште еден два ќе има пред пункција. Предходната постапка еден преглед имав во мојот град, да не патувам (ама мислам тоа беше кога пробавме на прир.модифициран циклус). Јас за прегледите некогаш одам пред работа, или се ослободувам малце, некој саат (патувам по саат во еден правец до Ск). За пункција дефинитивно ти треба ден, а јас од денот на трансфер до сега сум го започнувала боледувањето, после пункција сум немала мака. Но, како што пишаа и другите, тоа не се знае и подобро е да си планираш да си слободна, ако е можно.
    Нема потреба од лежење две недели, ама боледување користев иако не лежев баш. Овој пат толку ми е скиснато, што да не беше коронава, ќе си одев можеби на работа. Работам во голема организација и ми е ризично (прележав, ама не сум вакцинирана), а и динамична средина е, не е релакс. Затоа сепак, иако е досадно и мисла ме тепа, одлучив да си седам дома, здравје.
    Триптофем примам првпат, еве трет ден денес, немам некои посебни реакции, малце црвенило имав на првата боцка и мааалце ме болеше, ама не е страшно.
    @NoraMK, и јас се исчудив во New Born кога бев пред некој ден, Хаџи Лега беше и ми најави дека нема да работат околу празникот (не ме фаќајте за збор, не знам точнонод кога до кога). Јас сум со долг протокол овојпат и ми дадоа терапија и за ако ми дојде во меѓувреме, ама ако сврзуваат со викендот по празникот, ќе го испуштам вториот ден за хормони.
    Знам дека можам и овде да си ги испитам, ама и мене ова не ми се допаѓа. Мој совет, ако ти дојде, ѕвони на мобилниот и нека ти дадат насоки, или на докторот (јас така планирам да направам, не можам да си го поместам денот на доаѓање(facepalm)).
    Не се грижи, се надевам за најдобро и за двете -т.е и за сите тука :f:

@Pozitiva prava честитки, душо, прекрасна вест и многу ми го разубави денот, навистина си позитива права :inlove::inlove::inlove:

На Мишел*, DakaBaby, VirgoStar и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.250
    Допаѓања:
    88.286
    Од 5 ти сигурно а мислам до 8 ми.

На Damjana5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    3.074
    Допаѓања:
    39.911
    Да, сега се вратив и го прочитав инфото од Нора, мене не ми се фаќа тогаш ако ми дојде како што ми доаѓа на време, ама пак, револтира. Јас сум долго време таму, никогаш не сум чула до сега за "колективен", сум одела и саботи и недели за постапка, ама ова.. :?:

19. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.250
    Допаѓања:
    88.286
    Ти пишав лп

20. NovaMamaToBe

Се зачлени на:
    10 август 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    84
    @Grateful
    И јас бев така, исто во Систина, успешно ивф, терам 17та веќе, но во 10та недела имав малку точка кафен исцедок две утра и ми дадоа плус пролутекс.
    После прегледот ми го прекина докторот пролутексот и ми намали утрогестан на 1*200.
    Затоа велам, докторот треба да знае најдобро. Ама тука се вклучени многу доктори. Веројатно докторката што рекла да продолжи, знае зошто така рекла.

На NNA, tina2018, DakaBaby и 1 друга личност им се допаѓа ова.