Мало потсетување за другарка, како беше за прв ваучер, спермограмите требаше да се од различно место или може и од исто? И дали од државно (тоа мислам не беше така сега последно време) или од приватниве клиники што прават ивф (можеше ли и од др приватни што не прават). Потсетете ме, плиз
Da da Nie pravevme dva spermogrami od razlicni mesta na drzhavna i edna od privatna klinika, mislam deka moze i od tie sto ne pravat ivf samo od razlicni mesta treba da bidat, ako gresam neka me koregira nekoja pozz
ајде само со лесно и позитивно да е и брзо да ти пројдат неделите во чекањекако помина да споделиш импресии?
Два спермограми направени на различно место, со најмалку еден месец разлика меѓу нив. Можат да бидат и од државна и од приватна установа.
И јас се сеќавам дека беше од две различни места, да не се постари од една година и минимум еден месец помеѓу двата, ама пред некое време кога ги отворив обрасците само ова го пишуваше. Можеби пордноставнале, најубаво јави се, прашај.
Nie imavme eden od drzavnoto, i dve od izvestaite na inseminaciite sto gi pravevme vo Remedika. I ni gi prifatija taka
Во вториот образец е подетално напишано: "Документи за направени две или повеќе анализи на спермата со најмалку еден месец разлика меѓу нив во повеќе од една здравствена установа, која има дозвола од Министерството за здравство за вршење на таа дејност, а последната анализа да не е извршена пред повеќе од една година пред поднесувањето на барањето" Нема измени за документација што треба да се поднесе. Општо, последните измени во правилникот за БПО се од 2016 год.
Ахам. Епа не знаев, фала на инфото. Баш ме збуни ова кога го видов. Значи важно е последната да не е постара од една година, еден може да е?
So lesno i brzo da ti pominat denovite..jas denes 11 den od transver i cekam denot do beta vo petok zdravie♥️♥️
Тука така си пишува, последната анализа да не е постара од една година. Е сега во пракса дали е така, не знам Јас лани имав поднесено два направени приватно (на државно тогаш не ни можеше да се прави) од кои едниот беше направен месец дена пред поднесување на документите, а другиот два месеци.
За која клиника ? Сигурно различни се цените, во њу борн во март 72000 ако има трансфер, јас не дтигнав до трансфер и платив окулу 35000 за пункција и мислам три хормони беа испитувани на почеток ми рекоа дека доколку нема трансфер ќе бидат одземени 12000 од вкупната сума но за среќа во несреќа со празен фоликул платив колку што пишав погоре