Дали некој знае за ваучерите за инвитро што ги дава Фондот дали двајцата треба да се здравствено осигурани во Фондот? Кај мене јас немам државно осигурување (скоро се вратив во Македонија), а сопругот има, осигуреник е. Ве молам за инфо ако знае некој **
@Community за да користите ваучер од фондот за здравствено осигурување треба двајцата да сте тука осигурани. Пишува и детали на самата веб страна на фондот дека сите услуги ги пружа на здравствени осигуреници. Но ако некој има искуство со прескокнување на овој дел како и се во нашава држава, не е на одмет да ти каже што треба да направиш за да го добиеш. Со среќа како и да почнеш!
За дозирањето, како што ти кажал докторот. Две прскања ако треба, идат на истата рака, едно до друго. Ако од некоја причина не можеш на истата рака, тогаш на другата.
Ти треба да имаш активно здравствено осигурување. Штом сопругот е осигуран тука, може тебе преку него да те осигураат. Нека им каже само на работа, ќе ви кажат што треба да однесете за да ви средат. Само мислам дека треба да си пријавена како невработена.
Daa, preku soprugot mozee i ako ne e prijavena kako nevrabotena, jas bev taka osigurna 4 godini, potoa se prijaviv kako nevrabotena i se normalno funkcionira.
@Rtulka kaj si mila ajde cekame denes da ne izraduvas so visoka beta osekase li nekoi simptomi denovivie??♥️♥️
Здраво девојки, дали некоја правела тест за мутација за цистична фиброза? Дали во Македонија се изработува вакво испитување и евентуално која е цената?
Da, drugarka mi pravese sega pred dve meseci vo MANU. Cenata e eftina ama ne znam tocno da iti kazam kolku. Ti treba uput od ginekolog. Ne znam kako ide so terminive tamu, zosto taa bese 6 meseci bremena, i doktorkata urgentno go prati da go ispituva ova mutacia, i za edna nedela gi dobi rezultative. Ama kako sto mi kaza ona, redovno ako idese procedurata, ke trebase po dolgo da se ceka.
I uste nesto, treba dvata partneri da go pravat. I za maz ti ako ti treba, uput od internist treba da pobarate za nego
Здраво на сите Имам едно прашање : дали пункцијата на јајце клетки е вкалкулирана во ваучерот од Фондот за инвитро ? Убав ден
Да, вклучено е. Повели во прилот листа на се' тоа што покрива ваучерот. Достапен е докум со целосниот протокол на страната на ФЗО.
Во МАНУ се испитува на товар на фондот е. Мутација во CFTR ген се вика испитувањето, кај двајцата партнери се проверува. Јавете се во МАНУ ќе ви објаснат поточно.
До колку часот да очекувам ембриологот да ми се јави денес, сабота е , не знам до колку работат...вчера ми се јавија пред 12...2 од 4 ембриончиња се развивале...ама еве денес ме фаќа лудило од чекање
Kako ste mi zenicki denes mie 8 den od transfer i pocnaa da me naboluvaat gradite a do denes nemav nikakva bolka sto znak moze da bide ajde iskusni mamicki cekam odgovori♥️♥️