Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Predlogot ne mora da bide so ist datum. I tie znam deka nemat opredeleno vreme koga gi primat dokumentite, no podobro pred 14:00 da zavrsis rabota tamu. So srekja

На tina2018 и Srcka28 им се допаѓа ова.
  2. NoraMK

NoraMK Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2020
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    2.649
    Za predlogot znam deka ne e vazno dali e so ist datum, koga sum dostavala nikogas ne bilo so ist.
    A za dokumentite, mislam deka nema odredeno vreme, jas sum nosela i kaj 14h, ednas samo gi fativ na pauza kaj 13h,ali i togas zedoa. :)

На NNA и Sara B. им се допаѓа ова.
  3. Sara B.

Sara B. Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    57
    Ти благодарам :l:

4. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    2.905
    Lani koga podnesyvav jas nemashe opredeleno vreme tuku beshe od pochetokot pa se do krajot na rab.vreme,pa ne bi trebalo ni sega da ima.
    Predlogot ne mora da e so ist datum so denot na dostava na dokumentite.

На Sienna_MK и Sara B. им се допаѓа ова.
  5. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Имам Хашимото, антителата секогаш превисоки над 1000, од лани веќе не ги проверувам, еутирокс 25 како редовна терапија. Правев инвитро и е успешно со редовно следење од ендокринолог, покачивме доза еутирокс и се покачува во текот на бременоста. Второ тромесечие сум, антителата до сега никогаш не ми се спуштиле под 500 во животов
    Читав за интралопидна, но не ми ја понудија, па не примив при трансфер, аспирин примав и клексани, но тоа е дел од редовната терапија за инвитро нели, по два месеци мислам ми го укинаа Дајбоже да биде се во ред до крај и јас бев загрижена за антителата,но ендокринологот ме советуваше битно TSH и FT3 да се во ред и ќе биде добро

На NNA, biba818, Sienna_MK и 2 други им се допаѓа ова.
  6. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Мене не ми рекле до сега за аспирин и клексани. А ми понудија интралипидна, дека и јас сум со хашимото, ама не дојде до трасфер така што ништо и од тоа.
    Сега кога ќе правам 2ро ИВФ секако ќе го потсетам докторот за интралипидната, а за клексанот и аспиринот треба да испитам прво генски мутации или нешто друго или го даваат кај сите пациентки со хашимото?

7. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Zemi si upat od mat gin za transfuziologija i imunologija
    Tamu ke te nasochat shto se treba da ispitas
    Mutacii
    Hla tipizacija

На babybubu му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Веднаш по трансферот ми дадоа листа со апчиња за болка, инекции за боцкање и тука беа вклучени и аспирин и клексан. Лекови што се користат како по шема до моментот на зимање крв за да се провери дали е позитивен резултатот или не. Не знам дали само кај хашимото се даваат овие посебно, јас мислев кај сите по трансфер е таа шема, но не сум сигурна, со проверка на крв по некое време од позитивен тест - ми ги откажаа аспирин и клексан.

9. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Имаше претходно направени анализи на имунологија и трансфузиологија?

10. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Не сум правела дополнителни испитувања

11. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Види во темата за донор на јк. Пиши порака па ќе ти кажам што сум примала, мада тоа зависи од докторот. Позз

На reni" и biba818 им се допаѓа ова.
  12. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Koga vi uklucija eutirox dali vi bese vo normala vrednosta na tsh? Mene toa me buni iskreno. Dali pocnavte da zimate eutirox na pokaceni antitela, a normalna vrednost na tsh?
    Mene ne mi preporacale eutirox,bidejki mi e tsh vo normala, okolu 2.

13. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Јас пијам еутирокс уште пред да помислам на инвитро, бидејки имам хашимото, превентивно 25ка еутирокс :) Тсх имав минимално покачено порано, но со еутирокс ми се стабилизираше 1.80 во периодот кога веќе се одлучивме за инвитро :) Мислам дека не влијае еутирокс на антитела, скоро сум сигурна дека не влијае :)

На babybubu и Blondie715 им се допаѓа ова.
  14. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2020
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    845
    Препишано ми е да пијам метил фолат 400 секој ден , но дома имам цела китија од 1000 во капсули па си мислев да пијам секој втор ден. Што мислите девојки може ли така?

15. pcelka2021

pcelka2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2021
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    81
    Храбри жени јас однапред се извинувам што овој пост ќе биде долг, се надевам ќе одвоите време да го прочитате и да ме советувате зошто искрено денес прв пат почувствував дека не знам во кој правец да одам. За тие што не знаат имам едно неуспешно инвитро зад себе, со тубарен фактор сме, едната отстранета (салпингс) другата непроодна но сепак др. Илиевски од Чаир решил да ја остави бидејќи сметал дека е во ред и нема да прави проблем дури и дека можеби ќе пропушти и имам шанси за природно. Се што досега сме испитале е во ред: хормони, тироидна, спермограм, витамини Б,Д,фолна, генетски мутации, автоантитела. По неуспешното инвитро докторот ме советуваше да се направи уште една лапароскопија и да се затвори и вториот канал,а тоа ми падна многу тешко. Отидов кај др.Илиевски ме гледаше на ехо и ми кажа дека тубата е во ред не е проширена и има правилен изглед, уште и ми кажа: "штом сум ја оставил значи дека нема да прави проблем, ако била болна ќе ја затворев уште тогаш" и пак ми кажа "и природно да си пробувате" . Му го пишав тоа на мојот др.(не ми врати на пораката) одморивме некој месец од се и денес отидов да ми земе брис од ендометриум и да видиме кога ќе ги враќаме замрзнатите ембриони. На ехо се супер, но пак ми кажа да одам да се затвори и втората туба, го потсетив дека бев кај др.Илиевски и дека тој ми кажа да не се прави втора лапароскопија. Како вика да не се направи гледај тубата колку е отечена и широка, има салпингс мора да се затвори испушта токсична течност. Го прашав и зошто добив на 24ти ден толку рано никогаш не сум добила? Ми кажа: "такви ти се јајниците" не разбрав какви? Немам полицистични. После ми кажа можеби е ановулатирен циклус. Излезе од ординација со зборовите: "морам на цигара" останав таму целата во прашалници, имав да му покажам други резултати, да го прашам уште нешто. Излегов од таму ко попарена, го сретнав надвор и тогаш му се јави на др.Илиевски "мора да се вади воопшто не е добра" па ми се сврте " оди носи се што треба да ти отворат историја" и си влезе внатре. Влегов во кола плачев како мало дете, претходниот пат исто плачејќи си отидов а верувајте не сум човек што плаче за се и свашта ама ова ми падна многу тешко. Што вие ќе ме советувате? Му верувам на др.Илиевски професионалец е во секоја смисла на зборот, а за др каде што правам инвитро тргнав со верба 100% сега не знам дали сум разочарана од него, од себе, од судбината. Првото инвитро ми вратија 3 дневни ембриони 8 клеточни, 5 дневни требаше во Недела но докторот од петок остануваше на одмор ( дај Боже да грешам но ми остави впечаток дека ми врати 3 дневни за да не доаѓа во Недела). Замрзнавме 5 клеточни, сега одморена од стимулации и верба преголема дека ќе биде успешно вториот пат едвај чекавме да почнеме а место напред одиме пак назад од нула. Ве молам за совети :u:

Последна измена: 20 септември 2021
    На Only1 и Rtulka им се допаѓа ова.
  16. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Што да. Кажам нема дс те утешам
    Барај второ трето мислење
    Кај сите ивф специјалисти тропни
    Не се предавај
    Ако не е тајна кај кој др ова ти се случува?

На Milititi и Rtulka им се допаѓа ова.
  17. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    942
    Допаѓања:
    907
    Devojki aj mala pomos!!!
    Se dvoumam dali da podnesam dokumenti vo fond za vaucer, bidejki se plasam deka nema da prifatat samo 2 inseminacii imam, laparo-histero napraveno proodni kanali, inaku so pcos sum, a soprugot ima normalen naod na spermogram.... Dali nekoja ima dobieno vaucer so samo 2 inseminacii, ili mora 4?

18. Peace Lily

Peace Lily Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    271
    @pcelka2021 Инсистирање на втора операција,брис од ендометриум,надвор на цигара,ова ми мириса на Трајковски :) Е навистина претера. .Секоја една мора два пати да се оперира,секоја една има нешто на матката па ајде веднаш брис од ендометриум.Тоа му е решението за сите неуспеси - втора операција или пиење антибиотици за матка. Оди девојче на консултација и кај друг доктор, немораш да продолжуваш со сила ако чувствуваш дека нешто не е во ред и нешто недостига.Илиевски е еден од најголемите специјалисти за операции кај нас,ако сметал дека требало да се вади тубата,ќе ја извадил.Он те отворил и те гледал внатре,Трајковски што сака може да зборува,не може на ехо да види се и да форсира дијагнози.

п.с. јас од таму избегав пред некој месец,ми пукна филм :)

На DakaBaby, DaisyDream, ALISA0000 и 9 други им се допаѓа ова.
  19. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745
    Докторот претпоставувам е Трајковски.
    Ембрионите кога ќе ги одмрзнат можеш да побараш од клиниката да ги остават до 5 ден.
    Тубите ама баш никако не се гледаат на ехо. Правев хсг, го виде Лазаревски и Таше, кажаа полупроодни има шанса за природно. Трајковски и матичната препорачаа затварање. Боби ми правеше ИУИ. После неуспешната ИУИ, препорака лапаро чисто да се исчистат адхезиите и да се провери состојба.
    Лапарото беше спротивен резултат од хсг. Тубите во катастрофа состојба, слепени цели, за моја среќа Боби одлуче да ги затвори. Пред лапаро гледав многу емисии каде што гости беа Таше и Ивановски. Препораката е да се затворат после неуспешно инвитро бидејќи се смета дека некоја токсична течност ги убива ембрионите. Докторот ваљда малку се налутил дека не си го послушала, впрочем он ја води инф постапката, ако кажал лапаро, лапаро, нема што Илиевски да се меша. Искуството на инф специјалистите не смее да се занемари. Направи лапаро и оди по ембриончината. Јас бев во иста ситуација, зборовите на Боби беа, одлучив така бидејќи да беше поинаку ќе јадеше две операции.
    Да сум на твие место не си ризикувам ембриони и ја затварам. Благодарна му сум на Боби за таквата одлука.
    Смири и среќно ❤

Последна измена: 20 септември 2021
    На NNA, zverkica и tina2018 им се допаѓа ова.
  20. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Мислам дека многу е битно да имаш доверба во докторот, а во моментов ти ја нарушил и ќе ти биде потешко :(Ако имаш можност оди на преглед кај друг специјалист за инвитро, само за преглед ќе ти олесни уште едно мислење за да одлучиш и да се опуштиш.

На ZvezdicaLea, Rtulka и marijamarkoska им се допаѓа ова.