Јас сум со Хашимото. Функција на тироидна во нормала, но со терапија за превентива, еутирокс од 25. По совет на ендокринологот, престанав да испитувам како се покачуваат антителата. Првото ин витро заврши со биохемиска. Тогаш пред трансфер бев досадна на докторот да не треба да примам интралипидна, но добив одговор дека со аспиринот ќе било во ред.(Наводно имале многу со Хашимото што износиле бременост итн.) За второво ин витро нема да остаам на случај и ќе инсистирам за поддршка бидејќи си имам некое внатрешно чувство дека ме пуштија низ вода и не бев покриена со се' за да ми се зголемат шансите. Само да оздравам од Ковид, малце заглавив
Не знам дали даваат на сите, мене ми беше во терапијата. А и како што читам тука, аспиринот скоро сите го пиеме, значи не ми делува дека е специфично за таа дијагноза.
Негде низ темава имав прочитано дека имало и испитување за циркулација. Некоја од вас ако може да сподели каде се прави, од каде се зема упат?
Со лесно оздравувањето, ќе се закрепиш, како што те разбрав не ти одамна земев ваучерот. Дај си време за заздравување. Може некои полесно минат, ама јас во март се измачив. Иако немав некој сериозен наод, многу ми делуваше на кондиција, долго време ми требаше да се намали заморот и да си дојдам при себе. Со лесно и со среќа кога ќе почнете пак со постапка
Јас да не ве смешав или и двете сте моментално позитивни? Ќе мине, само смирено, многу, многу течности и одмарање. Јас дваесет дена скоро цело време лежев, не ми беше верно колку ме бутна, а сум живец и многу активна по природа, и као се сметав за многу здрава и "јака" . Нема правила. Со лесно и поскоро да си се вратите во нормала.
Samo se nadovrzav na temata, jas ja pominav no posledici ima, isto i jas ne znam kako go dobiv virusot no ete padnal imunitet, ziv covek. Falati mnogu, site hrabro odime po trnliv pat.
Не да ме бутна, вакво нешто не памтам од дете. Денес 15ти ден, а ко да нема намера да проаѓа. За жал ми најдоа и некоја пневмонија, па закрепнувањето ми личи дека ќе оди баш споро. Што е тука е, ќе се тера, а ваучерот го земав во август. Фала за убавите мисли, чувајте се сите!
Не. Тоа е поврзано со вродена или стекната тромбофилија. Јас го пиев некаде до 13та недела а цела бременост со клексани. Овие 2, на почеток после трансфер генерално ги даваат превентивно, па ако има потреба се продолжуваат.
Јас во МАНУ, а проширен пакет мислам дека има и на Имунологија, види повеќе во темата Генетски мутации.
Во Ману, на имунобиологија и мислам дека можеше и на транфузиологија. Можеш со упат од матичен гинеколог
So srekja i so lesno, samo pozitiva. Btw za hashimoto nikoj ne mi dal barem mene aspirin, se dava selen 2x100mg i jas so taa terapija gi simnuvam do kaj 200 antitpo, sto ne e loso. Toa sto go znam e deka nikogas nema vo normala da se vratat. Eutirox ne mi uklucile, bev i tuka vo Svajcarija samo selen mi dadoa isto i brazilski orevi po 3 na den. Samo tuka vo Svajcarija na tollu visoki antitpo ne preporacuvaat transfer, a vo mkd kade mi se embrionite d-r mi vika so intralipidna ke se resi, ama prethodnipt pat nisto ne ispadna. I sega sum vo nedoumica, zatoa me interesiraa iskustva.
Ne, aspirin e za cirkulacija na krvta, posebno za tie so mutacii homozigot ili heterozigot, ali generalno go davaat za in vitro. Za hashimoto selen 2x100 i brazilski orevi 3 na den. Ova ako imas normalno tsh, samo pokaceni anti tpo. Ako ima problem i so tsh, togas uklucuvaat i eutirox
Девојки имам замрзнато 5 ембриони за второ дете.Планирам да правам трансвер.Ако ми вратат еден ембрион,што се случува со другите четири.Незнам дали сите ги одмрзнуват па одлучуват кој ембрион има подобар квалитет па прават трансвер.Или одмрзнуват еден,а другите си остануват за понатака?И колку време (години) можат да се чуват замрзнати ембриони?
Само еден ембрион се одмрзнува. Доколку не продолжи со развој по одмрзнувањето, тогаш ќе одмрзнат друг. Останатите си остануваат замрзнати и може да се чуваат неограничен период, меѓутоа според некои стандарди не се препорачува чувањето на ембрионите да биде подолго од 10 години. Инаку лани се роди девојче од ембрион замрзнат 27 години, што се смета дека е најдолго замрзнат ембрион за кој се знае дека резултирал со успешна бременост.
Kolku embrioni ke se odmrznat zavisi od toa kako se zamrznati. Na eden vektor moze da ima eden ili dva embrioni. Dokolku ima zamrznato dva embrioni mora da se odmrznat dvata zaedno i dokolku sakas da se vrati eden togas drugiot treba povtorno da se zamrzne so sto rizikot za ostetuvanje pri povtornoto zamrznuvanje i odmrznuvanje e znacitelno pogolem. Ako pak ti se zamrznati po eden embrion na vektor togas moze slobodno da vratis eden. Toa zavisi od embriolozite koi treba da se konsultiraat so pacientite, no ne go pravat toa iako se plaka visoka suma za zamrznuvanjeto i imame pravo na izbor. Zatoa sto ima pacientki koi ne sakaat da se vraka po dva embriona, no se prinudeni.
Баш истото си го расмислував пред некој ден. Моите се два во Систина, да се јавам да прашам ќе знаат да ми кажат?