Мене на ден на трансфер докторот ме праша како сакам да ги замрнеме преостанатите и по моја желба ги замрзнаа 2+1+1. Имам бластоцисти, а кога се бластоцисти обично ги замрзнуваат по еден на сламка (вектор, како и да се вика), кога се тридневни тогаш доколку не се сите со најдобар квалитет, комбинираат два, еден со подобар и еден со послаб и така ги замрзнуваат. Вака е бар во Ремедика. Со првото ин витро ми беа замрзнати тридневни ембриони 2+1+1+1, од нив едно што беше со послаб квалитет го ставија во пар со друго осумклеточно со добар квалитет. Ембриолозите се консултираат со докторот околу замрзнувањето, не прават ништо само по своја лична проценка. Пак ќе кажам, ова во Ремедика.
Devojki pomosh...kade kupuvate prolutex osven vo sistin aptekata...nemam za denes a moram da ja primam
Zdr Ni jas nemam vcera mi se potrosija, vo Berna apteka vo Cair ima barem jas tamu gi kupuvam, treba da odam da vidam.
Ние имавме 4 бластоцисти со одличен квалитет. Докторот пред трансферот ни кажа дека препорачува само по еден ембрион да враќаме и дека останатите ќе се замрзнуваат поединечно, на посебна сламка. И на извештајот си пишуваше дека се 1+1+1 замрзнати. Исто во Ремедика ова.
I kaj mene isto, po eden se zamrznati, po 1 na slamka ili nosac, kako i da se vika. Kaj mene se po 1, bidejki sum so konizacija i nas po eden ni vrakjaat, rizik im e bliznacka bremenost poradi skrateno grlo na matka.
Devojcinja,dali moze da se pie maticniot mlec zaedno so dekapeptilot? Dali moze da prodolzim da go pijam sega od koga ke pocnam so dekapeptilot?
Кај мене нема некоја конкретна причина, туку докторот ми рече дека не му е во пракса да враќа два ембриони на помлади пациентки заради поголемите шанси да дојде до близначка бременост, освен нели по сопствено барање. Но и според мене близначка бременост не е воопшто наивна, сепак си носи поголем ризик, па решив да го послушам неговит совет и така тераме, само по едно враќаме.
Jas sum vo Sistina. Ne znam mozebi i tamu se rakovodat po toj princip, no nikoj od embriolozite dosega ne razgovaral so mene. Embriolozite ne mi objasnija zosto ne cekavme da stasaat do blastocisti, nitu me prasaa po kolku embrioni sakam da mi vratat. Imam informacija samo od ginekolog, a od embriolog ne. Ubavo vi objasnile vas bo Remedika i ve konsultirale.
Мој совет - прекини го одма, матичниот млеч како маката и агнус кастус делуваат како природни стимулатори на јајниците, ја поттикнуваат продукцијата на естроген, а тоа никако не ти треба во процес на оваријална стимулација и поготово со ПЦОС. И онака стимулациите ќе го качат многу. Доволно ти е да земаш метил фолат, витамин Д, витамин Б12 во стандардни дози, евентуално од антиоксиданси можеш и витамин Ц. Не матичен млеч.
Девојки здраво ! Има ли можеби некоја искуство како моево ? Примав 3 месеци инекции Decapeptyl Depot со Јасмин таблети... Циклус добивав редовно додека ги примав. Откако прекинав , немам циклус веќе 2 и пол месеци...
Drage feminke, Da li je neka od vas išla na donaciju jajne ćelije da može da mi kaže koliko je okvirno potrebno izdvojiti finansija za lekove za pripremu endometrijuma? Znam sa nije svakoj isto, ali neki okvir bi dobrodošao. Mada, ako je slična terapija kao u Fet-u, možete mi i to napisati-koliko su vas izašli lekovi. Hvala Vam puno.
Здраво девојки, Ве молам за инфо околу доставувањето на документите за ваучер. Сакаме да ги доставиме документите лично во ФЗО Скопје (позади куќата на Мајка Тереза), дали од таму имаат определено време за прием на документи, во склоп на работното време од пон-пет 08:30-16:30 и дали предлогот што го пополнува и заверува матичниот гинеколог треба да е со ист датум со денот на достава и прием на документите во ФЗО? Ви благодарам од